Київські митники виявили у посилці до Польщі цінні старовинні монети (фото)

image
12 Січня 2023, 12:20
Поділитися:

12 січня 2023 г. 11:24

Київські митники під час перевірки міжнародного поштового відправлення виявили 18 старовинних монет. Згідно з висновком фахівців, до Польщі намагалися відправити артефакти, чотири з яких визнано культурною та історичною цінністю, а решта мають історичну цінність.

Про це, як передає KВ, йдеться у повідомленні пресслужби Київської митниці.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Дев’ять монет часів Речі Посполитої, сім монет часів Королівства Польського, Великого Князівства Литовського, Королівства Пруссія, а також дві монети часів Російської імперії, виготовлених для Польщі, київські митники виявили у міжнародному поштовому відправленні”, – йдеться у повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що серед виявлених монет є “гріш”, “півторак”, “потрійний крейцер”, “солід”, “2 гроша”, а також “півгроші”, “подвійні денарії” та “злоті”. Монети відправив до Польщі адресант з Луцька.

Як повідомили митники, згідно з висновком фахівців Національного музею історії України, “денарій” Ядвіга Анжуйська 1384-1386 року, “півгріш” Сигізмунд І Старий 1523 року, “потрійний крейцер” Сигізмунд ІІІ Ваза 1616 року та “солід” Ян ІІ Казимір 1652 року – мають культурну та історичну цінність.

Всі інші монети мають історичну цінність, як зразки грошового обігу, що перебували у вжитку і вийшли з обігу.

“Без відповідного свідоцтва Міністерства культури України, вивезення історичних та культурних цінностей через митний кордон заборонено. Оскільки даного документу митникам надано не було, стосовно відправника Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Монети вилучено”, – повідомили у Київській митниці.

Нагадаємо, Київські митники виявили у міжнародній посилці автентичні зразки оправи холодної зброї часів другої половини XVII-XVIII сторіч. Артефакти, що прямували з Запоріжжя до США, відправниця задекларувала як запчастини до сільгосптехніки. Ймовірно, зауважили митники, виявлена знахідка – здобич “чорних археологів”.

Читайте: На Київський митниці розповіли про ТОП-10 затримань у минулому році

Фото: Київська митниця

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона