Київські поліціянти фальсифікували документи щодо розстрілу в Княжичах – слідчий ГПУ | Трибуна

image
6 Грудня 2019, 19:20
Поділитися:

Днями минуло 3 роки від трагедії у Княжичах, де поліціянти різних відомств під час невдалої спецоперації з пошуку злочинців розстріляли одне одного. Нещодавно журналісти оприлюднили рапорт слідчого прокуратури, згідно з яким можна зробити висновок, що правоохоронці підробляли документи, а також незаконно потрапляли до чужих помешкань. Робили вони це задля «приховання тяжких і особливо тяжких злочинів» у справі.

Як зазначено в оприлюдненому висновку слідчого прокуратури, до фальсифікації вдалися 9 начальників чи заступників керівників різних управлінь, секторів чи інших відомств київської поліції. Серед них – і тодішній голова Національної поліції міста Києва Андрій Крищенко. Варто зауважити, що оприлюднений документ датований ще 2017 роком.

Рапорт слідчого Генпрокуратури щодо “замітання слідів” київською поліцією

Як доповідає слідчий прокуратури, дії вказаних осіб містять ознаки злочинів, передбачені:

ч. 2 ст. 162 Кримінального кодексу України – «незаконне проникнення до житла чи до іншого володіння особи, вчинені службовою особою»;
ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України – «складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів»;
ч. 1 ст. 396 Кримінального кодексу України – «заздалегідь не обіцяне приховування тяжкого чи особливо тяжкого злочину».

Сюжет Слідство.інфо про приховані докази

За інформацією журналістів Слідство.інфо, після трагедії Генеральна прокуратура почала розслідування, аби з’ясувати, чому сталася перестрілка та хто винен у загибелі поліціянтів.

Прокурори дізналися, що керівники київської поліції, зокрема, начальник Андрій Крищенко, його тодішній заступник Віталій Стрижак, колишній начальник карного розшуку Леонід Курята та інші могли підробити офіційні документи після перестрілки, аби сфальсифікувати докази.

Читайте також: У Княжичах відкрили пам’ятний знак загиблим працівникам Державної служби охорони

У Генеральній прокуратурі підтвердили, що кримінальне провадження щодо підробки документів досі розслідується, але підозру поки нікому не оголосили, вказує Слідство.інфо. Також у ГПУ зазначили, що в зв’язку з реформою цю справу передали до Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, трагедія в Княжичах на Київщині сталася у ніч на 4 грудня 2016року. Київська поліція організувала  спецоперацію із затримання банди ймовірних грабіжників будинку, але під час її проведення між різними підрозділами поліції почалася стрілянина. Тієї ночі загинуло двоє поліцейських розвідників, двоє співробітників поліції охорони та командир групи спецпризначенців КОРДу.

Реконструкція подій у Княжичах 4 грудня 2016 року

Як пізніше встановило слідство, керівники спецоперації допустили численні порушення та помилки. Зокрема, помилилися з будинком, який мали грабувати злочинці, і не повідомили про проведення заходу місцевій поліції.

Нині справа щодо перестрілки в Княжичах слухається в Броварському міськрайонному суді. На лаві підсудних — 5 співробітників поліції, обвинувачених у трагедії. Зокрема, колишній начальник карного розшуку Києва Леонід Курята. Їм інкримінують організацію умисного вбивства поліціянтів і службове недбальство. Але наразі жоден з них не перебуває під вартою.

Тим часом деякі обвинувачені правоохоронці після звільнення поновилися на роботі в поліції. Зокрема, 15 листопада 2018 року безпосередній керівник трагічної спецоперації Леонід Курята став начальником поліції прифронтового міста Бахмута.

Судові засідання у справі проводять приблизно раз на місяць, зазначають у Слідство.інфо. Однак через те, що деякі з обвинувачених чи їхніх адвокатів не приходить на суд, засідання постійно відкладають. Відтак більш ніж за пів року судді навіть не змогли почати розглядати справу по суті.

Читайте також: Загибель у Княжичах 5 правоохоронців: двом підозрюваним «світить» довічне

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари