Київрада передала “зсувонебезпечну” ділянку на вул. Глибочицькій під багатоповерхову забудову

image
22 Червня 2023, 11:26
Поділитися:

22 червня 2023 г. 11:15

Столична міськрада погодила передачу “зсувонебезпечної” земельної ділянки площею 0,62 га на вул. Глибочицькій, 29-37 під будівництво багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Орендарями цієї землі стануть маловідоме ТОВ “Фірма “САВ ЛТД” та його співвласниця Галина Фоміна. В депутатському корпусі проігнорували висновок юристів міськради стосовно того, що таку ділянку не можна відводити під забудову без затвердженого ДПТ. Земельна ділянка входить до території Центрального історичного ареалу Києва і пам’ятки місцевого значення “Історичний ландшафт Київських гір і долин р. Дніпра”.

Як стало відомо KВ, 20 червня 2023 року Київрада погодила проєкт рішення щодо передачі ділянки на вул. Глибочицька, 29-37 у Шевченківському районі міста в оренду ТОВ “САВ ЛТД” та громадянці Галині Фоміній (№08/231-27/ПР від 11 січня 2023 року).

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Суб’єктами подання відповідного документу виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Петро Оленич і Департамент земельних ресурсів КМДА. У сесійній залі за його затвердження проголосували лише 74 депутати міськради.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Таким чином столична влада вирішила передати ділянку площею 0,62 га в оренду на 5 років для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури (кадастровий номер – 8000000000:91:119:0034).

Ділянка на карті

У пояснювальній записці до проєкту рішення зазначається, що, відповідно до Генплану Києва, ця земля за функціональним призначенням належить до території багатоповерхової житлової забудови, а незначна частина ділянки з південної сторони – до території громадських будівель та споруд. Також уточнюється, що дана ділянка розташовується у Центральному історичному ареалі Києва, в зоні охоронюваного ландшафту, на території пам’ятки ландшафту і історії місцевого значення “Історичний ландшафт Київських гір і долин р. Дніпра”. При цьому, значна частина цієї землі має складний рельєф і входить до зсувонебезпечної території, у зв’язку з чим її використання “дозволяється за умови вжиття заходів щодо протиерозійного і протизсувного захисту, передбачених законодавством України”.

Також в документі зазначається, що на цій землі розташовані склад площею 101,8 кв.м, власником якого з 2004 року є ТОВ “САВ ЛТД”, і майданчик для складування площею 531,3 кв.м, який з того ж період належить вищезгаданій Галині Фоміній. Крім того, на ділянці знаходяться дві некапітальні збірно-розбірні споруди, “які будувалися господарським способом та не потребують реєстрації в Державному реєстрі речових прав”.

Зазначимо, управління правового забезпечення діяльності Київради не погодило цей проєкт рішення. У відповідному правовому висновку юристи муніципалітету, зокрема, вказали на те, що земельні ділянки, які розташовані в “історико-охоронних зонах”, можна передавати в оренду під забудову лише за умови, що вони входять до затвердженого Детального плану території (ДПТ – документ, який уточнює положення Генплану стосовно використання тих чи інших ділянок. – KВ) або плану зонування, чого в даному випадку немає. Втім, депутати міськради не звернули увагу на цей факт у сесійній залі, очевидно вважаючи його не вартим уваги.

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Фірма “САВ ЛТД” було зареєстроване у грудні 1994 року. Його засновниками та кінцевими бенефіціарами є вищезгадана Галина Фоміна та Сергій Фомін (ймовірно, вони є подружньою парою, адже зареєстровані за однією адресою в Києві. – KВ), який також є керівником цієї компанії.

Зазначимо, що вказане ТОВ дійсно проводить господарську діяльність, але з будівництвом багатоповерхівок або чогось схожого вона ніяк не пов’язана. Так, за зареєстрованим номером телефону цієї компанії 044-417-24-98 пошукові системи Інтернету видають оголошення про продаж профнастилу, металочерепиці та інших покрівельних матеріалів, при цьому – за адресою вул. Глибочицька, 33-37. У зв’язку з цим можна припустити, що будувати багатоповерхівку на орендованій в столичної громади землі будуть більш “грошовиті” компанії – наприклад, уклавши з ТОВ “Фірма “САВ ЛТД” і Галиною Фоміною договір суборенди ділянки або договір суперфіцію (договір на забудову).

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов’язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував вищезгаданий Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Читайте: Уголовная трясина: ГБР и Нацполиция расследуют закупки “Киевского института земельных отношений”

Фото з відкритих джерел.

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона