Кримінальне провадження та арешт майна: реалії скандального забудовника в Броварах на вул. Фельдмана, 1 | Трибуна

Кримінальне провадження та арешт майна: реалії скандального забудовника в Броварах на вул. Фельдмана, 1 | Трибуна
29 Травня 2024, 19:41
Поділитися:

Слідчий відділ Деснянського УП ГУ НП у м. Києві проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні від 18.03.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 382, ч. 1 ст. 388 КК України щодо шахрайства, вчиненого у великих розмірах, незаконних дій щодо майна, на яке накладено арешт, а також умисного невиконання вироку (рішення, ухвали, постанови суду) під час будівництва в Броварах ЖБК «Грант Парк» багатоквартирної житлової забудови по вул. Фельдмана, 1.  Що відомо?

Згідно з даними в Єдиному державному реєстрі судових рішень, 09.11.2023 р. до Деснянського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Деснянської окружної прокуратури м. Києва про арешт майна на корпоративні права суб`єктів господарювання та об`єкти незавершеного будівництва ЖК «Грант Парк», розташованого по вул. Фельдмана,1 у м. Бровари із забороною розпорядження та їх відчуження.

Обґрунтовуючи клопотання, прокурор вказує на обставини, за яких директор ТОВ «Підприємство «Будконтракт» (співзасновник, керівник і підписант фірми –  Віктор Якимчук – авт.) під приводом фінансування проєкту будівництва багатоквартирної житлової забудови на вул. Фельдмана,1 шахрайськи заволодів грошима Акціонерного банку «Київська Русь» у загальній сумі 45 млн 343 тис. 296, 57 грн ( тіло кредиту).

Мета арешту – забезпечити конфіскацію майна як виду покарання та відшкодувати шкоду, завдану через кримінальне правопорушення. Мова про арешт майна, що належить підозрюваному, серед якого домоволодіння, корпоративні права засновника в ПП «Металон», ТОВ «ТВІЙ – СТИЛЬ», ТОВ «Толві», ТОВ «Еко будгарант», ЖБК «Гранд Парк», ТОВ Фінансова компанія «Будінвест» і транспортний засіб VOLKSWAGEN TRANSPORTER.

Щоб зберегти речові докази, прокурор Деснянської окружної прокуратури м. Києва просить накласти арешт на:

 об`єкти незавершеного будівництва – ЖК «Гранд Парк», розташованого на вул. Фельдмана, 1, що належить на праві приватної власності ЖБК «Гранд Парк»;
майнові права на 100 % об`єкта будівництва на вул. Фельдмана, 1, що належать  ЖБК «Гранд Парк» із забороною відчуження та розпорядження вищевказаним майном.

Деталі кримінальної справи

Як зазначено в матеріалах справи, від 11.12.2004 р. у зв`язку з реєстрацією ТОВ «Підприємства «Будконтракт» та керуючись рішенням загальних зборів учасників товариства, підозрюваний виконував обов`язки директора товариства з 11.12.2004 року із правом першого підпису бухгалтерських та банківських документів.

Так, на початку січня 2008 р. підозрюваний розробив та реалізував схему кредитування будівництва – поетапно отримував від банку кошти для фінансування проєкту будівництва багатоквартирної житлової забудови по вул. Фельдмана на території IV житлового району м. Бровари, а прибуток від цього планував обернути на власну користь і не виконати кредитний договір. Нагадаємо, що земельна ділянка, на якій будується  ЖБК «Гранд Парк», придбана на аукціоні в 2007 році.

Зокрема 11.02.2008 р. отримав кредит в розмірі 10 млн грн, а в заставу запропонував майнові права товариства на земельну ділянку та майбутній проєкт будівництва. Потім підозрюваний уклав із ПАТ «Банк «Київська Русь»  12 додаткових угод, якими вніс зміни до кредитного договору щодо розміру процентної ставки за користування кредитом, кінцевої дати повернення кредиту, термінів сплати відсотків за користування кредитними коштами. Також було збільшено суму кредиту до 41 млн 738 819, 57 тис. грн.

Потім під приводом відкриття відновлювальної кредитної лінії для фінансування проєкту будівництва, уклав із ПАТ «Банк «Київська Русь» договір про кредит у сумі 1 млн грн. За договором у якості застави передав майнові права на будівництво, яке не завершено – багатоквартирну житлову забудову на 288 квартир та нежитлові приміщення (офісно-торгівельні приміщення) по вулиці Фельдмана, вартість яких оцінено сторонами в 22 млн грн. Також у 2013 році було укладено 13 додаткових угод щодо розміру процентної ставки за користування кредитом, кінцевої дати повернення кредиту, термінів сплати відсотків за користування кредитними коштами. Зокрема було збільшено суму кредиту до 3 млн 604 477 тис. грн.

Як зазначено в матеріалах справи, підозрюваний частину коштів витратив на фінансування проєкту будівництва, а решту грошей витратив на власний розсуд.

Потім 10.07.2017 р. підозрюваний підписав наказ, яким без відома та укладення будь-яких додаткових угод із ПАТ «Банк «Київська Русь» затвердив нову проєктну документацію, якою змінив дозвільну та технічну документацію об`єкта будівництва, зокрема основні техніко – економічні показники та назву об`єкта будівництва на «Будівництво багатоквартирного комплексу по вул. Фельдмана, 1 в м. Бровари».

Згодом, 16.11.2017 р., заснував підконтрольну собі юридичну особу – ЖБК «Гранд Парк», і щоб неможливо було звернутися про стягнення на предмет застави, вивів із ТОВ «Будконтракт» усі активи, предмет інвестування за кредитними договорами  – проєкт багатоквартирної житлової забудови, в т.ч. майнові права на об`єкт незавершеного будівництва на вул. Фельдмана, 1, що перебували в заставі банку.

Далі  підозрюваний уклав договір із підконтрольною собі юридичною особою ЖБК «Гранд Парк» про будівництво та обслуговування багатоквартирної житлової забудови на Фельдмана, 1, згідно якого ЖБК «Гранд Парк» зобов`язується збудувати там об`єкт згідно з проєктно – кошторисною документацією. Відповідно до умов договору, майнові права на 100 % об`єкту будівництва, фактично майнові права на 100 % об`єктів інвестування в об`єкті будівництва, що належали ТОВ «Будконтракт», перейшли до ЖБК «Гранд Парк» для подальшого відчуження та передачі фізичним і юридичним особам.

04.01.2021 р. підозрюваний уклав договір із підконтрольною собі юридичною особою ЖБК «Гранд Парк», якій делегував функції забудовника від ТОВ «Будконтракт» на вул. Фельдмана, 1. Відтак ЖБК «Гранд Парк» фактично отримало майнові права на об`єкт будівництва, а після закінчення будівництва об`єкта, право власності на його частину в розмірі 99%.

А далі на підставі договору про делегування функцій забудовника, директор ЖБК «Гранд Парк» у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстрував за ЖБК об`єкти незавершеного будівництва на Фельдмана, 1. Відтак ЖБК «Гранд Парк» перейшли майнові права, що є предметом застави згідно договору застави майнових прав від 25.09.2012.

У подальшому право вимоги ПАТ «Банк «Київська Русь» до ТОВ «Будконтракт» перейшло до ТОВ ФК «Ю-БЕЙС» за договором про відступлення права вимоги, а потім від цієї фірми – до ТОВ ФК «Кантієро».

Арешт накладено, апеляцію відхилено

Ухвалою слідчого судді Деснянського районного суду м. Києва від 10.11.2023 р. задоволено клопотання прокурора та накладено арешт на нерухоме майно, майнові, корпоративні права із забороною розпорядження та відчуження, на рухоме майно із забороною розпорядження, відчуження та користування, яке належить на праві власності підозрюваному – засновнику і директору ТОВ «Будконтракт».

Представник ЖБК «ГРАНД ПАРК» подав апеляційну скаргу.

27 лютого 2024 р. у Київському апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу представника ЖБК «Гранд парк» на ухвалу слідчого судді Деснянського  районного суду м. Києва від 10 листопада 2023 року. Київський апеляційний суду залишив її без задоволення.  Ухвала апеляційного суду є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Місто намагалося уникнути «другого Діаманта» ( недобуду)

Ми лише нагадаємо, що в 2014 році на Фельдмана, 1  БФ «Атлант» хотіла побудувати комплекс із 24-поверхових будинків. Але це викликало протести в місцевих мешканців. Згодом «Атлант» відмовився від своїх планів забудови і з 2016 р. землю взялося забудовувати ТОВ «Підприємство «Будконтракт». Але ж знову люди були невдоволені близькістю будівництва до інфекційної лікарні. Ба більше, не було належної санітарно-захисної зони між лікарнею і забудовою. Тоді Будконтракт  уклало угоду з ЖБК «Перлина» та ТОВ «Патрікбуд», а всі функції забудовника передало ЖБК «Перлина». Проте дозволу на будівництво ЖБК не отримало, але активно продавало квартири, відтак, одурило інвесторів на близько 2 млн грн. Коли засновнику ЖБК «Перлина» повідомили підозру про злочин, забудову продовжило ТОВ «Будконтракт». ТОВ добудувало розпочате Перлиною і передало квартири інвесторам. А далі в ТОВ «Будконтракт» із будівництвом не склалося і з’явилася підконтрольна юридична особа ЖБК «Гранд Парк».

Наприкінці лютого 2023 р., «земельна» комісія вчергове розглядала питання продовження договору оренди земельної ділянки площею 3,2021 га на вул. Фельдмана для ЖБК «Гранд Парк». Справа в тому, що орендарю чиновники щораз висували нові претензії – від наявності боргів (потім фірма це спростувала) до не підключення до каналізації (Данило Якимчук – представник забудовника, запевняв депутатів, що надав акт виконаних робіт, а до мереж міської каналізації вже підключено перші будинки). Потім йому «закидали» початок будівництва без дозволу, затримку термінів будівництва і введення в експлуатацію, позаяк будинки мали бути побудовані ще в 2022 році, а станом на лютий 2023 р. було збудовано лише 4 з 11 будинків.

Загалом, у Державної архітектурно-будівельної інспекції України була низка зауважень до забудовника – від недостовірних відомостей у поданих документах, до того, що об’єкт не відповідає проєктній документації на будівництво такого об’єкта та/або вимогам будівельних норм. Але з часом зауваження забудовник нібито усунув.

Своєю чергою Данило Якимчук у червні минулого року обіцяв, що до кінця 2023 р. року добудують та заселять 3-ій будинок, а 4-ий будинок – у 2-му кварталі 2024 року. А загалом планують побудувати ще 6 будинків.

Тож у липні 2023 р. депутати міськради повірили забудовнику і продовжили йому договір оренди земельної ділянки ще на 3 роки до повної реалізації проєкту – будівництва житлового комплексу.

Станом на 29.05.2024 р., на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, є сертифікати від 27.01.2022 р. та 7.05.2024 р. про введення в експлуатацію лише будинків №1 та №2. Що буде далі – стежимо.

Читайте також

ЖБК «Гранд Парк» продовжить будувати житло в Броварах на вул. Фельдмана: місто пролонгувало договір оренди на 3 роки
ЖК «Гранд парк»: чи не стане будівництво житлового комплексу на вул. Фельдмана в Броварах наступним недобудом?
Довгобуд ЖК «А-12» із обіцяними квартирами АТОвцям: яка ситуація наразі?
Житлові афери Броварів: плюс одне незаконне будівництво
Бровари хочуть позбутися витрат на охорону недобуду ЖК «Діамант»

Джерело: Трибуна – Бровари