Культурний тил у Борисполі

image
13 Жовтня 2023, 15:50
Поділитися:

«Культура, мистецтво… Все, що включає в себе слово «культура», — це те, що нас об’єднує, що не дає опускати руки. Культура — це та хвиля, що підхоплює тебе і допомагає йти вперед, незважаючи ні на що», — говорить начальник управління культури та інформаційної політики Бориспільської міської ради Ольга Борисенко.

Заклади культури діють і як волонтерські центри

Після початку повномасштабної війни заклади культури швидко перепрофілювалися на волонтерські центри. Вони почали об’єднувати навколо себе небайдужих, готових допомогти нашим військовим. І навіть зараз, коли всі заклади культури відновили свою діяльність за основними напрямками, вони не полишають волонтерство.

«Відновити роботу закладів культури було непросто. Були певні проблеми, в тому числі законодавчі. Але ми встояли, об’єдналися, стали культурним фронтом і почали працювати. В тому числі і на перемогу. Наші клубні заклади плетуть сітки, кікімори, збирають речі. Скажу відверто, навіть я іноді про ті чи інші їхні ініціативи дізнаюся з соціальних мереж. Наші працівники не піаряться. Це прості люди, які працюють на перемогу, — розповідає Ольга Борисенко. — Наші хлопці захищають нашу культуру, а культура має захищати їх».

Загалом в Бориспільській громаді 42 заклади культури — бібліотеки, музей, театр та клуби. Майже кожен із них, окрім своєї звичної роботи, займається волонтерською діяльністю.

«Звісно, намагаємося в першу чергу допомагати військовим, але не відмовляємо нікому. Якщо звертаються за допомогою, допомагаємо усім. Адже кожен військовий захищає усю країну, в тому числі і нас. До речі, після повномасштабного вторгнення до нас на роботу прийшло багато внутрішньо переміщених осіб. Зараз їх стало менше. Адже частина вже знаходиться на передовій, і їм ми також допомагаємо — в тому ж обсязі, що і нашим, місцевим захисникам», — зауважує Ольга Борисенко.

Важлива місія — збереження пам’яті

Одна з важливих місій, яку бачать перед собою в управлінні культури зараз — збереження пам’яті. Пам’яті про ці страшні часи та про тих героїв, які, не шкодуючи життя, захищають Україну.

«Важка місія, до якої залучено і наше управління також — це допомога в організації прощання із загиблими воїнами. Над цим працює велика команда, з різних управлінь та підрозділів. Це важка робота, але ми мусимо і будемо її робити, адже це найменше, що ми можемо зробити для цих хлопців. Наша мета, аби пам’ять про них залишилася та передавалася з покоління в покоління. Аби про них знали і пам’ятали.

Ми збираємо історії усіх воїнів — і тих, хто повернувся на щиті, і тих, хто продовжує захищати наш спокій в лавах ЗСУ. Вони усі наші герої. Серед них немає кращих чи гірших, вони всі зараз стоять пліч-о-пліч, захищаючи Україну», — пояснює Ольга Борисенко.

Платні майстер-класи для збору коштів для ЗСУ

Також із вересня цього року управління започаткувало в місті щотижневі майстер-класи з різних видів народної творчості та мистецтва.

«Це платні майстер-класи. Усі кошти, які ми збираємо на них, йдуть на допомогу нашим захисникам. Протягом вересня ми зібрали 19 тис. грн. На ці кошти ми купили Starlink і вже передали його нашому 137-му батальйону ТРО. В них була дуже велика потреба в якісному зв’язку. Цього місяця в нас також заплановано чимало майстер-класів. Будемо ще збирати кошти. На що витратимо, поки не знаємо. Будемо спілкуватися з нашими хлопцями, питати, що їм необхідно», — зазначає Ольга Борисенко.

Загалом у управління багато планів. Як зазначає Ольга Борисенко, є повне розуміння з боку міської влади, тому культурний фронт у Борисполі набиратиме обертів.

Культурний тил у Борисполі

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама