Кращі литовські фільми в столиці: що подивитися

image
11 Квітня 2019, 09:16
Поділитися:

Вперше в Києві відбудуться Дні Литовського кіно.  Проект підготовлено у співпраці КП “Київкінофільм” із Литовським Кінофондом, за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні та Департамент культури КМДА.  В програмі Днів Литовського кіно – сучасні художні та документальні картини та литовська кінокласика. А для найменших глядачів – програма дитячої анімації. 

До столиці завітають литовські організатори й представники литовської кіноіндустрії, які протягом фестивалю спілкуватимуться з українськими глядачами.  Фільми демонструватимуться мовою оригіналу із українськими субтитрами.
 
Вхід на усі перегляди – вільний. 

ПРОГРАМА

Фільм-відкриття “Маріуполіс”

Стрічка була знята 2016 року в копродукції Литви, Франції, України та Німеччини.  Це універсальний фільм про людей і обставини, про цінність кожної миті; про людей, які живуть і не втрачають надії, які звикли до гуркоту “Градів” за декілька десятків кілометрів від них. Це фільм не про боротьбу, а про життя, яке плине своєю течією, незважаючи на зміну кольорів прапору або присутність військових. Цей фільм не про війну, а про мир під час війни.
У 2016 році фільм здобув одну з найпрестижніших литовських кінонагород – “Срібний журавель” у 2 номінаціях – за найкращу роботу художника фільму та за найкращий повнометражний документальний фільм. Картину представлятимуть учасники української команди, які працювали над фільмом. Зокрема, оператори Вадим Ільков та В’ячеслав Цвєтков.
Коли: 11 квітня о 19.00
Де: кінотеатр Ліра, вул. Вел. Житомирська, 40

Литовська анімація і фільми для дітей в рамках фестивалю “Крила”

До програми увійшли: анімація “Гайовички” (казка для дітей, яка розповідає про про безкінечність і потребу жити), експериментальна короткометражна стрічка “Перетворення” (як все в природі красиво й закономірно), анімаційний фільм “Вихідний день пана Ночі” (кумедна короткометражка про Ніч, яка постає перед нами в образі величезного монстра), анімація “Ой леле!” (наскільки непередбачуваною є природа і все, що оточує нас довкола), анімація “Ліс” (про дивакуватого винахідника, який намагається піймати невідому лісову істоту), анімація “Не в козі щастя” (переспів єврейського фольклору про кравця Менделя та пригоди з його родиною й улюбленцем – козою), анімація “Остання зупинка – Місяць” (історія про те, як дівчинка намагається “примиритися” зі своєю хворобою).
Коли: 12 квітня о 12.00
Де: кінотеатр “Дніпро”, пр. Гагаріна, 7

“Чудо” – володар “Срібних журавлей”

Через кілька років після розпаду СРСР Литву вразила велика економічна криза – праці немає, банки банкрутують, інфляція. Ірена, сильна жінка, на плечах якої тримається увесь колгосп села Бєдняй (Бідаки), безуспішно намагається утримати свиноферму та її працівників. Допомогти їй може лише диво. І чудо стається! У село приїжджає привабливий американець. Він обіцяє, що мучитися їм залишилось недовго – він врятує свиноферму і село від банкрутства. Чи Бернардас допоможе Ірені врятувати свиней? Чи, може, він сам підсуне їм свиню?
2018 року фільм здобув 4 нагороди Литовської кіноакадемії “Срібний журавель”: найкраща роль акторки року, найкращий сценарій року, найкраща робота режисера року, найкращий повнометражний художній кінофільм року. Представлятиме стрічку один з виконавців головних ролей у фільмі – литовський актор Андрюс Бялобжескіс.​
Коли: 12 квітня о 19.00
Де: кінотеатр Ліра, вул. Вел. Житомирська, 40

Документальний фільм “Праліс”

Праліс – це місце, де тануть не тільки часові межі, а й все, що існує, що прагне до вічності. Цей фільм був знятий в останніх, ще збережених людьми давніх лісових масивах Литви. Поетичний, нетиповий фільм про природу запрошує глядачів до нескінченної подорожі. Починаючи від лісових нетрів і до вовчих нір, піднімаючись до гнізд чорних лелек та занурюючись в глибини підводних лісів і знову повертаючись до окраїни лісу, де живе людина. Немає ніякого закадрового голосу, тільки ледь відчутні, сильні звуки лісу та його мешканців і чарівні, камерою зафіксовані миті.У 2018 р. здобув нагороду “Срібний журавель” за найкращу роботу оператора.​
Коли: 13 квітня о 15.00
Де: кінотеатр Ліра, вул. Вел. Житомирська, 40

Почуття 1968 року (реставрована кінокласика)

Розповідь про інтимні міжособистісні стосунки в післявоєнний час переходить майже в епічну картину про час, про його дію на людей. За винятком Литви, фільм був  заборонений  до демонстрації в усьому Радянському союзі.
1995 року ця стрічка, з нагоди 100-річчя Світового кіно, кінокритиками Литви була обрана як найкращий литовський художній фільм усіх часів.
Презентуватиме стрічку литовська кіно- і мистецтвознавиця Соната Жальнеравічюте.​
Коли: 13 квітня о 17.00
Де: кінотеатр Ліра, вул. Вел. Житомирська, 40

Нагадаємо, в столиці презентували очікуваний фільм про сюрреалістичну Херсонщину

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Джерело: Вечірній Київ