Київський ТЮГ на Липках очолив його режисер Максим Михайліченко

image
28 Січня 2023, 10:06
Поділитися:

28 січня 2023 г. 10:00

Вчора, 27 січня, Департамент культури Київської міськдержадміністрації (КМДА) звільнив В’ячеслава Жилу з посади керівника Київського академічного театр юного глядача на Липках (ТЮГ на Липках) та призначив замість нього в.о. керівником театру Максима Михайліченка (на фото) – режисера, який працює в ТЮГ понад 20 років та є учнем екскерівника Віктора Гирича. Саме Гирич виграв судовий позов проти Жили, чим примусив Департамент культури визнати незаконність конкурсу в серпні 2021 року.

Про це KВ стало відомо з коментаря київської журналістки та очільниці громадського руху “Почайна” до її ж допису на Facebook стосовно зміни керівництва в ТЮГ на Липках.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Сьогодні (27 січня, – KВ) наказом Департаменту [культури КМДА] на посаду в.о. [директора-художнього керівника ТЮГ на Липках] було призначено режисера Михайличенко Максима. Перед своїм звільненням [попередній директор-художній керівник ТЮГ на Липках]В’ячеслав Жила звільнив своїх замів”, – повідомила Аннабелла Моріна.

Своє звільнення з посади керівника ТЮГ на Липках вчора підтвердив і В’ячеслав Жила. “Сьогодні мій останній день на посаді директора-художнього керівника Театру юного глядача… Що в нас разом вийшло за 1,5 роки (з яких половина — пандемія, половина — війна): 10 прем‘єр; Сеітаблаєв, Петросян, Боровенський, Федотова, Стежка, Чепура — серед запрошених режисерів, а Ларіонов, Корабельникова і Маркуш — серед художників; стильний офігезний ребрендинг; одними з перших із київських театрів відкрились після початку повномасштабного вторгнення співпрацювали з Goethe-institute, УКФ, ONUR group, ASTEM foundation, UNHCR та Фонд “Rokada”; запустили проєкт “Театротерапія” для дітей із особливими освітніми потребами; давали вистави в Охматдиті та Бородянці; і, найголовніше, — підтримували один одного”, – написав на Facebook В’ячеслав Жила, який тиждень тому відновив промо своєї дитячої театральної школи “Supertask”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Новий в.о. керівника ТЮГ на Липках заслужений діяч мистецтв Максим Михайліченко працює режисером у цьому театрі з 2002 року, коли за свою першу постанову він .“Вовки та…” він отримав Київську пектораль в номінації “Кращий режисерський дебют”. За словами співробітників театру, попередній керівник ТЮГ (з 1991 року) Віктор Гирич вважає Михаліченка своїм талановитим учнем.

Наприкінці минулого року Максим Михайліченко створив “22 театр” – експериментальний та імерсивний театр, який об’єднав випускників “Ukrainian Film School”, де Михайліченко є куратором акторської програми. Перші вистави “22 театр” “Чутки вголос” (за мотивами творів Альберто Моравіа) та “Я з’їм тебе на сніданок” (за мотивами творів Славоміра Мрожека) було показані на сцені ТЮГ на Липках в грудні минулого року. Вистави “22 театр” йдуть на сценах і інших столичних театрів.

Ймовірно, він буде в.о. керівника театру, як і нещодавно призначена в.о. керівниця Театру на Лівому березі Олеся Жураківська. Це призначення також відбулось за вельми драматичних обставин.

Читайте: На межі знищення: Театр на лівому березі Дніпра потерпає через свого (екс)керівника Жиркова

Зазначимо, в ТЮГ на Липках, попри публічну комплементарність, пам’ять про В’ячеслава Жилу залишиться неоднозначна.

KВ писала про те, що Жила в театрі влаштовував масові звільнення та відсторонення від роботи творчого та технічного персоналу, що стало одним з приводом публічного звернення колективу ТЮГ до мера Києва Віталія Кличка та його безпосереднього керівника – начальника Київської міської військової адміністрації Сергія Попка.

Детальніше: Знайдіть нашого Жилу: Театр на Липках просить Кличка та Попка повернути з-за кордону свого керівника

Усього Жила звільнив близько 50 співробітників театру. Більш за те, попри обіцянки більше нікого не звільняти, В’ячеслав Жила вигнав з театру народну артистку України Анжеліку Гирич – в день виходу її інтерв’ю КиївВладі.

“Йде [В’ячеслава Жили] травля – вибіркова – певних митців за те, що вони рік тому підтримали на виборах колишнього керівника. Замість творчої атмосфери дитячого театру в нас тепер майже концтабір… Керівник, який покинув театр у складний час та, як кажуть, виїхав у безпечне місце за кордон, не має права більше очолювати комунальний театр…”, – зокрема сказала Гирич, яка також є дружиною екскерівника ТЮГ Віктора Гирича.

Детальніше: Народна артистка Анжеліка Гирич – про театр на Липках: “Замість творчої атмосфери дитячого театру в нас тепер майже концтабір”

Не закритим залишається й питання про дивну сторінку в біографії В’ячеслава Жили.

В 2021 році ICTV випустив сюжет, в якому розповідається, що 27 листопаду 2006 року вироком Деснянського райсуду Києва В’ячеслав Жила був засуджений на п’ять років позбавлення волі за привласнення владних повноважень, шахрайство, підробку документів та викрадення людини. Строк він відбув умовно, тому протягом кількох років не мав права перетинати державний кордон України.

Чи була згодом знята ця судимість – невідомо, бо всі причетні відмовчуються.

Звільнення В’ячеслава Жили відбулось внаслідок рішення суду, який визнав протиправними та скасував рішення конкурсної комісії від 30 серпня 2021 року (оформлено протоколом №2) про перемогу В’ячеслава Жили в конкурсі на посаду директора – художнього керівника ТЮГу на Липках, а також наказ Департаменту культури КМДА №452-к від 21 вересня 2021 року про призначення В’ячеслава Жили директором – художнім керівником ТЮГ на Липках.

“ Юлія Кирилюк, яка ставила виставу у Театрі “Актор”, де керував В’ячеслав Жила, а також потім від громадської організації, була у складі конкурсного журі. Суд зазначив, що в цьому факті вбачається конфлікт інтересів і виніс рішення на нашу користь”, – пояснювала в інтерв’ю KВАнжеліка Гирич.

Департамент культури КМДА очолює Сергій Анжияк. Сферою культурного життя в столиці з 1 листопада 2022 року опікується заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Читайте: Суд звільнив Жилу з посади керівника Київського академічного театра юного глядача на Липках

Фото: theatre.love

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона