Київрада розірве всю оренду землі з УПЦ після законодавчої заборони релігійної організації, – секретар КМР Бондаренко

image
2 Травня 2023, 21:36
Поділитися:

2 травня 2023 г. 17:01

Київська міська рада (КМР) розірве договори оренди земельних ділянок комунальної власності, яким користується Українська православна Церква (УПЦ, що раніше асоціювала себе з МП – московським патріархатом). Але це станеться не раніше прийняття Верховною Радою (ВР) закону щодо заборони діяльності релігійних організацій з керівним центром у державі-агресорі. У збереженні таких зв’язків УПЦ з МП впевнені, зокрема, в Державній службі з етнополітики та свободи совісті.

Позиція Київради стала відомаKВ з відповіді секретаря КМР Володимира Бондаренка (на фото) на петицію №11928 з вимогою до столичної влади розірвати всі договори міста Києва та згаданою релігійною організацією.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Київська влада вустами Бондаренка (він також заступник голови КМДА Віталія Кличка) у відповідь на петицію заявила, що орендодавці комунального майна міста вживатимуть заходів із розірвання договорів оренди з Українською православною церквою (Московського патріархату) тільки після ухвалення Радою законопроєкту про заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі-агресорі.

Таких законопроектів наразі багато, і не очевидно, до прийняття якого саме з цих документів схилиться військово-політичне керівництво України, а проголосує ВР.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“З метою унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр (управління) яких перебуває за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України, зареєстровано проєкт закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій”. Після ухвалення Верховною Радою України зазначеного законопроєкту орендодавці комунального майна територіальної громади міста Києва вживатимуть заходів щодо розірвання договорів оренди з Українською православною церквою”, – йдеться у відповіді заступника міського голови – секретаря міськради Володимира Бондаренка на згадану петицію.

Наголошується, що заходи щодо реалізації порушених в електронній петиції питань вживатимуться після ухвалення парламентом відповідних законодавчих актів, оскільки припинення діяльності релігійних організацій є однією з підстав припинення права користування земельними ділянками.

Петиція на сайті Київської міської ради із закликом розірвати всі договори столиці з УПЦ (МП), про яку йдеться, 6 квітня набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Читайте: Кабінет Міністрів прийняв рішення про повернення державі майна Києво-Печерської лаври

При цьому, Київська міська рада звернулась до Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки і оборони України з проханням у межах повноважень вжити невідкладних заходів щодо припинення з Українською православною церквою договорів оренди або користування культовими спорудами, які перебувають у державній власності.

Таке звернення було підтримано 20 квітня на пленарному засіданні сесії Київської міської ради 80 депутатами.

Читайте: Кабмін пропонує заборонити в Україні церкви, керовані з росії

Серед законопроектів, які внесені в Раду стосовно заборони релігійних організацій з керівним центром у росії, урядовий пропонує парламенту заборонити діяльність релігійних організацій, афілійований з керівним центром в державі-агресорі. Це – проект закону від 19 січня 2023 року за №8371 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій”.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті провела релігієзнавчу експертизу Статуту Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Російською православною церквою. Члени експертної групи наголосили, що не знайшли жодних документів чи дій, які б свідчили про те, що Українська православна церква є самостійною релігійною організацією.

Читайте: Держетнополітики провела експертизу і знайшла церковно-канонічний зв’язок УПЦ з РПЦ

Фото: КМДА

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона