Київська мажоритарниця Безугла пропонує Раді дозволити командирам різко понижувати офіцерів у званнях за порушення військової дисципліни

image
17 Серпня 2023, 17:14
Поділитися:

17 серпня 2023 г. 17:05

Депутатка Верховної Ради (ВР) Мар’яна Безугла (на фото) разом з декількома колегами по парламенту внесла у ВР законопроект, що передбачає під час війни пониження сержантів та офіцерів до солдатського звання за неналежне виконання службових обов’язків та порушення військової дисципліни або громадського порядку.

Про цеKВ дізналася з тексту законопроекту №9616 “Про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України щодо розширення переліку заохочень та дисциплінарних стягнень для військовослужбовців під час дії воєнного стану”, зареєстрованого у ВР 16 серпня 2023 року (перша авторка – Мар’яна Безугла, фракція “Слуга народу”, мажоритарний київський округ №217 – Оболонь, заступниця голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Згідно проекту закону, за невиконання (неналежного виконання) ними своїх службових обов’язків та порушення військової дисципліни або громадського порядку, вчинених під час дії воєнного стану запроваджується нове дисциплінарне стягнення для військовослужбовців у вигляді пониження у військовому званні до військового звання “солдат”, “матрос”.

Це стосуватиметься осіб сержантського (старшинського) та офіцерського складу.

У разі прийняття закону, таке дисциплінарне стягнення буде застосовуватися за наказом того командира, який має право його накладати із урахуванням результатів проведення службового розслідування та рекомендацій комісії з питань проходження військової служби або ради сержантів військової частини.

Строк дії згаданого пониження у званні – один рік.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Разом з тим, передбачено в статуті і заохочення – у вигляді поновлення у військовому званні.

Але таке поновлення буде можливим не раніше ніж за півроку після пониження у званні.

Згідно прикінцевих положень проекту закону, у разі прийняття він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як свідчить картка законопроекту, він уже опрацьовується у профільному парламентському комітеті – з питань національної безпеки, оборони та розвідки (голова – Олександр Завітневич, “Слуга народу”).

Читайте: Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації

Фото: Мар’яна Безугла, Facebook

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона