Київська філармонія розпочинає сезон: особливості та програма

image
15 Вересня 2020, 18:55
Поділитися:

157-й концертний сезон Національної філармонії України триватиме від 15 вересня 2020 по 25 червня 2021.

ЯСКРАВИЙ ПОЧАТОК

15 вересня програму концерту-відкриття 157-го концертного сезону Колонного залу імені М. В. Лисенка складатимуть твори класиків – Вольфганга Амадея Моцарта, Пауля Ґіндеміта, Франца Шуберта та Валентина Сильвестрова, які звучатимуть у виконанні академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою його головного диригента – Миколи Дядюри.

–  Особливу увагу варто звернути на німецького композитора Гіндеміта – його твір для 12-ти музикантів. Це абсолютно унікальна музика, яку зіграють після Моцарта. Серед інструментів – акордеон, коробочка з піском, тріщалки, струнні, духові, ударні, рояль. Цей твір звучить дуже сучасно. Музика просто електризує, в ній стільки енергії, водночас дуже складна для виконання, – коментує помічниця художнього керівника закладу Олена Зеніна

На концерт-відкриття сезону аншлаг, але охочі мають змогу побачити його пряму трансляцію. 

ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ ФІЛАРМОНІЇ ПІД ЧАС АДАПТИВНОГО КАРАНТИНУ

Карантинні обмеження стосується кількіості глядачів у залі. На даний момент їх може бути 220 з 600 місць. У Колонній залі філармонії збільшили площу сцени за рахунок авансцени і задньх частини сцени. Це дозволяє розсади музикантів  симфонічного оркестру, склад якого мінімум 48-50 чоловік, за вимогами   – на дистанції 1,5 метри. На першому і другому ряді в партері зняли крісла, тож відстань між глядачами і музикантами теж відповідає вимогам.  
Через обмеження кількості складу музикантів на сцені, керівництву філармонії довелося ретельно обирати репертуар. Неможливо виконувати твори Вагнера, Штрауса, Рахманінова, симфонії Чайковського, які потребують великої кількості музикантів. Але дякуючи цьому часу, стало більшу цікавих знахідок диригентів, які прагнуть не виконувати одне й те саме. Зокрема, багато симфоній, які рідко звучали, – Гайдна, Моцарта, Шумана, Шуберта.
Музичні події, які працівники філармонії проводили в школах, заборонені. В Києві музиканти мали багато концертів на невеликих концертних майданчиках, як музеї чи Будинок вчених.  Сьогодні вони або не працюють, або не рентабельно проводити там концерти.
Карантин позначився і на гастролерах. У вересні мало бути представлено чотири країни – Португалія, Німеччина, Австрія, Польща. Перенесли їх виступи на інші дати сезону. В жовтні у філармонії чекають музикантів з Грузії та Великобританії.

Філармонія працює в ефірі з 6 травня, онлайн концерти були і в травні, і в червні.
У вересні заплановано п’ять трансляцій концертів –  відкриття сезону 15 вересня, присвята легендарному скрипалеві Богодару Которовичу «Bo Go Dar» 20 вересня, концерт камерних творів Бориса Лятошинського 23 вересня, виступ симфонічного оркестру з творами Моцарта, Елгара, Данці, Айвза 25 вересня та «Легенди джазу. Елла Фіцжеральд» 29 вересня. Квиток на онлайн концерт коштує 50 гривень. 

ВЕРЕСНЕВІ АКЦЕНТИ: КВІНТОФЕСТ ТА ДЖАЗ

– Цього місяця ми представляємо всі жанри, які протягом року демонструємо на нашій сцені. Симфонічна, камерна, інструментальна, вокальна, хорова музика,  програма для дітей. За 15 днів вересня ми проведемо два фестивалі, – розповідає Олена Зеніна. –  На нашій сцені 26 вересня відкриваємо Київ Музик фест, і 3 жовтня його закриваємо. З 19 вересня розпочинається «КVІНТОФест»  – п’ять концертів з унікальними камерними програмами. Започаткований філармонією, він проходить вдруге. 

19 вересня фестиваль «КVІНТОФест» відкриє концерт “Англійська музика” у виконанні Київського камерного оркестру. В програмі –  музика композиторів 20 століття, це Г. Голст, Б. Бріттен, Р. Воан-Вільямс. Зокрема, вокальний цикл «Ілюмінації» для сопрано і камерного оркестру на вірші А. Рембо на сцені філармонії вперше виконає співачка Тетяна Чайка. 

20 вересня буде дуже інтимний концерт «BO GO DAR»,  присвята легендарному скрипалеві Богодару Которовичу. Авторкою програми є його донька Мирослава Которович.
– Був колись прекрасний дует Богодар Которович і Петро Полухін, скрипка і гітара. Вони грали різні твори – Паганіні, Гласса, українських композиторів. Мирослава Которович задумала цей ретро концерт, де будуть звучати твори з їх репертуарту.  Прозвучить й твір, що перегукується з назвою концерту. BGD –  – це сі, соль, ре.  Український композитор Безбородько  у перші три дні після смерті Богодара Которовича написав твір “Коммос”, пісня-плач в античній трагедії. Він закінчується саме цими літерами. 

22 вересня Національний ансамбль солістів «Київська камерата» виконає програму вокальних та інструментальних творів Петра Чайковського, до 180 років від його дня народження.

23 вересня  буде концерт “Борис Лятошинський. Камерні твори”, присвячений 125-річчю класика і фундатора композиторської школи 20 століття Бориса Лятошинського. В ньому зібрані камерні твори у виконанні молодих інструменталістів. Зокрема, прозвучить прем’єра  –  “Дві п’єси для скрипки і фортепіано”. 

Завершить фестиваль концерт Національного камерного ансамблю «Київські солісти». Це  романтичний погляд в Західну Європу: музика Гріга, Елгара, Барбера, Бартока, Дворжака. 

Також у вересні слхачів чекають концерти “Саксоманія. Від класики до джазу. Присвята Володимиру Симоненку” у виконанні Київського квартету саксофоністів та “Легенди джазу. Елла Фіцджеральд” у виконанні Національного академічного духового оркестру України. 

ПЛАН Б

До 28 вересня філармонія, як і інші культурні заклади, працює за правилами помаранчевої зони.

– Якщо знову опинимося в неприємному становищі і будемо змушені закрити двері, повернемося до онлайн концертів. Інших варіантів немає, – говорить Олена Зеніна. –  Маємо власну апаратуру для онлайн трансляцій, встигли придбати у грудні місяці. Але тоді не буде гастролерів, великих програм. В основному сольні, камерні концерти. Як вже було цьогоріч – виступи піаністів, камерних оркестрів, квартету саксофоністів. 

Нагадаємо, кращі етнографічні фільми України та світу зібрали на фестивалі: де подивитися безкоштовно

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ