Криміногенна ситуація на Броварщині: чи є покращення?

image
15 Березня 2019, 18:06
Поділитися:

Кількість зареєстрованих злочинів на території Броварського району у 2018 році порівняно з 2017-м хоч і не суттєво, але зменшилася – на 4,6%.

Про це у четвер, 14 березня, на черговій сесії Броварської райради повідомив керівник Броварської місцевої прокуратури Ярослав Костів, звітуючи перед депутатами про діяльність очолюваного ним підрозділу.

Проте кількість тяжких злочинів зменшилася на 25,8% (1096 у 2018-му проти 1478 у позаминулому році), умисних убивств – на 52,6%. Також зменшилася кількість злочинів проти власності – на понад 20%, більше ніж на 70% було менше правопорушень, здійснених неповнолітніми тощо.

Броварська місцева прокуратура вважає, що покращення криміногенної ситуації поза іншим стало наслідком координаційних зусиль щодо діяльності правоохоронних органів, суттєво покращилася ефективність досудових розслідувань, стала тіснішою взаємодія з поліцією.

У 2018 році прокурори Броварської місцевої прокуратури спрямували до суду обвинувальні акти у кількох достатньо резонансних справах. Зокрема, два – стосовно посадових осіб «Південно-Західної залізниці» ПАТ «Укрзалізниця», внаслідок дій яких завдано збитків підприємству на суму 1 мільйон гривень. Про підозру повідомили колишньому начальнику відділу Держкомзему у місті Бровари, яка своїми протизаконними діями у сфері земельного законодавства нанесла збитки державі майже на 800 тисяч гривень.

Також повідомлено про підозру керівництву Требухівської сільської ради щодо вчинення ними кримінальних правопорушень. Це стосується підроблення рішень сільської ради про виділення 34 земельних ділянок площею 8,5 га. Таким чином завдяки скоординованій роботі прокуратури, поліцейських та активних жителів села Требухів вдалося попередити вилучення з власності територіальної громади земель на суму понад 20 мільйонів гривень.

Депутати Броварської райради загалом схвально оцінили інформацію про роботу місцевої прокуратури, зазначивши, що останнім часом вона суттєво поліпшилася. Запитання ж депутатів до Ярослава Костіва стосувалися конкретних правопорушень та дотримання законодавства у сфері видобутку піску на території Броварського району. Ярослав Костів при цьому наголосив, що він завжди відкритий для спілкування з депутатським корпусом та готовий відповідати на будь-які запитання.

У цілому на 55-й черговій сесії розглянули понад 40 питань. Присутні 27 депутатів з 36-ти голосували за переважну більшість питань одностайно.

Не було ані найменших застережень щодо позитивного голосування за звіт про виконання районного бюджету за 2018 рік. Тим паче, тут для Броварщини – надзвичайно приємна ситуація. Саме наш район за темпами росту бюджету посідає перше місце в Київській області. У 2018 році він виконаний на 150%.

Юрій Плакся

Найбільше питань виникло у депутатів під час розгляду звіту про виконання Програми стимулів та розвитку надання первинної медико-санітарної допомоги. Розгорілася дискусія, оскільки у депутатів немає однозначного ставлення до роботи нинішнього керівництва Центром первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). Депутат Володимир Щиголь (фракція БПП «Солідарність») запропонував створити депутатську комісію, яка вивчить питання та допоможе відповісти на всі запитання стосовно діяльності ЦПСМД.

Володимир Щиголь

Із певними застереженнями було прийняте схвальне рішення стосовно звіту про виконання Програми розвитку футболу в Броварському районі, не зовсім гладко пройшло слухання питання та ухвалення рішення стосовно звіту про виконання районної Програми  підтримки розвитку засобів масової інформації. Схоже, нові підходи будуть застосовуватися у стосунках районної влади з редакції газети «Нове життя».

Голова райради Сергій Гришко озвучив позицію, вироблену на засіданнях комісій райради спільно із райдержадміністрацією:

«Всі ви знаєте, що ми постійно висвітлювали свої дії, свою роботу у газеті «Нове життя», котра вже не є нашою газетою, ми вже не є співзасновниками. Багато було нарікань від депутатського корпусу, від присутніх і залі на адресу редакції газети. Я думаю, що вони були доречними. І тому є пропозиція, що апарат районної ради і апарат держадміністрації займуться пошуком альтернативних джерел висвітлення нашої роботи. Це можуть бути електронні ЗМІ,інші газети, які є до того ж і читабельнішими. Ми не відмовляємося повністю від газети, але таким обсягом, як було раніше, ми інформацію не надаватимемо. Тому що, і це дуже проявляється особливо останнім часом, у «Нового  життя» – чітка позиція любові або нелюбові до певних політичних сил…».

Анатолій Гаркуша

Фото – автора

Джерело: Трибуна Бровари