квіти Валентини Савченко з Макарова – Макарів Діловий

image
11 Червня 2021, 01:09
Поділитися:

Любов до квітів, мабуть, універсальна: мало таких, кому б не припала до душі хоча б якась квітуча красуня. Так, їх малюють, фотографують, ними захоплюються. До того ж на власну творчість квітки надихнули не одну людину. І серед таких якраз і героїня нашого матеріалу, Валентина Савченко. Вона вже не один рік займається дизайном клумб, виробляє садові фігурки з цементу, досліджує різноманіття квітів та інших рослин.

Та яке коріння має це захоплення, звідки воно пішло?

Пані Валентина за фахом – біолог, тож про квіти та рослини в цілому вона знає багато.
«Коли я ще працювала, то у моєму кабінеті було дуже багато різних вазонів. А клумба з каменю біля Макарівського відділу освіти у вигляді карти України – це моя ідея», – розповідає вона.
Першопричиною такого красивого хобі вона називає саме поклик душі, прагнення до прекрасного. «Я від самого початку просто хотіла приносити радість не тільки собі, але і оточуючим. А мені ця справа приносить душевний спокій та релакс», – продовжує вона.

Що ж стосується ідей, то тут все без допомоги соціальних мереж. «Я іноді можу поцікавитись в Інтернеті, як правильно зробити суміш з цементу або як доглядати за певними видами квітів… А от саме творчі ідеї йдуть просто від душі…», – розповідає Валентина Савченко. Її надихає оточення, природа, творчість інших та люди, що поруч.

Якщо запитати, як довго пані Валентина займається дизайном клумб, то можна почути цікаву відповідь: завжди. Ось що вона розповідає: «Моя мама теж дуже любила квіти. Мабуть, мені це передалося генетично…А коли я пішла на пенсію, з’явилося більше вільного часу, от і творю… А ще на мене, видно, впливає якась ностальгія. Я побачила якось, що бабуся продавала кущик квітів, і відразу згадала мамин квітник. Саме такі квіти росли у неї, мама називала їх ,,Розбите серце”. Звичайно купила. І цієї весни вони вже квітли і в мене. А ще у мами ріс красивий білосніжний кущик. Усі називали його «Наречена», а виявилось, що це спірея. Пригадала це і посадила й собі. Іноді просто не можу втриматися, коли бачу якісь квіти, що навіюють приємні спогади».
Складнощів у своєму захопленні пані Валентина не бачить. Відповідає, що не може бути складнощів у справі, в яку вкладаєш душу та яка радує оточуючих людей.
«Ну які ж тут складнощі? Ну, хіба що фінансові… Мій чоловік сміється і запитує, чи рахувала я, скільки «закопала» у ці клумби грошей? Скажу чесно – не рахувала. Я не міряю свою улюблену справу грошима. Грошей може бути у когось багато, а от душа пуста… А в мене навпаки. Мої домашні уже мене вивчили, сміються – мама з сапкою на клумбах, значить поганий настрій, хоче самоти і спокою, її краще не чіпати… Зроблю усе, що задумала, заходжу в хату – і настрій з’явився», – каже жінка.
Творить Валентина для себе та для своєї родини. Зараз у неї 50 кущів троянд та безліч рослин і кущів.
«Також я дуже люблю хвойні рослини, їх у мене також багато. А цього року зробила клумбу біля свого будинку. Це по центральній вулиці, як іти від «Фори». От люди ідуть – гарно! І мені приємно, що моя прибудинкова територія радує очі перехожих».

Усім відомо, що квіти та зелень – це не лише краса для очей, але й радість для душі. Милуєшся клумбами, кольоровими пелюстками квітучих красунь та відразу пригадуєш теплі моменти життя… Приємно, що є люди, які поширюють таку красу та роблять зі звичайних, здавалось би, клумб справжні витвори мистецтва та креативу.
Пані Валентині бажаємо натхнення та цікавих ідей, а всім читачам нашого видання – краси та насолоди в житті.

Джерело: Макарів Діловий