Киянам розповіли, коли встановлять нові контейнери для сміття на вулицях

image
30 Липня 2019, 08:36
Поділитися:

«Київспецтранс» реалізує пілотний проект щодо впровадження у Києві роздільного збору сміття.  

– Для нас – це, перш за все, спосіб зменшити кількість відходів, які захоронюються на полігоні № 5 у с. Підгірці, а також можливість направити частину сміття на переробку, коментують у компанії.

Де розміщені контейнери, і чи можна замовити їх встановлення?

Контейнери для скла (зеленого кольору) і пластику (жовтого кольору) розміщені наразі тільки у центральних районах міста, оскільки тут більше перехожих, які у цю пору року часто вживають прохолодні напої. Тепер вони мають можливість викинути пляшки у спеціальний контейнер, вони підуть на переробку, а не на полігон. Після аналізу даних щодо експлуатації контейнерів буде прийматися рішення про те, скільки їх треба встановити у інших районах столиці та де саме. 

– Киянам, які сортують сміття та здають його на сортувальні станції, не потрібно везти його у центр та висипати у контейнер. Ви можете продовжувати робити корисну справу зручним для вас способом, – рекомендують у «Київспецтрансі».

Куди вивозиться вміст контейнерів?

Вміст контейнерів вивозиться окремим автомобілем компанії (на фото) на сортувальні лінії, які облаштовані на території полігону № 5. Там проводиться сортування. Відсортовані елементи, які є товарними позиціями, будуть накопичуватися до формування товарних партій по 10 – 15 тон і реалізовуватися підприємствам з переробки.

– Угод з конкретними заводами поки не укладено – зараз ми займаємося вивченням попиту. До того ж, судячи з невеликих об’ємів зібраного за перші тижні дії проекту, на формування товарних партій піде більше часу, ніж передбачалося, – пояснюють фахівці підприємства.

Яке саме скло та який пластик можна викидати у ці контейнери?

Спеціалісти відповідають: «Суворих вимог щодо пластику і скла, які потрібно поміщати у контейнер, ми поки не висуваємо, оскільки розуміємо що сортування має стати звичкою у киян, а на це потрібен час».  

– Суспільна значущість проекту полягає у тому, щоб спонукати населення поступово відмовлятися від застарілої практики поводження з відходами,  кажуть перевізники сміття. – З часом вимоги стануть більш конкретними, а поки що нагадуємо

  • у контейнер для збору скла можна викидати: цілі та биті скляні банки, віконне скло, пляшки з-під напоїв, косметики. Не можна викидати: порцеляну, кераміку, дзеркала, будь-які лампочки.
  • у контейнер для збору пластику можна викидати: пластикові пляшки (порожні!) та упаковку зі всіма цифрами на маркуванні, окрім 3 та 7; пакети з супермаркетів; плівку стрейч, бульбашкову та поліпропіленову плівку; одноразові стаканчики та контейнери.

Дуже бажано задля економії місця попередньо зім’яти пляшки та зняти з них кришки. Не можна викидати: пляшки та упаковку з маркуванням цифрами 3 та 7, предмети, які містять папір або метал, сильно забруднені жиром предмети.

Якщо ви не можете визначити тип сміття – викидайте його у загальний контейнер.

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Джерело: Вечірній Київ