“Київміськбуд” майже банкрот? Компанії треба більше 21 мільярда гривень на добудову житлових комплексів

“Київміськбуд” майже банкрот? Компанії треба більше 21 мільярда гривень на добудову житлових комплексів
18 Вересня 2024, 18:20
Поділитися:

Для старту будівництва недобудованих житлових комплексів у столиці “Київміськбуд” просить на наступні два роки виділити з державного бюджету 4 мільярди гривень.

Половина недобудованих ЖК були передані від державної будівельної корпорації “Укрбуд”, розповів ICTV президент “Київміськбуду” Василь Олійник.

“На сьогодні досліджено і це закріплено в документах 2,28 млрд грн. Були сформовані звернення у Кабінет міністрів. На жаль, на сьогодні жодних зворотних реакцій у форматі грошей не відбулося”, – зазначив Олійник.

Над додатковим фінансуванням компанії думають також столичні депутати. Вони сформували тимчасову слідчу комісію та розмірковують, чи доцільно виділяти з бюджету Києва понад два мільярди грошей на добудову ЖК.

Наразі у “Київміськбуді” планують завершити будівництво у житлових комплексах, які потребують найменших витрат. Один ЖК вже здали в експлуатацію, ще пʼять у процесі.

“Там незначні обсяги робіт на 20, 30, 50 млн грн. Це обʼєкти з високою степенню готовності, де баштові крани зняті й робота документальна і будівельна ведеться, але по доведенню до товарного виду того продукту, який ми спорудили”, – пояснив Олійник.

Загалом, за даними Big Kyiv, “Київміськбуд” на межі банкрутства. 20 тис. сімей залишаються без житла, серед них військовослужбовці та переселенці.

На будівництво 24 недобудованих житлових комплексів потрібно понад 21 млрд грн. Наразі у столиці понад сотні недобудов компанії, 80% акцій якої належить громаді Києва.

Борги компанії становлять 700 млн грн.

У квітні минулого року детективи НАБУ звернулися до міського голови Віталія Кличка з вимогою у триденний термін надати документацію щодо співпраці з “Київміськбудом”.

У липні того ж року Ігоря Кушніра, який понад десять років очолював “Київміськбуд”, відсторонили від виконання обов’язків на час проведення аудиту. ЗМІ також писали про те, що Кушнір виїхав з України з довідкою про інвалідність та підкорив Еверест. З 24 лютого 2022 р. він загалом провів за кордоном 240 днів.

Крім того, журналісти виявили на Лазуровому узбережжі Франції віллу, оформлену на французьку фірму, яку три роки тому придбала компанія дружини Кушніра Оксани. Кушнір у відповідь заявив, що не має майна поза межами України.

Також стало відомо, що на виведеній з власності “Київміськбуду” землі у Козині бізнес-оточення та родичі Ігоря Кушніра збудували закрите котеджне містечко.

Якийсь час тому була створена тимчасова контрольна комісія для перевірки інформації ЗМІ щодо діяльності компанії: йдеться про звернення компанії до Київради з проханням про докапіталізацію на 1 млрд грн.

У 2020-2021 рр. від “Київміськбуду” на рахунки різних фірм надійшло понад 3 млрд грн за виконання будівельних робіт. На початку минулого року компанія призупинила будівництво та попросила додаткового фінансування з бюджету.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Київрада готова викупити у забудовника землю, що входить до заказника “Протасів Яр”.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі “Головні новини Києва – 44.ua”. Також не забувайте долучатись.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua