Київрада попросила державну владу “поважати Віталія Кличка”

image
15 Червня 2023, 22:55
Поділитися:

15 червня 2023 г. 18:01

Столична міськрада направила звернення до Президента Володимира Зеленського, Верховної Ради і Кабміну “щодо дотримання конституційних основ місцевого самоврядування в Києві в умовах воєнного стану”. Однією з головних вимог депутатського корпусу є повернення законодавчої норми про те, що міський голова ї Віталій Кличко може впливати на призначення голів столичних РДА, яку уряд скасував у січні 2022 року. Таким чином міськрада відреагувала на нещодавній скандал навколо “зачинених” укриттів цивільного захисту – тоді мер Києва звинувачував у таких порушеннях саме районну владу, але водночас розводив руками, що вплинути на неї він не може.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього засідання Київрада підтримала направлення звернення до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України “щодо дотримання конституційних основ місцевого самоврядування в місті Києві в умовах воєнного стану”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Суб’єктом подання відповідного проєкту рішення №08/231-668/ПР від 6 червня 2023 року виступили секретар Київради Володимир Бондаренко, а також депутати міськради Дмитро Білоцерковець (фракція “УДАР”), Володимир Прокопів (фракція “Європейська солідарність”) і Вадим Васильчук (фракція “Голос”). У сесійній залі за погодження цього документу проголосували 78 народних обранців.

Текст звернення достатньо довгий, але його суть зводиться до одного: керівництво міста закликало державну влади “забезпечити дотримання в Києві конституційних гарантій місцевого самоврядування, за яких міський голова очолює виконавчий орган Київради та як голова Київської міськдержадміністрації, яка є виконавчим органом Київради, безпосередньо впливає на призначення та звільнення голів районних в Києві державних адміністрацій (РДА)”. Можливість подавати кандидатури на посади керівників столичних районів, нагадаємо, уряд України відібрав у мера Віталія Кличка своєю постановою від 24 січня 2022 року.

Читайте: Скасована реформа: Кличку не дозволили забирати повноваження у столичних райдержадміністрацій

У пояснювальній записці до проєкту рішення чітко не уточнюється, з якою метою його було підготовлено. У документі лише зазначено, що “вказане є актуальним для територіальної громади Києва, а механізми та способи вирішення даного питання, запропоновані у проекті рішення, є відповідними та достатніми”.

Втім, про необхідність прийняття цього рішення мер Києва Віталій Кличко заявив на фоні нещодавнього скандалу, що мав місце після ракетної атаки на вул. Левицького, в результаті якої загинули троє осіб. Тоді, нагадаємо, мер міста звинувачував голову Деснянської РДА Дмитра Ратнікова у неналежній роботі по напрямку укриттів цивільного захисту і просив уряд звільнити цього посадовця. У свою чергу, керівники РДА, захищаючи свого колегу, закликали Кличка відмовитися від суміщення посад – міського голови і голови КМДА. А тому це звернення за своєю суттю у тому числі є своєрідною “страховкою” для очільника столиці на випадок серйозних претензій з боку будь-якої з гілок влади.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, після трагедії в Деснянському районі влада Києва занепокоїлася налагодженням функціонування укриттів цивільного захисту. Вже найближчим часом КМДА має всерйоз взятися за власників та орендарів таких об’єктів, доручивши їм забезпечити постійний доступ до даних споруд. Крім того, керівництво Києва планує розробити порядок використання укриттів у “бюджетних закладах” і залучити до охорони деяких таких об’єктів КО “Муніципальна варта”. Також найближчим часом спеціальна тимчасова контрольна комісія Київради має перевірити, наскільки столичні РДА виконують свої функції в даній сфері.

Усе це вкупі, плюс екстрене спрямування на вирішення проблем додаткових 750 млн гривень з міського бюджету, повинно виправити досить тривожну ситуацію: за різними оцінками, із 4,6 тис. столичних укриттів лише від 553 до 2,5 тис наразі можуть використовуватися за призначенням. У мерії Києва визнають, що раніше цій проблемі не приділяли достатньо уваги, і якби не наявність станцій метро, які використовуються як укриття, усе було б гірше.

Читайте: Рак на горі свиснув: Київрада і адміністрація Кличка взялися за вирішення проблем з укриттями цивільного захисту

Фото: KВ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона