Київрада збільшила статутний капітал “Київтеплоенерго” до 5,3 млрд гривень

image
9 Листопада 2023, 16:51
Поділитися:

9 листопада 2023 г. 16:45

Столична міськрада нарешті перезатвердила статут “Київтеплоенерго” у новій редакції. Даним документом, серед іншого, було передбачено збільшення статутного капіталу цього КП з 2,3 млрд гривень до 5,3 млрд гривень – за рахунок коштів, які керівництво міста раніше виділяло на вирішення проблемних питань і, як декларувалося – задля недопущення підвищення тарифів на тепло. Що цікаво, депутати Київради наразі “забули” про низку претензій, через які вони відмовлялися приймати це рішення у серпні. Водночас прозвучало, що в КП “Київтеплоенерго” не створили, але, як це планувала столична влада ще в 2019 році, повинні були створити наглядову раду.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього засідання столична міськрада перезатвердила статут КП “Київтеплоенерго”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Суб’єктом подання відповідного проєкту рішення №08/231-569/ПР від 17 травня 2023 року виступив Департамент житлово-комунальної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (ЖКІ КМДА). У сесійній залі його підтримали 63 депутати.

Діючий статут даного підприємства було затверджено розпорядженням КМДА №323 від 13 травня 2016 року (зі змінами). Одна з головних змін – збільшення розміру статутного капіталу “Київтеплоенерго” з 2,3 млрд гривень, які прописані в діючій редакції статуту, до 5,3 млрд гривень. Значну частину цих коштів Київрада вже де-факто виділила даному КП, адже протягом останніх двох років депутатський корпус прийняв відразу декілька рішень щодо збільшення його “статутки”. Таки рішення, зокрема, були продиктовані необхідністю “вирішення нагальних питань у сферах теплогенерації та теплопостачання”, а також “недопущення підвищення тарифів на тепло для мешканців столиці”.

Що цікаво, вже після затвердження вказаного проєкту рішення в депутатському корпусі Київради пролунала думка щодо необхідності внесення змін до статуту. Так, представниця фракції “Європейська Солідарність” Вікторія Пташник нагадала, що в кінці 2019 року Київрада передбачила, що в деяких столичних КП, відповідно до низки критеріїв їхньої діяльності, мають бути створені наглядові ради, які мали б унеможливити різні корупційні схеми та забезпечити ефективність роботи таких підприємств. При цьому, мовляв, “Київтеплоенерго” під ці критерії підпадає. А наглядової ради там не створили.

Читайте: Наблюдательные советы в столичных КП могут не заработать никогда

“Я звертаю увагу на необхідність внесення відповідних змін та створення наглядової ради як органу, який зможе контролювати це КП. І взагалі – з іншими КП у нас та сама проблема”, – підкреслила Вікторія Пташник.

Втім, таке зауваження депутатки фактично залишилося без уваги.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, Київрада вже розглядала питання щодо перезатвердження статуту “Київтеплоенерго”, але в депутатському корпусі не знаходилося голосів для його ухвалення – у тому числі через претензії до роботи цього КП. Наприклад, 31 серпня 2023 року під час пленарного засідання міськради деякі народні обранці висловили переконання, що в статуті повинно бути відображено, що дане підприємство буде самостійно відновлювати благоустрій територій після розриття асфальту під час ремонтних робіт. Адже, мовляв, після роботи ремонтних бригад цього КП залишаються купи сміття.

Читайте: Київрада не змогла збільшити статутний капітал КП “Київтеплоенерго” до 5,3 млрд гривень

Як неодноразово повідомляла KВ, діяльність КП “Київтеплоенерго” супроводжується регулярними скандалами через сумнівне використання бюджетних коштів.

Так, на початку 2023 року в Держаудитслужбі повідомили, що дане підприємство за 3,5 роки наробило порушень і недоліків на рекордні 20,28 млрд гривень, із яких було остаточно втрачено 3,26 млрд гривень. Майже третину загальної суми порушень – 7,7 млрд гривень – склали втрати тепла і води внаслідок критичного стану мереж. Серед іншого: незаконні витрати коштів без підтверджуючих документів, завищення вартості замовлених робіт, сумнівне “успадкування” боргів ПАТ “Київенерго”, переплати при закупівлях газу, нарахування “зайвих грошей” своїм працівникам тощо.

Читайте: Директор КП “Київтеплоенерго” В’ячеслав Бінд безпідставно отримав нарахувань і премій на суму 1,4 млн гривень

Зважаючи на такий “букет” проблем , аудитори запропонували Віталію Кличку розглянути питання покарання винних, кадрових змін в керівництві “Київтеплоенерго”, зобов’язати дане КП відшкодувати збитки. Втім, міська влада обрала іншу тактику – опосередковано звинувачує “ревізорів” в упередженості та намагається оскаржити їхні дії в суді.

Читайте: Порушень на 20 мільярдів: результати державної перевірки КП “Київтеплоенерго”

КП “Київтеплоенерго” з 22 грудня 2018 року керує В’ячеслав Бінд (на фото). Це підприємство підпорядковане вищезгаданому Департаменту ЖКІ КМДА, який з 17 липня 2017 року очолює вищезгаданий Дмитро Науменко. Сферу ЖКГ у Києві з 2014 року контролює заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Фото: KВ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона