Київські митники «відкопали» артефакти у посилці

image
13 Березня 2020, 13:25
Поділитися:

Чергову спробу контрабанди виявили у міжнародному поштовому відправленні. Цього разу київські митники вилучили стародавні наконечники, які прямували з Києва до Великобританії. В декларації зазначалося, що до Англії прямують репліки для декору.

Про це повідомляє Київська митниця Держмитслужби на своїй сторінці у Facebook.

– В поштовому відправленні містився згорток з дев’ятьма наконечниками, щільно обмотаний фольгою та поліетиленовою плівкою. За висновком експертів, виявлене є предметами археології. Всі їх визнано історичною та культурною цінністю, – розповіли митники.

Один із виявлених залізних наконечників списа довжиною 26,5 см належить до пшеворської археологічної культури (поширеної, зокрема, на території Закарпаття, Мармарощини та Галичини) та датується кінцем І – серединою ІІІ ст.

Інший залізний наконечник метального списа-дротика довжиною 12,7 см належить до черняхівської археологічної культури (поширеної, зокрема, в лісостеповій України на сході між Сіверським Донцем та Дністром, та на заході між Прутом і вздовж Бугу). Датується кінцем ІІІ – початком V cт.

Чотири автентичні залізні наконечники списів довжиною 20-26,8 см належать до доби Київської Русі та датуються кінцем XI-XIII ст.

Три залізні наконечники списів довжиною 17,5-27 см належать до XIV-XVI ст.

Усі артефакти вилучено. Складено протокол про порушення митних правил.

Митники зазначають, що ринкова вартість вилучених наконечників експертами не може бути визначена, оскільки в Україні не існує офіційного ринку збуту археологічних артефактів.

Як раніше повідомляв «Вечірній Київ», столичні митники знайшли масонську зброю.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ