Київ буде сортувати й переробляти великі обсяги сміття

image
2 Жовтня 2019, 09:00
Поділитися:

Київ матиме власний регіональний план управління відходами, що відображатиме всі аспекти поводження з відходами та дорожню карту для їх вирішення.

Столиця має вирішити питання застарілих технологій та інфраструктури, створити умови для великих обсягів сортування й переробки сміття. Про це, за результатами Першого муніципального форуму з питань поводження із побутовими відходами Waste Forum Kyiv 2019, заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він зауважив, що вирішити проблеми, що накопичувались десятиліттями, можна за допомогою виваженого комплексу дій.

– Ситуативні чи локальні рішення – не спрацюють. Закриття сміттєвого полігону можливе лише за умови сучасної альтернативи, а створення переробного заводу необхідно здійснювати, розвиваючи паралельно систему роздільного збору непотребу. Все це буде враховано в новому регіональному плані, – пояснив він.

Петро Пантелеєв також зазначив, що Україні потрібні зміни у законодавстві. Це і скасування податку на додану вартість на вторинну сировину, що поступово налагоджуватиме економіку роздільного збору. І збільшення податку на захоронення відходів, адже це застарілий та неефективний метод, що негативно впливає на навколишнє середовище.

–  Екологічний податок має спрямовуватися на рівень громад. Необхідно запроваджувати фінансову відповідальність виробників тари й упаковки, а ще  надати гарантії інвесторам із переробки сміття від муніципалітетів, – повідомив заступник голови КМДА.

Нагадаємо, форум у Києві об’єднав понад 20 спікерів, зокрема з Польщі, Литви, Франції, Німеччини, а також понад 200 учасників з усієї України. Його організаторами виступили Київська міська державна адміністрація та комунальне підприємство «Київкомунсервіс».

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ