Київська обласна державна адміністрація » Інтерв‘ю Василя Володіна

image
1 Квітня 2020, 15:45
Поділитися:

Яка ситуація з поширенням коронавірусу в області на цей час?

За даними Центру громадського здоров’я, у Київський області станом на ранок 1 квітня 2020 року офіційно підтверджено 57 випадків захворювання на коронавірус. З них на стаціонарному лікуванні 20 людей, на амбулаторному лікуванні (самоізоляції) 37. Померло 3 та 1 людина одужала. Встановлено медичне спостереження за 567 контактними особами. З детальною інформацією можна ознайомитися на сайті КОДА http://koda.gov.ua/, де дані оновлюємо щодня.

Через впровадження карантину більшість жителів області зіткнулася з необхідністю обмежити пересування, що не притаманно людині. Я дякую всім, хто свідомо пішов на самоізоляцію і прошу із розумінням поставитись до цієї необхідності. За висновками провідних вірусологів світу, тільки у такий спосіб ми можемо зупинити розповсюдження небезпечної хвороби.

Суспільство занепокоєне якістю захисту медиків, які знаходяться в епіцентрі боротьби із поширенням коронавірусу. Чи забезпечений медперсонал обласних лікувальних закладів засобами індивідуального захисту?  

На перший випадок усі медпрацівники інфекційних відділень захисними засобам забезпечені. І закупівлі тривають. Київщина вже отримала з Китаю дві партії ЗІЗ для медиків: одноразові комбінезони біозахисту, респіратори та  маски різного рівня захисту. Ми все передали лікарям екстреної медицини у міські та районні інфекційні відділення закладів охорони здоров’я. Вчора я особисто відвіз партію засобів до лікарень Тетієва та Білої Церкви. Поспілкувався з медиками, подякував їм за їх труд. Сьогодні, у боротьбі з вірусною навалою, саме вони наші головні захисники, що знаходяться на передовій. Маємо зробити все для їхнього захисту!

Крім того, вже маємо тести ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) необхідні для остаточного визначення факту захворювання на коронавірус. Всі вони у Лабораторному центрі Київської області. Їхню кількість постійно збільшуємо. 31 березня Україна отримала наступну партію тестів з Південної Кореї, які вже розподіляють між областями і найближчим часом будуть доправлені на місця.

Що робить влада для соціального захисту населення в умовах карантину

Це питання мать вирішувати на всіх рівнях. Від людяного  ставлення до сусідів  і до державних програм. Тільки так ми зможемо подолати те складне становище, в якому опинилася не лише наша область й держава, а й увесь, без перебільшення, світ.

Зараз Уряд налагоджує безперебійну роботу програми житлових субсидій та додаткову компенсацію домогосподарствам на оплату комунальних послуг, шляхом збільшення на 50% соціальних нормативів користування електроенергією, природним газом, холодною та гарячою водою на період карантину. Кожна сім’я, яка має субсидії, отримає додаткову компенсацію за ці витрати.

Соціальні працівники допомагають самотнім громадянам, які зареєстровані у територіальних центрах соціального обслуговування. Укрпошта, відповідно до графіку, доставлятиме соцдопомогу маломобільним групам населення безпосередньо додому. Крім того, планує організувати доставку продуктів та ліків. У м. Біла Церква співробітники служби соцзахисту розвозять самотнім пенсіонерам продуктові набори. А тамтешнє ТОВ «БІЛОЦЕРКІВВОДА» безкоштовно надає бюджетним установам, управляючим компаніям та ОСББ дезинфектант власного виробництва  для обробки зупинок, під’їздів, прибудинкових територій.

Усіх   українців я закликаю не залишатися байдужими та приділити увагу літнім людям, які проживають поряд. У період карантину попіклуйтесь про безпеку своїх літніх батьків і сусідів. У нас є гарні приклади допомоги в області самотнім людям. У Бородянці волонтери печуть та безкоштовно роздають хліб пенсіонерам. Практично у кожному населеному пункті області і волонтери шиють та безкоштовно роздають мешканцям захисні маски.  Якщо маєте потребу, долучайтеся до добрих справ і ви.  Саме зараз найкращий час для цього.

Як відбувається контроль дотримання карантину в області?

Ми уважно відслідковуємо статистику захворювань в області. І як тільки стало зрозуміло, що маємо 2 вогнища спалаху, запровадили додаткові обмежувальні заходи на цих територіях. А саме: у смт Козин Обухівського району та с. Лісники, Києво-Святошинського району. Облаштували контрольно-пропускні пункти, де правоохоронці разом з іншими спеціалістами перевіряють стан здоров’я, усіх без винятку людей, які перетинають ці КПП в обох напрямках.

З цих населених пунктів заборонили виїжджати хворим із лабораторно підтвердженим захворюванням на COVID-19 та контактним з ними особами.

Крім того, правоохоронці Київської області  активно контролюють закриття торговельних закладів, готелів, хостелів, торгівельних ринків, закладів харчування. Проводять профілактичні бесіди з населенням про важливість самоізоляції для збереження здоров’я та життя. Обмежено руху громадського транспорту.

Чи достатньо цього, щоб впоратися з розповсюдженням захворювання? 

Для світу, країни та Київської області – пандемія коронавірусу проблема нова. Про її алгоритми достеменно нікому не відомо. Але, для України є велика надія мінімізувати її наслідки через вчасно запроваджений карантин. Тож, вкотре закликаю всіх відповідально ставитися до самоізоляції. Будь які прогнози сьогодні – просто слова.  Єдине у чому можна бути впевненим, що у такий час будь-яка допомога іншим людям не буде зайвою. Підтримуйте один одного морально. Українці завжди були і будуть сильні своїм духом взаємодопомоги та єдністю.

З ким у взаємодії працює Київська облдержадміністрація для подолання поширення епідемії?

Разом із представниками обласного бізнесу за лічені години створили Антикризовий центр допомоги Київщині. Ми об’єднали зусилля у боротьбі з подальшим поширенням коронавірусу. Адже так зможемо бути набагато ефективнішими ніж поодинці. Подібні центри з’являються в більшості регіонів України. Їх ініціатором став Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками бізнесу.

Наш центр приймає всебічну допомогу та займатиметься цільовим розподілом коштів й ресурсів для медичних закладів, рятувальників, комунальних служб та всіх інших, хто підтримує життєдіяльність області. Він знаходиться за адресою: м. Київ, вул. генерала Алмазова, 11. Його телефон: 0800- 33-68-19. Центр працює щоденно з 09:00 до 18:00.

Наразі в країні карантин. Ви також працюєте віддалено? Які заходи особистої профілактики вживаєте?

Лікарі радять сьогодні кожному зберігати позитивний настрій, дотримуватися санітарно-гігієнічних норм, режиму роботи та відпочинку.  З позитивом у мене завжди все добре. З відпочинком складніше. Київська обласна державна адміністрація, з огляду на ситуацію, минулого тижня перейшла на цілодобовий режим роботи. Я – командний гравець. Тому, як і мої колеги, зараз додому потрапляю глибокої ночі і майже не бачу родину. Але, постійно мию руки милом, ношу захисну маску, під час спілкування дотримуюся дистанції у півтора метри, намагаюся правильно харчуватися.

Переконаний, що ми зупинимо цю пандемію. На це потрібен час та відповідальність усіх, без винятку, людей. Перший крок: прийняти ситуацію такою, як вона є. Другий крок: дотримуватися карантину. Третій крок: зберігати бадьорість духу та залишатися людьми.

Шановні мешканці Київщини! Спрямовуйте зараз свою енергію на  корисні речі та вчіться отримувати задоволення від буденних справ. Обережно ставтеся до джерел інформації.  Оберіть кілька, яким довіряєте. За статистикою: з тих, хто захворів на коронавірус одужує більшість. Міцного всім здоров‘я.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація