Києво-Могилянська академія заборонила російську мову у стінах вузу

image
28 Січня 2023, 16:27
Поділитися:

У Національному університеті «Києво-Могилянська академія» заборонили спілкуватися на території вузу мовою країни-агресорки – російською. Заборона стосується адміністративного персоналу, студентів та викладачів навчального закладу.

Таку норму в п’ятницю, 27 січня, затвердили у нових правилах внутрішнього розпорядку НаУКМА.

Про це повідомив член наглядової ради університету Геннадій Зубко на своїй сторінці у Facebook.

Хочете отримувати головні новини Києва, регіону та України в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram «Головні новини Києва – 44.ua».

Зубко нагадав, що викладання дисциплін та захист дипломних робіт російською у виші не ведеться вже дуже давно, є лише українська та англійська. Тепер же на території «Могилянки» заборонили й спілкуватися між собою цією мовою.

У нових правилах, ухвалювати які штовхають вимоги і виклики часу, прописані норми щодо дистанційного навчання та його цифрових форматів, гнучких форм робочих графіків, обліку робочого часу тощо, – написав Геннадій Зубко.

Усі роки після відновлення «Могилянки» на початку 90-х років вживання російської мови тут не толерувалось, проте формальної заборони раніше не існувало.

Зазначимо, що НаУКМА вважається одним з найпрестижніших українських університетів. Усі роки незалежності вона мала досить прогресивні та опозиційні настрої, вона одна з перших підтримувала масові протести у 2004 та 2013-2014 роках.

Президент НаУКМА Сергій Квіт у коментарі ВВС News Україна розповів, як працюватимуть нові правила.

Про це пише ВВС Україна.

За його словами, жодних покарань за вживання російської не буде і ніхто не буде спеціально відстежувати мову спілкування людей між собою.

Це питання не покарання, а культурних змін. Сенс не в покаранні, а в тому, щоб змінювати нашу внутрішню корпоративну культуру. Ніхто не буде підслуховувати студентів, але внутрішня громадська думка буде такою, що це буде сприяти тому, щоб «Могилянка» повністю була україномовним університетом, – зазначив Квіт.

Він вважає, що зараз в умовах війни це питання дійсно важливе.

Таке рішення переважить громадську думку в середині колективу і люди будуть на це зважати, – додав він.

При цьому у «Могилянці» відділили норму про заборону російської від освітнього процесу та наукових досліджень. Тобто, якщо є потреба у використанні унікальних російськомовних наукових джерел у роботах, їх можна використовувати.

Нагадаємо, ми розповідали, що у Києві повністю прибрали вивчення російської мови з навчальних програм для дітей. Її більше не вивчатимуть у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Крім того, писали про те, що студенти 15 київських вищих навчальних закладів зібрали більше 1,4 млн гривень для Збройних сил України.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua