Київрада надала охоронного статусу чотирьом природним об’єктам, щоб уберегти їх від забудови

image
6 Жовтня 2023, 14:50
Поділитися:

6 жовтня 2023 г. 14:46

У четвер, 5 жовтня 2023 року, на пленарному засіданні ІІ сесії Київської міської ради (Київрада) ІХ скликання голосами більшості депутатів чотири природні об’єкти було оголошено ботанічними пам’ятками природи місцевого значення. Мова йде про природні об’єкти “Сонячна”, “Броварська пуща”, “Гронянка”, “Зозулин яр”.

Про це, як передає KВ, повідомили у пресслужбі Київської міської ради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Як наголосили у пресслужбі Київради, прийняття даних рішень дозволить забезпечити сприятливі умови для збереження цінних історичних екземплярів рослинного світу столиці.

Зокрема, природний об’єкт “Сонячна” – це частина Білодібровного лісництва, площею орієнтовно 0,1 га.

“Вказаний фрагмент лісу презентує рослинні угруповання старого соснового лісу, насичені великим різноманіттям, його флора налічує понад 40 видів вищих рослин. Найвищу цінність вказаної території становлять великі популяції двох рідкісних першоцвітів”, – прокоментували у Київраді.

Водночас ще один природний об’єкт “Броварська пуща”, якому теж надано статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення, розташований на території Броварського лісництва та має загальну площу 0,8 га.

“Тут зафіксовано понад 60 видів вищих рослин, у тому числі великі популяції сону широколистого та сону чорніючого, які занесені до Червоної книги України”, – зазначили у пресслужбі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У Київській міській раді також підкреслили, що необхідно унеможливити знищення довкілля та зберегти рослини, занесені до Червоної книги України.

“Охоронний статус надано природному об’єкту “Гронянка” на території Святошинського лісництва площею орієнтовно 0,5 га. Найвищу цінність вказаної території становить популяція рослини з лікарськими властивостями – гронянки багатороздільної, яку занесено до Червоної книги України”, – розповіли у пресслужбі.

Також зауважили, що на території цього лісництва ще одному об’єкту, площею 0,5 га, надано статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення – це частина старого вільхового лісу, який росте в яру та має місцеву назву “Зозулин яр”.

“Найвищу цінність вказаної території становлять великі популяції лілії лісової та зозулині сльози серцелисті – дані види рослин потребують режиму заповідності та своєчасний контроль за станом їх популяцій”, – додали у Київраді.

Раніше KВ повідомила, що депутатка Київської міської ради (Київрада, КМР) Олеся Пинзеник закликає невідкладно надати статус ландшафтного заказника місцевого значення Трухановому острову та заповідний статус озеру Відро. За її словами, на острові має бути дозволена рекреаційна діяльність, а озеро має залишитись надзвичайно чистим.

Читайте: Київрада планує надати Трухановому острову та озеру Відро охоронний статус

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона