Легальна виплата заробітної плати сьогодні – соціальні гарантії для працівників та розвиток міста завтра

image
2 Лютого 2019, 19:19
Поділитися:

Головна  /  Легальна виплата заробітної плати сьогодні – соціальні гарантії для працівників та розвиток міста завтра

|  31. 01. 2019

30 січня відбулося спільне засідання комісії з питань забезпечення своєчасності сплати податків та інших надходжень, виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати  та зайнятості населення виконавчого комітету  міської ради. Засідання провела голова комісії – заступник міського голови Інна Новогребельська.

Проведення комісії було зумовлене зверненням, яке  надійшло до Білоцерківської міської ради  від Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області і в якому повідомляється, що за результатами аналізу податкової звітності, поданої підприємствами та фізичними особами – підприємцями міста Біла Церква за 3 квартал 2018 року, було встановлено ряд  суб’єктів господарювання, які виплачували заробітну плату своїм працівникам на рівні або нижче законодавчо встановленого рівня 3723 грн. Податковою службою постійно вживаються заходи для подолання та запобігання цього явища, однак лише зусиль податківців недостатньо для подолання цієї проблеми.

Тож під час засідання комісії та робочої групи, до складу яких увійшли представники структурних підрозділів міської ради, а саме управління економіки, фінансового управління, соціального захисту населення, а також Білоцерківського міськрайонного центру зайнятості населення, Білоцерківського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Київській області, Білоцерківської об’єднаної податкової інспекції ГУ ДФС у Київській області, Білоцерківської міської організації роботодавців було розглянуто стан справ ряду приватних підприємств Білої Церкви, які допустили виплату заробітної плати працівникам нижче встановленого законодавством мінімального розміру. Податковою службою було виявлено 53 таких підприємства, представники яких були запрошені на комісію.

Розпочинаючи засідання, Інна Новогребельська наголосила, що з 01 січня 2019 року у зв’язку зі зміною мінімальної заробітної плати змінився і розмір фінансових санкцій за порушення трудового та податкового законодавства. Зокрема, згідно з ухваленим Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік», мінімальна заробітна плата у 2019 році становить у місячному розмірі 4173 гривні, у погодинному розмірі – 25,13 грн.  Водночас збільшилися і розміри штрафів за порушення трудового законодавства для юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю. Детальніше – у таблиці.

 

Підстава

Штраф

Кількість мінімальних заробітних плат

Сума, грн

1.

Недопущення до проведення перевірки з питань: фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків, створення перешкод у проведенні такої перевірки.

100

417 300, 00

2.

За наступні порушення: фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору; оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплату заробітної плати (нагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.

30

125 190,00

3.

За кожного працівника у разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці).

10

41 730,00

4.

За такі види порушень: порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як один місяць, виплата їх не в повному обсязі.

3

12 519,00

5.

За порушення інших норм трудового законодавства.

1

4 173,00

 

Під час засідання було розглянуто стан справ ряду приватних підприємств Білої Церкви, які допустили виплату заробітної плати працівникам нижче встановленого законодавством мінімального розміру, заслухано їхніх представників та проведено роз’яснювальну роботу. Зокрема, це такі підприємства, як ТОВ «Валтек-Гума», ПП «К-А-Н», БП МПП «Універсал-95», ТОВ «Чепурниця», ТОВ «ВП Будсервіс», ТОВ «АК-Газпрогрес», ТОВ «Фірма Автотехніка», ТОВ «Епітранс», ТОВ «ТРК Крокус-1», ТОВ ВФ «Рубікон», ТОВ «Кондор Груп Плюс», ТОВ «Ескадо-МС», ТОВ «Автоцентр Біла Церква», «ГОРОДОКБУД 2015», ЗАТ «Даміан», ТОВ «Основа», ТОВ «БК»Будмайстер», ТОВ Салон перукарня «Золушка», ТОВ «Аввалон», ТОВ «Арсана ОЛ», ТОВ «Мардер», ТОВ «ЕКТ «ГЕФЕСТ», ТОВ «Євроагротрейд» та ін.

Відповідно до порядку денного, під час засідання також було розглянуто питання дотримання трудового законодавства та наявності заборгованості із виплати заробітної плати на комунальному підприємстві Білоцерківської міської ради «Білоцерківська поліклініка профоглядів». Відділом охорони праці управління економіки міської ради буде проведена перевірка щодо дотримання вимог законодавства з охорони праці та буде створено робочу групу, яка перевірить господарську діяльність даного підприємства.

Під час комісії наголосили, що добросовісне виконання приватними підприємцями вимог трудового законодавства, вчасна сплата встановлених податків у встановленому розмірі дасть змогу забезпечити надання відповідних соціальних гарантій працівникам, наповнити місцевий бюджет, що дозволить створити  можливості для розвитку різних галузей життєдіяльності Білої Церкви.

Фотогалерея

 

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт