Культовий дизайнер з Обухівщини розповів, як створити інтер’єр в українському етностилі

image
1 Травня 2021, 23:26
Поділитися:



Останнім часом усе частіше можна зустріти елементи українського етносу в сучасних інтер’єрах. Наприклад, традиційні килими з українським орнаментом і з натуральної вовни, дерев’яні меблі, керамічний та глиняний посуд набирають більшого попиту.

Архітектор і дизайнер Сергій Махно, котрий проживає в селищі Козин Обухівського району розповів The Village про основні елементи українського етностилю, а також запитуємо, які матеріали та декор краще використовувати в сучасному українському стилі, передають Хроніки Обухова.

…Український етностиль у чистому вигляді зберігся в хатинках на Західній Україні. У сучасних квартирах роблять дизайн з елементами українського етносу.

Справжній український етностиль – це дерев’яні будинки з мазанкою, глинобитні будинки, побілка, стіни з дикого зрубу або глини. Зрозуміло, що у квартирі такого не роблять, проте зараз люди все більше почали шанувати українські традиції та дивитися в напрямі етностилю в сучасному інтер’єрі, відзначив він.

За його словами у сучасному українському етностилі може бути все що завгодно.

Ми можемо взяти стару цеглу, глинобитні блоки, дерев’яні стіни з дикого зрубу – це буде український стиль.Тобто суть у тому, що ми інтегруємо прийоми, які застосовувалися в будівництві традиційних українських хат.

Основновними матеріалами покриття стін є глина з домішками соломи чи насіння льону. Також це може бути очерет на стіні або стелі, який ми часто використовуємо в багатьох наших проєктах, впевнений дизайнер.

Одна зізнахідок – прямолінійні підлоги з дикого дерева.

Якщо раніше в сучасних інтер’єрах використовували рівно спиляні дошки, то зараз ми говоримо про те, що дошка має бути крива та два криві обділи мають бути поєднані між собою. Це буде справжній український стиль, як у старих хатинах. Узагалі основний матеріал в українському етностилі – це дике дерево. Це можуть бути як дерев’яні меблі, так і стіни.

У деяких сучасних інтер’єрах використовують традиційні українські рушники. Ми інтегруємо рушники в ковдри або подушки, вишиті традиційним орнаментом. По суті в сьогоднішньому українському інтер’єрі ми використовуємо старі традиції й інтегруємо їх у сучасний стиль.

Також українському етностилю притаманні лляні, конопляні тканини. Ще можна використовувати домоткане полотно для штор, постільної білизни, покривала або як накидку на меблі, додав він.





Source link