Київські митники вилучили більше десятка стародавніх предметів, які намагалися поштою відправити за кордон

image
14 Листопада 2023, 11:51
Поділитися:

14 листопада 2023 г. 11:43

Столичні митники вилучили з кількох міжнародних поштових відправлень ікону знаменитої борисівської іконописної школи та 12 стародавніх автентичних предметів, які намагалися відправити з Київщини та Тернопільщини до США.

Про це KВстало відомо з повідомлення пресслужби Київської митниці.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Київські митники вилучили з кількох міжнародних поштових відправлень ікону знаменитої борисівської іконописної школи та 12 стародавніх автентичних предметів особистого благочестя і особистого вжитку археологічного походження. Прямували вони з Київщини та Тернопільщини до США”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Експерти Національного музею історії України та Національного художнього музею України вже ідентифікували знахідки. Це, зокрема:

ікона “Господь Вседержитель”, (ХІХ-ХХ ст.), яка належить до борисівської іконописної школи;

бронзовий хрестик-енколпіон (ХІІ-ХІІІ ст.) з рельєфними зображеннями Христа, Богоматері та сцен Розп’яття, складається з двох частин. В таких хрестах на Русі зберігалися мощі святих.

Обидві цінності за кордон відправляли мешканці Київщини.

Також експерти ідентифікували ще 11 металевих предметів, що знаходилися у міжнародному відправленні:

бронзова підвіска-булла ІІІ ст. н.е., яка належить до черняхівської культури;

сім бронзових натільних хрестиків і

два ґудзики часів Русі – ХІ-ХІІІ ст. та мідний ажурний ґудзик ХVІІІ ст.

“Всі предмети мають культурну цінність. Варто нагадати, що слобода Борисівка, де виготовлена ікона, колись – крупний іконописний осередок на українській Слобожанщині, а нині – історико-культурне явище. Борисівські ікони вважаються унікальними за рахунок оригінальності техніки іконопису, декору, іконографічного трактування”, – зазначають в митниці.

Крім того, в митниці додають, що згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам надано не було.

“Стосовно громадян, які відправляли старовинні артефакти за кордон, Київською митницею складено протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України”, – підсумовують у митниці.

Нагадаємо, столичні митники вилучили сотню археологічних знахідок VIII ст до н.е. – ХІІІ ст н.е., які намагалися відправити з України до Німеччини. Серед вилучених предметів – метальна зброя, знаряддя праці та елементи одягу.

Читайте: Київські митники вилучили сотню археологічних знахідок, які намагалися поштою відправити за кордон

Фото: Київська митниця

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона