Країни НАТО призупиняють участь у Договорі про збройні сили у Європі після виходу з цього Договору росії

image
7 Листопада 2023, 16:53
Поділитися:

7 листопада 2023 г. 16:44

Північноатлантична рада оголосила, що держави-члени НАТО припиняють участь у Договорі про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) у відповідь на рішення росії вийти з цього договору. Договір був розроблений після падіння Берлінської стіни для того, щоб перешкодити жодній зі сторін холодної війни накопичувати сили для швидкого наступу в Європі.

Про цеKВ дізналася з повідомлення на сайті НАТО 7 листопада 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Держави–члени Альянсу засуджують рішення Росії вийти з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) та її агресивну війну проти України, яка суперечить цілям Договору. Цей вихід Росії (з ДЗЗСЄ – KВ) є останнім кроком у низці дій, які систематично підривають євроатлантичну безпеку. Росія продовжує демонструвати зневагу до контролю над озброєннями, включаючи ключові принципи взаємності, прозорості, дотримання, верифікації та згоди приймаючої країни, і підриває міжнародний порядок, заснований на правилах. Визнаючи роль ДЗЗСЄ як наріжного каменя архітектури євроатлантичної безпеки, ситуація, коли держави-члени Альянсу дотримуються Договору, а Росія – ні, була б нестійкою”, – сказано у заяві НАТО.

Таким чином, ведеться далі, як наслідок, держави-учасниці Альянсу мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ “на стільки часу, скільки буде необхідно, відповідно до їхніх прав за міжнародним правом. Це рішення повністю підтримується усіма союзниками по НАТО”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

При цьому, члени Альянсу “залишаються єдиними у своїй відданості ефективному контролю над звичайними озброєннями як ключовому елементу євроатлантичної безпеки, беручи до уваги переважаюче середовище безпеки і безпеку усіх членів Альянсу. Це доповнює сили і засоби стримування і оборони Альянсу, які члени Альянсу вирішили ще більше посилити”.

Як стало відомоKВ раніше, у вівторок,7 листопада росія офіційно вийшла зі знакового договору про безпеку, який обмежував ключові категорії звичайних збройних сил, звинувативши Сполучені Штати в підриві безпеки після холодної війни з розширенням військового альянсу НАТО.

Договір про звичайні збройні сили в Європі 1990 року, підписаний через рік після падіння Берлінської стіни, встановив перевірені обмеження на категорії звичайної військової техніки, яку прозахідне НАТО і тодішній прорадянський Варшавський договір могли розгорнути. Договір був розроблений для того, щоб перешкодити жодній зі сторін холодної війни накопичувати сили для швидкого наступу на іншу сторону в Європі, але був непопулярним у Москві, оскільки він знижував перевагу Радянського Союзу у звичайних озброєннях. Росія призупинила участь у договорі у 2007 році та припинила активну участь у ньому в 2015 році. Більш ніж через рік після повномасштабного вторгнення в Україну президент путін у травні цього року підписав указ про денонсацію пакту.

Читайте:Чи приймати Україну до НАТО – вирішуватимуть члени альянсу консенсусом, – Генсек НАТО

Фото: NATO

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона