Квартири можуть здорожчати на 20%, законопроект 5600 додали у порядок пленарного тижня ВР

image
20 Вересня 2021, 15:27
Поділитися:

Законопроект №5600, який може призвести до здорожчання нерухомості, погоджувальна рада депутатських фракцій і груп Верховної Ради включила до пленарного тижня.

Про це повідомило інформаційне агентство “MKV” посилаючись на засідання погоджувальної ради ВР 20 вересня 2021 року.

Законопроект №5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень” в першому читанні був прийнятий 1 липня 2021 року.

Що не так з законопроектом 5600?

Законопроект 5600, називають лицемірним і таким, що “роздягає” не олігархів, а середній клас, по якому і так вдарили пандемія та економічна криза. 

Деякі норми законопроекту, на думку народної депутатки Ураїни від “Голосу” Кіри Рудик, взагалі переступають межі здорового глузду. Наприклад:  

Хочете придбати квартиру, на яку збирали роками? Заплатіть ПДВ по повній. Мінімум на 20% зростуть ціни на нерухомість – і податок заплатять покупці, а не забудовник. Купуєте зелень та огірки у бабусі на ринку? Заплатите більше. 5600 передбачає оподаткування доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції на землі понад 0,5 га. Це – великий город у селі чи мікроферма біля Києва. Без власної техніки та мільйонних капіталів. Такий от подарунок і виробнику, і споживачу. Для фермерів буде ще один подарунок: встановлять мінімальний податок із сільськогосподарської землі площею більше 0.5га. Ще додаткові навантаження на дрібного фермера без урахування якості землі чи податкової політики громади.  Директорам малих та середніх підприємств хочуть ввести заборону  виїздити за кордон, якщо податкова нараховує податковий борг його підприємству. При тому, що існують тисячі випадків, коли підприємствам нараховують фіктивний податковий борг. Ще один інструмент для шантажу бізнесу.  Буде заблоковано можливість оскаржувати штрафи та санкції у суді до того, як ти їх сплатив. Тобто тебе податкова може визнати винним у порушенні податкового законодавства. Нараховує штраф. Звітує про виконання плану, а ти потім оскаржуй собі у суді, скільки хочеш. Але спершу – допоможи виконати “план” зі штрафів. 

В абсурдності і небезпечності законопроетку №5600 впевнений і депутат від ВО “Батьківщина” Михайло Цимбалюк. Він переконаний, що варто зробити все можливе, аби в Раді не назбиралося необхідної кількості голосів.

 

Джерело: МІСТОІНФОРМ