Кишкові розлади: у Броварах небезпечна ситуація і найвищий показник цього року

image
16 Вересня 2019, 12:02
Поділитися:

Минулого тижня у Броварах зафіксували найвищий показник захворюваності на гастроентероколіти – 34 випадки, серед яких 27 – у дітей. Фахівці назвали ситуацію із захворюваністю неблагополучною та повідомили, що її рівень є найвищим у 2019 році. Про це йдеться в останньому звіті броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень.

Як повідомляють лікарі, за період із 6 по 12 вересня в місті трапилось 34 випадки гастроентероколітів, із яких більшість у дітей – 27. На стаціонарне лікування серед усіх потрапили 24 недужих. Серед неповнолітніх 15 – не відвідують шкіл чи садочків.

Водночас 12 дітей ходять до навчальних закладів. Це – троє із 6-ої школи, по двоє із 2-ої та 7-ої шкіл, а також по одному із садочків «Ластівка», «Калинка», «Барвінок», «Червоні вітрила» та Броварського навчально-виховного комплексу.

Медичні новини за серпень 2019 року читайте ТУТ.

Зазначені показники побили рекорд у 2019 році, йдеться у звіті лабораторних досліджень. Фахівці зазначають, що за звітний тиждень у місті склалась неблагополучна ситуація із захворюваністю на гострі кишкові інфекції.

Підвищення захворюваності на гострі кишкові інфекції очільниця відділу лабораторних досліджень Віра Товстоног пов’язує із завершенням літніх канікул. Мовляв, діти, які перебували поза колективами і навіть поза містом, повернулися на навчання до шкіл і садочків, що посприяло поширенню інфекцій.

Віра Товстоног

Відповідно до звітів відділу лабораторних досліджень, навіть протягом найспекотнішого періоду – літа – захворюваність трималась на рівні 8 – 18 випадків на тиждень. Лише за тиждень до рекорду в Броварах трапилось відносно багато захворювань – 21. А також із 16 по 22 серпня – 22 випадки.

Водночас у відділі лабораторних досліджень вказують, що хворі на на гастроентероколіти діти епідеміологічно не пов’язані між собою та з харчуванням у навчальних закладах.

Однак, із метою запобігання спалахам гострих кишкових інфекцій у закладах освіти, фахівці радять школам і садочкам міста дотримуватись санітарно-гігієнічних норм і правил технології приготування страв, їхнього зберігання і реалізації в закладах освіти.

Протягом минулого звітного тижня фахівці відділу не повідомляли про кишкові отруєння сальмонельозом, ботулізмом чи іншими небезпечними інфекціями. Водночас протягом серпня у місті захворіли 5 дітей і один дорослий – усі сальмонельозом. Щоправда, зі слів лікарів, не всі випадки згодом знайшли підтвердження в лабораторних аналізах.

Джерело: Трибуна Бровари