Киянкам нагадують про профілактику онкозахворювання

image
15 Жовтня 2019, 15:19
Поділитися:

Всесвітній день боротьби з раком грудей у світі відзначається щорічно 15 жовтня. З 2005 року в Україні 20 жовтня відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Це онкологічне захворювання – найчастіша форма раку, яка трапляється протягом життя у однієї з 9 – 13 жінок.

15 – 19 жовтня у рамках відзначення Всесвітнього дня боротьби з раком грудей, на базі закладів охорони здоров’я комунальної власності м. Києва, буде проведено консультативний огляд лікарями, УЗ–діагностика молочних залоз та мамографія за медичними показами. Про це повідомляє міський науковий інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.

У Києві рак молочної залози в структурі онкозахворювань жінок займає перше місце, при тому що захворюваність постійно зростає, і це є світовою тенденцією. За статистикою, захворюваність населення столиці за останні 10 років зросла на понад 36 відсотків. За даними Київського міського клінічного онкологічного центру, щорічно виявляється близько 1,5 тисячі випадків раку грудей, з них близько 20 відсотків випадків діагностується в занедбаних стадіях.

Хвороба швидко молодшає, все частіше вона виявляється у віці до 40 років, хоча максимальна захворюваність (більше 90%) діагностується у віковому інтервалі 40 – 65 років. У цей період відбуваються значні гормональні зміни, що обумовлює зниження захисних можливостей організму.

Рак молочних залоз виявляють і у чоловіків (1% від усіх вперше виявлених випадків), які часто не підозрюють про можливість розвитку такого захворювання, що призводить до пізньої діагностики та несвоєчасного початку лікування.


У столиці, за даними Київського міського клінічного онкологічного центру, під наглядом лікарів-онкологів знаходяться майже 16 тисяч хворих із раком молочної залози.
Відмічається позитивна тенденція:

– з року в рік зростає тривалість життя хворих після встановлення діагнозу. Сьогодні 65% від загальної кількості хворих перебувають на обліку 5-ть та більше років;
– за останнє десятиріччя смертність від раку молочної залози зменшилася майже на 8%, питома вага хворих, що вмирають впродовж першого року після встановлення діагнозу, зменшилась із 9% до 6 %.


Слід пам’ятати, що діагноз раку молочної залози не є вироком. Своєчасна профілактика та рання діагностика раку грудей рятує життя.
Рак виліковний при виявленні:
на I стадії – у 95% жінок;
на II стадії – у 80% жінок;
на III стадії – у 50% жінок.

Сучасна жінка має пам’ятати, що навіть у разі відсутності скарг на здоров’я, лише регулярні відвідування лікарів дозволять виявити захворювання на ранній стадії.

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ