Київська ОДА скасувала виділення 20 млн гривень на придбання компʼютерного томографа для онкоцентру

image
22 Листопада 2023, 20:14
Поділитися:

19:56, Сьогодні

Надійне джерело

Київська обласна державна адміністрація скасувала виділення 20 млн грн на придбання комп’ютерного томографа ОФЕKТ для онкодиспансеру. Таке рішення голова КОДА Руслан Кравченко ухвалив за результатами засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність» за участі керівників правоохоронних органів Київщини. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Отримав від правоохоронців рекомендації анулювати виділення коштів. Підстава – наявність інформації щодо можливого зловживання та ризики закупівлі за завищеною ціною КТ», – зазначив Руслан Кравченко.

Навесні 2023 року КЗ КОР «База спеціального медичного постачання» оголосив тендер на закупівлю томографа для онкоцентру. Очікувана вартість апарата – 44,5 млн грн. За зверненням онкодиспансеру КОДА передбачила 20 млн грн часткового фінансування для придбання томографа в рамках реалізації програми «Здоров’я Київщини на 2021-2023 роки».

Голова Київської ОДА зауважив, що процедура закупівлі обладнання спричинила значний резонанс через можливу завищену ціну. Зокрема, КОДА отримала висновок Теруправління БЕБ у м. Києві та Київській області, в якому вказується, що організація, проведення тендеру та укладання договору мають ознаки привласнення чи розтрати бюджетних коштів, оскільки обладнання закуплене за завищеною ціною. Бюро рекомендувало скасувати його закупівлю. На цю закупівлю КТ звертали увагу і деякі ЗМІ, які вказували на ознаки зловживання та закупівлю за завищеною ціною з боку Бази спецмедпостачання.

До зʼясування всіх обставин влітку голова КОДА призупинив виділення коштів на закупівлю томографа. Також він призначив проведення внутрішнього аудиту Департаменту охорони здоров’я КОДА щодо виділення коштів на відповідну закупівлю. За його результатами База спецмедпостачання як централізована закупівельна організація одержала низку рекомендацій щодо дотримання чинного законодавства в процесі здійснення публічних закупівель.

Руслан Кравченко підкреслив, що організація досі не виконала рекомендацій, тому з урахуванням позиції керівників правоохоронних органів Київщини було ухвалене рішення анулювати виділення 20 млн грн.

«Мешканці області мають отримувати найякісніші медпослуги та обладнання за справедливою обґрунтованою ціною. Маємо спільне завдання – запобігти будь-яким проявам корупції. Прозорість та ефективність використання бюджетних коштів, особливо в умовах війни, є обов’язком усіх без винятку органів влади. Дієва боротьба з корупцією – це те, що від нас вимагають і громадяни, і міжнародні партнери. Тому наша здатність зробити максимально прозорими та публічними всі процеси – це одна з передумов довіри до дій влади», – наголосив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Джерело: Новини Білої Церкви – головні та останні новини БЦ сьогодні, події в Білій Церкві