Київщина ділиться досвідом впровадження реформи шкільного харчування (відео)

image
14 Серпня 2023, 15:40
Поділитися:

Перед початком нового навчального року на Київщину завітали керівники семи областей України, щоб перейняти досвід впровадження реформи шкільного харчування. Як відомо, цю реформу ініціювала ще до повномасштабної війни перша леді країни Олена Зеленська. Гостям організували відвідини шкіл та дитячих садочків, на прикладі яких показали  перші результати напрацювань у рамках цієї реформи.

Віталій Бунечко, голова Житомирської обласної військової адміністрації:

«Ми побачили, як на невеликих кухнях можна харчувати до тисячі наших діток. Ці технологічні моменти потрібно імплементувати у себе в школах. Ми зі своєю командою, яка сьогодні присутня, пропрацюємо все. І далі будемо імплементувати у наших об’єднаних територіальних громадах».

Особливо вразила гостей майбутня «Фабрика-кухня». ЇЇ будують на території Бучі й планують запустити в роботу вже у листопаді цього року. Цей проєкт реалізовують за сприяння американського мецената Говарда Баффетта. На підприємстві готуватимуть їжу для шкіл не лише Бучі, а й найближчих громад, де освітні заклади не мають своєї кухні. 

Орест Степаняк, керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування:

«Воно (ред. підприємство) може готувати і доставляти до великої кількості закладів їжу в охолодженому вигляді. Це – дуже сучасний підхід у Європі, у західних країнах, тому що ця їжа безпечна, вона контролюється у межах одного виробництва і доставляється до різних закладів».

Сергій Борзов, голова Вінницької обласної військової адміністрації: 

«Це дуже добра модель. Це — нове обладнання, це — енергоефективність. Вони заощаджують електроенергію, з якою зараз і так тяжко».

Київщина однією з перших серед регіонів почала змінювати підхід до харчування дітей у навчальних закладах. Про позитивні досягнення в рамках пілотного проєкту розповів  начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації:

«Ми закупили нове обладнання на 135 шкіл, розпочали навчати майбутніх кухарів, майбутніх тренерів — це агенти змін. На сьогоднішній день – це 32 тренери. І навчили близько тисячі осіб на майбутні кухні. Зараз на території Київської області діє три хаби — у Васильківському районі, Бориспільському районі та Білій Церкві, які навчають майбутній персонал для шкільних їдалень».

Руслан Кравченко також повідомив, що 58 шкіл Київщини підключені до всесвітньої продовольчої програми ООН. Вона передбачає безкоштовне харчування учнів з 1 по 4 класи. А ще він зазначив, що на Київщині працює 51 шкільна їдальня, яка готує їжу і для інших шкіл. До участі в обговоренні долучився також заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба

Олексій Кулеба, заступник керівника Офісу Президента:

«Усі ми хочемо, щоб здорове харчування наших дітей було у кожній школі. Проєкт, який триває з 2020 року, не зупинений навіть зараз у 2023 році. Окрема вдячність, звичайно, офісу першої леді за ініціативу, за лідерство, за те, що ми робимо для наших дітей».

У  заході взяли участь також представники профільних міністерств та відомств. Вони запевнили, що готові максимально сприяти громадам  втілювати зміни на місцях, щоб в результаті отримати здорову країну.

Джерело: Містоінформ