Кращі українські фільми року ексклюзивно показують у столиці

image
25 Жовтня 2019, 14:27
Поділитися:

Вчора друга національна премія кінокритиків КІНОКОЛО оголосила переможців. Фаворитів можна подивитися на спеціальних показах в кінотеатрі «Жовтень» раніше за офіційний прокат.

Найкращим фільмом року стала драма «Додому» Нарімана Алієва, національний кандидат на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм». Також Наріман Алієв також відзначений як найкращий режисер року. Нагороду за найкращу чоловічу роль отримав виконавець головної ролі Ахтем Сеітаблаєв.


ПРО ЩО

У кримського татарина Мустафи помирає первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму згідно з мусульманськими традиціями.

Картина виходить в широкий прокат 3 листопада, проте ви маєте змогу переглянути її сьогодні у рамках Київського тижня критики. 

Премія «Відкриття року», яка відзначає автора найкращого повнометражного дебюту, присуджена режисеру Антоніо Лукічу за комедію «Мої думки тихі». Найкращою акторкою другий рік поспіль названо Ірму Вітовську; цьогоріч вона відзначена якраз за роботу у комедії «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча.

ПРО ЩО

Зазнавши безліч невдач в роботі та особистому житті, молодий звукорежисер Вадим отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» та вирушити в «привабливу Канаду». Подалі від проблем. Однак все виявляється набагато складніше, коли головним супутником у новій роботі виявляється найменш підхожа для цього людина – мама Вадима.

Фільм виходить у прокат у січні 2020 року. Але ексклюзивно її покажуть на фестивалі 30 жовтня.

Найкращим документальним фільмом названо «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго» Надії Парфан.

ПРО ЩО

Головний герой цієї історії, Іван Васильович, багато років очолює профспілку комунального підприємства. Його opus magnum – профспілковий хор, у якому співають диспетчери, ремонтники, слюсарі, бухгалтери. Голова профспілки пишається творчими здобутками комунальників, але керується принципом «спочатку людям тепло – а вже потім співати». Опалювальний сезон вносить корективи у графік репетицій. Трудовий колектив намагається полагодити застарілі комунікації, поки розгнівані споживачі штурмують гарячу лінію. Чи зігріє холодну батарею українська народна пісня?

Стрічка йде в прокаті. А сьогодні в кінотеатрі «Ліра» є можливість зустрітися з її авторами

Крім того, стрічка Івана Орленка «У нашій синагозі» удостоєна премії за найкращий короткометражний ігровий фільм. У 2019 році у рамках премії вперше присуджено нагороду за найкращий анімаційний фільм – ним стала стрічка «Кохання» Микити Лиськова.

На премію номінувалися стрічки українського виробництва, які були вперше показані в Україні в період з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року включно, а саме мали кінотеатральний прокат на території України або були показані вперше на українському кінофестивалі. Кращі стрічки визначали члени комітету премії – 42 вітчизняні кінокритики і кінознавці. 

Церемонія нагородження премії традиційно відкриває «Київський тиждень критики», кінофестиваль, створений для знайомства українських глядачів із найкращими артхітами, відібраними українськими кінокритиками. У програму фестивалю увійшли фільми з лайнапів головних світових кінофестивалів, а також стрічки, які мали значний вплив на історію кіно. Фестиваль проходить з 24 по 30 жовтня у кінотеатрі «Жовтень».

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ