Київрада передала під забудову пам’ятку XIX століття будинок Родіна

image
9 Лютого 2024, 12:16
Поділитися:

9 лютого 2024 г. 12:02

Київська міська рада передала під забудову будинок Осипа Родіна, що розташований на вулиці Олеся Гончара, 71 у Шевченківському районі. Позбавити унікальну пам’ятку XIX століття охоронного статусу заради нової забудови намагалися роками.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні заступника директора Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Дмитра Перова.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Київська міська рада передала під забудову Будинок Осипа Родіна, 1882 р., що на вул. Гончара, 71. Відповідне рішення прийняли з третьої спроби, воно набрало підтримку лише 63 із 120 депутатів міськради”, – повідомив Перов.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Він додав, що будинок Родіна є пам’яткою архітектури, проте забудовник неодноразово з 2021 року намагався позбавити будинок статусу.

“Проект рішення, який вчора прийняла міська рада передбачає передачу ділянки під обслуговування багатофункціонального комплексу “Franklin”, що має постати на місці памʼятки архітектури. Проект реалізує SAGA Development, столичного забудовника Андрія Вавриша. Раніше компанія вже знесла будівлю “Київпроекту” для реалізації нової забудови вул. Хмельницького”, – зауважив Перов.

Читайте: Корупція чи реконструкція: голова ДІАМ Семен Кривонос підтримує будівництво “KYЇVPROEKT City Space” на місці знищеного “Київпроекту”

Нагадаємо,у жовтні 2022 рокуапеляційний суд підтвердив законність включення будинку Родіна до переліку об’єктів культурної спадщини столиці. Від кінцевого результату розгляду цієї судової справи залежала доля будівництва житлового комплексу (ЖК) бізнес-класу “Franklin Concept House”, адже стало відомо, що власник садиби – ТОВ “Арікс” – не проти знесення своєї будівлі, яка займає територію під “майбутніми” висотками.

Довідково: Садиба на вул. Олеся Гончара, 71 була збудована у 1882 році на замовлення заможного селянина Осипа Родіна за проєктом видатного київського архітектора Володимира Ніколаєва. За первісним задумом це була двоповерхова будівля, згодом було добудовано третій поверх. Після смерті Родіна садиба неодноразово змінювала власників – спочатку нею володіли його доньки, потім – сім’я дворянина Казимира-Альбіна Жубра тощо. ТОВ “Арікс” придбало цей об’єкт упродовж 2013-2015 років, скуповуючи будівлю частинами.

Читайте: Садиба Родіна: захисники будівлі XIX століття в центрі Києва виграли черговий раунд судового спору

Як інформувала KВ, у травні 2023 року Офіс генерального прокурора домігся у Верховному Суді, щоб будинок Осипа Родіна залишився у Переліку об’єктів культурної спадщини.

Читайте: Верховний Суд залишив у Переліку об’єктів культурної спадщини будинок Осипа Родіна

Фото: Facebook Дмитра Перова

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона