Київ зреагував на «формулу Штайнмаєра»: збори на Майдані та брифінг Президента

image
2 Жовтня 2019, 11:41
Поділитися:

Вчора ввечері, 1 жовтня, у центрі Києва відбулися стихійні мітинги проти погодження Україною у Мінську так званої «формули Штайнмаєра» щодо виборів на окупованому Донбасі. Протестувальники вимагали не допустити капітуляції перед Росією та здачі українських інтересів. Киян закликали знову виходити на Майдан.

Нагадаємо, що «формула Штайнмаєра», яку для врегулювання конфлікту на Донбасі запропонував колишній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, передбачає надання окупованим територіям особливого статусу, після проведення там виборів за стандартами ОБСЄ.

Президент Володимир Зеленський, ввечері, 1 жовтня, скликав екстрений брифінг, на якому зазначив, що ніхто не буде проводити вибори на окупованому Донбасі «під дулами автоматів».

– Ми ніколи не підемо на проведення виборів, якщо там будуть якісь війська. Кордон повинен буди нашим, заявив голова держави.

Хай там що, але узгодження українською владою «формули Штайнмаєра» розкритикували опозиційні політики.   

– Сьогодні формулою Штайнмаєра називається формула Путіна, який кардинально змінює послідовність дій, які були передбачені Мінськими угодами, – заявив колишній голова держави Петро Порошенко.

Екс-представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську Роман Безсмертний також вважає, що діюча влада пішла за сценарієм Кремля.

– Не йдеться про вирішення безпекового блоку, а йдеться про вибори, тобто про легітимізацію сьогоднішньої влади на окупованій території. Якщо вибори будуть проведені, ми отримаємо ще одне Придністров‘я, – заявив він.

Титульне фото «Радіо Свобода»

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ