Курган слави, що на території школи №5, збираються зносити?

image
8 Травня 2019, 10:38
Поділитися:

8 травня у День пам’яті і примирення від старшокласників школи №5 надійшла інформація, що Курган слави, на місці якого у роки Великої Вітчизняної війни було розстріляно і спалено десятки людей, збираються зносити. «Вісті» виїдуть на місце події, щоб перевірити повідомлення. Читайте продовження теми.

До редакції звернувся мешканець мікрорайону Соцмістечко, що в Борисполі, Володимир Гуріненко. Чоловік розповів про пам’ятний знак на території 5-ї школи, неподалік від якої він мешкає, та від імені жителів прилеглих вулиць просив посприяти його захисту. Каже, що в 2019 році почнеться добудова школи, тому є невизначеність щодо меморіального знаку на її території.

«Вісті» дослідили історію створення пам’ятного знаку, поспілкувавшись зі старожилами мікрорайону.

Так званий Курган Слави — не просто меморіальний знак. У кількох метрах від цього місця у 1943 році фашисти розстріляли 250 бориспільців та військовополонених. Потім, зваливши тіла в яму, залили бензином і підпалили; також багато людей попадали в яму під час розстрілу і згоріли живцем. За свідченням людей, після Великої Вітчизняної війни перепоховання загиблих не здійснювалося. Коли у 1953 році була побудована школа № 5, на місці поховань були клумби.  Зараз їх немає, частина поховань знаходиться під спортмайданчиком, частина — під зеленими насадженнями. У пам’ять про людей, що прийняли мученицьку смерть, учні школи у 1976 році спорудили Курган Слави. Для його зведення була взята земля з місця розстрілу людей, братських могил Бориспільського району, а також привезена з полів битв під Волгоградом і Брестом, Севастополем і Києвом, принесена з могил героїв: льотчика Бабкіна, зв’язківця Карташова та танкіста Худайбергенова, похованих у Борисполі. 

Зі слів бориспільців. Мешканка вулиці Чубинського Ольга Фомачан була ученицею 5-го класу, коли біля 5-ї школи, де вчилася, зводили курган. Вона розповідає: «Ми знали про те, що на території школи в часи війни німці розстрілювали людей, знали і про приблизне місце злочину. Одного дня навесні були шкільні збори, виступав директор, який розповів, що буде зведено Курган Слави. Пам’ятаю, що дітей розділили на групи, кожна відвідувала захоронення воїнів та братські могили у Бориспільському районі, в інших містах, в т.ч. в Росії, і брала трохи землі,  якою згодом ми урочисто насипали курган. Школярів дбали про курган, біля нього приймали у жовтенята, у піонери, там проходили лінійки».  Каже, коли дізналася від сусідів, що школу добудовуватимуть, то занепокоїлася про долю  кургану. «Школу потрібно розширювати, але обов’язково зберегти курган, як пам’ятне місце. Мій брат загинув на Світлодарській дузі, мій єдиний син воював в АТО, а скільки добровольців, військових та цивільних людей постраждали через війну на Донбасі, тому не можна забувати про трагедії нашого народу, це наші люди, наша пам’ять та історія», — каже вона.

Її сусідка Віра Федорівна Казчук, якій 94 роки, чула розповіді очевидців трагедії. Каже, на вулиці Чубинського зараз живе чоловік, чий дід був розстріляний та спалений біля школи №5, кілька очевидців мешкали на вулиці Ватутіна. «Вони розповідали, що двоє людей змогли втекти під час розстрілу — відповзли до кущів біля водонапірної станції, а потім переховувались у дворах», — згадує жінка.  

Пам’ятник потребує уваги. «Вісті» побували біля Кургану Слави на території школи, щоб побачити, в якому він стані. Заходжу на територію школи під час перерви, на свіжому повітрі бігають діти молодшого шкільного віку, поряд кілька старшокласників. Запитую, що знають вони про курган. Молодші мовчать, старші кажуть, що це пам’ятник, до якого носили квіти на останній дзвоник випускники, але про це місце їм не розповідали ні класний керівник, ні учитель історії.

Курган знаходиться на території школи, за шкільною будівлею та неподалік від спортмайданчика. За парканом з одного боку — водонапірна вежа, що була німим свідком трагічних подій, з іншого — територія колишньої військової частини.  Впритул до пам’ятника — старе всохле дерево, помальоване фарбою. Курган недоглянутий: плитка місцями облупилася та потріскалася, фундамент руйнується. Всюди недопалки — видно, що старшокласники влаштовують там «перекури». Біля підніжжя меморіалу — плита, на якій викарбувані майже затерті слова: «Пам’ятай про тих, хто вже ніколи не прийде».

Якою буде подальша доля Кургану Слави — вирішувати бориспільцям.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама