«Квартирне питання», або квест тривалістю в життя

image
2 Лютого 2019, 14:44
Поділитися:

Житлове питання, точніше його вирішення, – розкішна тема для маніпуляцій над людським організмом. Чому саме над організмом? Та тому, бо коли мова заходить про дармові квадратні метри, людина перетворюється в організм, позбавлений духовної складової, де на першому плані оголюються найменш привабливі людські риси та інстинкти. І не даремно.

Адже у  спадок, від країни рад ми отримали найбезнадійнішу надію на розв’язання того самого квартирного питання. І якщо з талонами та чергами на автівки, холодильники, меблі та інші блага часів незбудованого комунізму вже покінчено (адже цих самих благ, за наявності фінансів,  можна тепер накупити вдосталь навіть не виходячи з дому), то надія на отримання того самого дому у вигляді державних/соціальних/безкоштовних квадратних метрів  невмируща й досі. Втім, летальні випадки в черзі за житлом трапляються  досить часто. І це природньо, бо безкоштовного житла доводиться чекати не роками, а десятиліттями.

Якщо ви проаналізуєте стан просування черг на забезпечення житлом у інших містах, наприклад, Львові, Івано-Франківську, Луцьку, то помітите, що найбільшими оптимістами є люди у загальних чергах. Ці черги найдовші, і люди в них очікують квартир ще з 70-х років ХХ століття.

Та проходження «квартирного квесту» ускладнюється не лише відсутністю будівництва соціального чи державного житла. Виявляється, що черг на житло є кілька. І в залежності від життєвих обставин, кандидати на отримання житла можуть мігрувати між чергами і змінювати свою позицію в них.

У Луцьку, до прикладу, ця інформація доступна кожному на сайті міської ради. Там ми нарахували п’ять різновидів черг: загальна, список  позачерговиків, пільговий список, список військовослужбовців запасу, список переселенців із зони ЧАЕС, список на отримання соціального житла. У Києві форма подачі інформації різниться. Втім, головним чином, це тривимірна житлова черга: позачерговики, першочерговики та ті, хто чекає житло на загальних підставах.

Інформації щодо кількості черг чи осіб, які в них перебувають і очікують житла, на офіційному сайті Броварів ви не знайдете. Але постійно виконавчий комітет  та міська рада приймають рішення, які прямо стосуються квартирних питань. Хтось – приватизує гуртожитки, хтось  – оформляє ордери на постійне проживання, хтось – отримує службове житло і т.д.
Скажемо більше: є в нас і черги на квартири, і чиновники, які безпосередньо займаються поліпшенням житлових умов громадян.
У структурі виконавчих органів раніше був відділ житлових питань, який очолював Володимир Маковський.

Володимир Маковський

Після проведення оптимізації,  відділ трансформувався у сектор житлових питань і увійшов до складу  Управління комунальної власності й житла Броварської міської ради. Очолив управління той же чиновник – Володимир Маковський.

Згідно календарного плану роботи виконавчого комітету Броварської міської ради на січень 2019 року, щочетверга о 14-00 годині відбувається нарада екс-заступника міського голови Григорія Голубовського з керівництвом управління комунальної власності та житла.  Щоп’ятниці о 13-30 годині проходять засідання комісії з питань реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, раз на місяць – засідання комісій з житлових питань, і з такою ж періодичністю – засідання наглядової ради з питань розподілу житла в гуртожитках. Роботою всіх цих «жилкомісій» курує офіційний радник  Ігоря Сапожка – Григорій Голубовський.
Отже, попри відсутність будівництва муніципального житла, питання житлового сектора в Броварах вирішуються. Ну, а раз створений і працює апарат і є черга обнадієних, значить – є й житло?!

Хоча житлові аспекти і розглядаються публічно, необізнаність у даному питанні вимагає роз’яснення фахівців. Тому за додатковою інформацією журналісти видання «Трибуна-Бровари» звернулись до сектора житлових питань управління комунальної власності та житла Броварської міської ради.

Ми задали чиновникам 5 запитань стосовно того,  як формується житловий фонд міста, скільки осіб перебуває на квартобліку м. Бровари, скільки осіб стоїть у загальній  та пільгових чергах (умови включення до таких черг – авт.) та чи створено електронний реєстр тих, хто має надію отримати житло безкоштовно. Крім того, ми попросили надати список осіб, яким вдалось отримати житло в Броварах протягом 2014-2018 років.

Житловий фонд міста формується відповідно до ст. 4 Житлового кодексу України. Якщо коротко, то це сукупність житлових будинків та жилих приміщень в інших будівлях, що знаходяться на території Броварів.
Окремого реєстру осіб, які перебувають на квартобліку в Броварах не ведеться, оскільки, за інформацією профільного управління, це не передбачено законодавством. На відміну від інших міст України, списки громадян, узятих на квартирний облік, у тому числі й тих, хто користується першочерговим правом, вивішуються до загального відома. Зі списками можна ознайомитись у секторі житлових питань управління комунальної власності та житла за адресою бульв. Незалежності, 2.

За інформацією профільного управління, на кінець 2018 року на квартирному обліку у виконкомі Броварської міської ради загалом  перебуває 4208 родин та одиноких громадян. З них:

1797 осіб – по загальні черзі;
1523 особи – в списках на отримання житла «у першу чергу»;
888 осіб – в списках на отримання житла «поза чергою».

Тим, хто обслуговувася у міських поліклініках, уявити собі житлову чергу буде не складно. Там є черга «за записом», черга «за талонами», черга «без талонів», черга «пільгова», черга «я тільки спитати» і т.д. І , якщо, з черги в поліклініці можна просто піти, то житлову чергу з доброї волі не покидають. Чекаючи житла, ти можеш або втратити законні підстави очікувати квартиру, або просто вмерти так її не дочекавшись. І надія тоді всміхнеться тому, хто ще учора дихав тобі в спину. Скільки їх, тих хто позаду? Судіть самі.
Відповідно до ст. 45 Житлового кодексу України, «у першу чергу» житлові приміщення надаються:

сім’ям воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісті;
Героям Радянського Союзу та інш.;
реабілітованим особам із числа репресованих; особам зі статусом постраждалого учасника Революції Гідності;
особам, із тяжкими формами деяких хронічних захворювань;
особам, зараженим ВІЛ унаслідок медичних маніпуляцій;
медпрацівникам, зараженим ВІЛ унаслідок виконання службових обов’язків;
особам, які перебували в складі діючої армії, брали участь у бойових операціях із захисту СРСР та інш.;
особам із інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві І та ІІ груп та інш.;
сім’ям осіб, які загинули внаслідок виконання державних або громадських обов’язків та інш.;
робітникам і службовцям, які тривалий час сумлінно працювали у сфері виробництва;
«Матерям-героїням», багатодітним сім’ям, сім’ям, які виховують дітей з інвалідністю, одиноким матерям (батькам);
сім’ям при народженні близнят;
вчителям та іншим педагогічним працівникам;

Законодавством України право першочергового одержання жилого приміщення може бути надано й іншим категоріям громадян.

Відповідно до ст. 46  Житлового кодексу України  «поза чергою» жиле приміщення надається не меншій кількості пільгових категорій:

особам із інвалідністю внаслідок Другої світової війни;
репресованим радянським режимом;
громадянам, житло яких стало непридатним унаслідок стихійного лиха;
особам, направленим у порядку розподілу на роботу в іншу місцевість;
дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, по закінченні терміну перебування в родині опікунів;
незаконно засудженим громадянам у разі неможливості повернення їх житла;
дітям із інвалідністю по досягненню повноліття у разі нездатності до самообслуговування;
родинам, які мають п’ятьох і більше дітей та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей;
особам, обраним на виборну посаду, коли це пов’язано з переїздом у іншу місцевість;
членам сім’ї народного депутата України у разі його смерті в період виконання депутатських обов’язків на постійній основі;
працівникам протитуберкульозних закладів у разі виникнення професійного захворювання на туберкульоз;
в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Загалом, виглядає так, що кожен другий чи третій громадянин в країні – пільговик. Всі інші – чекають житло в загальній черзі.

За нашою інформацією, ситуація з забезпеченням житла протягом останніх років у Броварах кардинально не змінилась.
Станом на 01.01.2015 року  на квартирному обліку у виконкомі перебували 4304 громадянина, з них на отримання житла «у першу чергу» претендували 1359 осіб, а у загальній черзі перебувало 1998 громадян.

Хто ж з броварців отримав протягом останніх років житло?

Разом з цією інформацією ми поцікавились і походженням квартир, які надавались мешканцям Броварів.

Отримати відповіді на ці питання нам вдалось не одразу. Листування з виконкомом БМР та управлінням комунальної власності з цього приводу тривало з листопада 2018 року. Лише після направлення третього запиту на інформацію журналістам видання надали списки осіб, які отримали житло протягом 2013-2018 років:

ПІБ Вид черговості Пільга
2013 рік Інформацію не надано
2014 рік
2015 рік
Євтушенко Людмила Володимирівна позачергово особа, направлена в порядку розподілу на роботу в іншу місцевість
Демусь Галина Яківна позачергово особа, направлена в порядку розподілу на роботу в іншу місцевість
Гнатюк Любов Григорівна позачергово особа, направлена в порядку розподілу на роботу в іншу місцевість
Конобеєв Денис Арестотелійович позачергово сім’я учасника ліквідації аварії на ЧАЕС, що має пільги по «категорії-1», учасник АТО
Комендант Роман Володимимрович позачергово сім’я учасника ліквідації аварії на ЧАЕС, що має пільги по «категорії-2», учасник АТО
Бойко Олексій Анатолійович позачергово багатодітна родина, в якій виховується 5 і більше дітей
Аврамич Тетяна Борисівна позачергово багатодітна родина, в якій виховується 5 і більше дітей
Шпак Іван Васильович першочергово сім’я, в якій народились близнята
Бондарчук Вадим Анатолійович першочергово учасник бойових дій в Афганістані
Довгополюк Наталія Михайлівна першочергово учитель, сім’я інваліда
Купрій Надія Тихонівна загальна черга
Прензилевич Віктор Васильович загальна черга учасник АТО
Война Богдан Олегович загальна черга учасник АТО
Прокопець Світлана Михайлівна позачергово особа, направлена в порядку розподілу на роботу в іншу місцевість, БЦРЛ
Басанько Валентина Михайлівна позачергово особа, направлена в порядку розподілу на роботу в іншу місцевість, БЦРЛ
Палладіна Тетяна Львівна першочергово учитель
Цикало Валентина Іванівна першочергово учитель
Шевченко Валентина Іванівна загальна черга
Галецький Микола Іванович позачергово учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, що має пільги по «категорії-2»
2016 рік
Скирта Микола Миколайович першочергово педагогічний працівник
Козловський Сергій Анатолійович першочергово учасник бойових дій в Афганістані
Осипенко Арсеній Григорович першочергово учасник бойових дій в Афганістані
Панащенко Василь Олександрович першочергово Військовослужбовець, звільнений в запас за скороченням, учасник АТО
Демченко Катерина Володимирівна загальна черга
Чорна Тетяна Петрівна позачергово особа, направлена в порядку розподілу на роботу в іншу місцевість
Савенок Світлана Миколаївна позачергово особа, направлена в порядку розподілу на роботу в іншу місцевість, БЦРЛ
Усікова Ніна Матвіївна першочергово учитель
Лисенко Олег Миколайович позачергово інвалід війни, АТО
Лук’яненко Анатолій Миколайович позачергово інвалід війни, АТО
Чубатенко Валентина Лазарівна позачергово багатодітна родина, в якій виховується 5 і більше дітей
Дубель Тамара Іванівна загальна черга
Гончарова Людмила Володимирівна позачергово багатодітна родина, в якій виховується 5 і більше дітей
2017 рік
Малаш Олександр Петрович першочергово учасник бойових дій в Афганістані
2018 рік
Горбань Микола Григорович першочергово учасник бойових дій в Афганістані
Коробенко Петро Михайлович позачергово учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, що має пільги по «категорії-2»
Дворянець Іван Григорович позачергово сім’я загиблої Героїні Небесної сотні
Юрченко Поліна Петрівна загальна черга
Білецький Олег Вікторович першочергово учитель
Гайовий Олександр Володимирович першочергово учасник бойових дій в Афганістані

Крім того, ще десять квартир було закріплено у якості службового житла за установами, організаціями та комунальними підприємствами міста. Кому конкретно було надано службове житло – чиновники не уточнили.

Виявляється, квартири, розподілені протягом 2015-2018 років, передано до комунальної власності одним із забудовників міста.
У 2012 році будівельна компанія «Альянс Новобуд» виграла інвестиційний конкурс із реалізації проекта будівництва багатоквартирної житлової забудови на території 3-го мікрорайону IV житлового району на земельній ділянці, площею 5,0088 га. За результатами конкурсу, ТОВ «Альянс Новобуд», серед інших, узяло на себе зобов’язання після закінчення будівництва передати у комунальну власність 5540 кв. м загальної площі квартир.


Квартири ці знаходяться у будинках №№243, 243-а,245 та 247 по вул. Київській та будинках №№2-а, 11 по вул. В. Чорновола та №7 по вул. М.Грушевського. За інформацією «житлового» управління, іншими забудовниками квартири в комунальну власність не передавались.
Про перспективи отримання безкоштовного житла у Броварах краще говорити мовою цифр. Адже тих, хто очікує на вирішення квартирного питання в загальній черзі, наразі 1797, а квартиру отримує один «везунчик» у рік. Щоправда,  пільговикам удача посміхається частіше: за умови наявності житла, вони отримували останніми роками квадратні метри з середньою «швидкістю» 4 квартири на рік. Якщо такі темпи збережуться, то останній, хто зараз стоїть у черзі на отримання житла «у першу чергу»,  буде з омріяною квартирою через 381 рік, а той, хто сподівається отримати квартиру позачергово – через 222 роки.

Про інші сторони квартирного питання та як пройти «квартирний» квест не втративши здоров’я чи життя – читайте в наступних матеріалах.

Джерело: Трибуна Бровари