Київські митники вилучили з посилки до Франції статуетку античного бога (фото)

image
16 Серпня 2023, 11:54
Поділитися:

16 серпня 2023 г. 11:45

Київські митники зупинили незаконне пересилання з України статуетки античного бога Серапіса 2 ст. н.е. Артефакт, який становить культурну цінність, намагались відправити до Франції. Вивезення таких речей без дозволу Міністерства культури України заборонено, відповідно статуетку було вилучено.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Київської митниці.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

У митниці зауважили, що знахідки античних культових фігурок, в тому числі і Серапіса, відомі на території України серед пам’яток черняхівської та вельбарської культур.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Металеву фігурку людини з ознаками старовини, що знаходилася у відправленні, яке намагався надіслати за кордон мешканець Хмельниччини, митники спрямували на експертизу до Національного Музю Історії України – НМІУ.

“Як визначили експерти, надана на дослідження фігурка є бронзовою статуеткою бога Серапіса належить до культових предметів і датується 2 ст. н.е. Головний убір у Серапіса – у вигляді ліроподібних рогів з посудиною поміж них. В правій руці він тримає ріг достатку, в лівій – патеру. Статуетка становить культурну цінність”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України, а такого митникам надано не було. Культову фігурку 2 ст. н.е. вилучено.

Нагадаємо, столичні митники зупинили незаконне пересилання з України археологічних старожитностей VI-IV ст. до н.е. Дзеркало та амулет, які мають історичну і культурну цінність, намагались відправити під виглядом сувенірів жителі Дніпра та Ірпеня.

Читайте: Столичні митники вилучили старовинні монети, які планувалося відправити поштою за кордон

Фото: Київська митниця

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона