Київрада “підкинула” землі забудовникам скандального ЖК “The Resort”

image
21 Червня 2023, 12:03
Поділитися:

21 червня 2023 г. 12:02

Столична міськрада погодила передачу ділянки площею 0,05 га на вул. Казимира Малевича, 32 в оренду ТОВ “БО “Мрія”. Цю землю компанія планує використовувати для влаштування під’їзду до житлового будинку – ЖК “The Resort”, який наразі ще будується. Що цікаво, у депутатському корпусі проігнорували факти того, що проти даного землевідводу виступають юристи міськради і що будівництво цього комплексу активно вивчають правоохоронці. Останні, нагадаємо, вже попередньо встановили, що забудовники мають намір втричі перевищити допустиму висотність будівель.

Як стало відомо KВ, 20.06.2023 року Київрада погодила передачу ділянки на вул. Казимира Малевича, 32 у Голосіївському районі міста в оренду ТОВ “Будівельне об’єднання (БО) “Мрія”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Суб’єктами подання відповідного проєкту рішення №08/231-947/ПР від 29.07.2022 року виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Петро Оленич і Департамент земельних ресурсів КМДА. У сесійній залі за його затвердження проголосували 66 депутатів.

Мова йде про ділянку площею площею 0,0549 га, яку вказана компанія отримає в оренду на 5 років з цільовим призначенням “для влаштування під’їзду до житлового будинку” (кадастровий номер – 8000000000:72:219:0041). У затвердженому проєкті рішенні уточнюється, що, відповідно до Генерального плану Києва, ця земля за функціональним призначенням належить до території вулиць і доріг. Також уточнюється, що частина даної ділянки знаходиться межах червоних ліній. При цьому, за інформацією Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, дана земля розташована у Центральному історичному ареалі Києва і в зоні регулювання забудови третьої категорії.

Ділянка на карті

Що цікаво, ще 30 вересня 2022 року управління правового забезпечення діяльності Київради повернуло цей проєкт рішення без погодження. Однією з підстав для цього стало те, що українськими законодавством заборонено передавати в оренду комунальні ділянки, які мають історико-культурне призначення і які не входять до затверджених детальний планів територій (ДПТ – документ, який має уточнювати положення Генплану стосовно використання тих чи інших територій. – KВ). Втім, у сесійній залі депутати вже традиційно проігнорували зауваження юристів.

Зазначимо, житловий будинок, біля якого знаходиться вказана земля – це скандально відомий житловий комплекс “The Resort”, який будується на сусідніх ділянках на вул. Казимира Малевича, 32 та вул. Ямській, 17.

Як повідомляла KВ, наразі Нацполіція здійснює слідство за фактами можливих порушень законодавства при реалізації цього проєкту. Зокрема, правоохоронці звернули увагу, що ТОВ “БО “Мрія” і ТОВ “Де резорт Девелопмент” (співзамовник будівництва) мають намір втричі перевищити допустиму висотність своїх будинків – замість 8-поверхових будівель планується звести 27-поверхові. Також у Нацполіції попередньо встановили, що роботи проводяться “з суттєвим відхиленням від проєкту” і що забудовники самовільно побудували там паркінг. Нещодавно слідчим навіть вдалося добитися від суду накладення арешту землю під майбутнім комплексом – задля того, щоб ці ділянки не були перереєстровані та щоб зупинити будівництво на час слідства. Втім, надалі забудовникам все ж вдалося оскаржити таке рішення.

Нагадаємо також, що ці забудовники входять (або входили до недавнього часу) до оточення Михайла Кіпермана, якого пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, а також ізраїльсько-українського бізнесмена Аріе Шварц, якого українські ЗМІ називають “колишнім генеральним директор девелоперської групи “Seven Hills”.

Читайте: Все вище і вище: Нацполіція розслідує порушення при будівництві преміального ЖК “The Resort” в історичному центрі Києва

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов’язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року, на колажі ліворуч). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Читайте: Уголовная трясина: ГБР и Нацполиция расследуют закупки “Киевского института земельных отношений”

Фото: “ЛУН”

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона