Крафтовий сир для киян: як обрати свій

image
20 Вересня 2019, 18:52
Поділитися:

Прилавки супермаркетів переповнені продуктами. Проте все більше уваги кияни цікавляться товарами, які роблять на маленьких виробництвах сімейного типу. Особливо сирами – у Києві часто відбуваються тематичні фестивалі їжі, ярмарки та інші «смачні» заходи.

Крафт – це маленьке виробництво, на якому всі цикли виготовлення кінцевого продукту відбуваються вручну. Найчастіше – це саме родинна справа. Тому й малі обороти і незначна кількість виготовленої продукції. «Порція» сиру може взагалі виготовлятися в одному екземплярі.

Підприємці приваблюють покупців незвичайними смаками, високою якістю та натуральними інгредієнтами.

Усі крафтові сироварні можливо поділити на три групи за типом продукції, способом отримання сировини та циклом виробництва.

Перший тип – сироварні при фермах. Найчастіше вони спеціалізуються на виробництві м’яких молодих сирів, а саме: бринзи, моцарели, качотти, сулугуні.

Друга група – сироварні, що закупають молоко на фермах, але крім звичних «молодих» сирів, готують ще й сири з білою пліснявою, як Брі, Камамбер, Валансе.

Третя група – це афінажні майстерні. Вони спеціалізуються на витриманих сирах по типу пармезан, витримана гауда, грюєр, маасдам та інші. Продукцію «варять», як з молока корів, овечого, козинячого, рідкі сорти з молока ослиць, чорних буйволиць, так і з молочних міксів. Для «визрівання» цієї продукції потрібен тривалий час, тож коштують такі крафти дорого.

Сири доволі різні. Як обрати якісний товар? З цим питанням ми звернулися до засновника кооперативу сироварень Cheesemania Юрія Антонова.

– Перше, на що повинен звернути покупець – це ціна. Натуральний сир не може коштувати дешевше 140 грн. Витриманий сир втрачає вологість, його вага зменшується. Собівартість також зростає за рахунок використаного дороговартісного обладнання, терміну виробництва продукту, людської праці, пояснює Юрій Антонов.

Він також застерігає щодо підробок. Звичайно, домішки рослинних курячого та яловичого жирів може визначити тільки лабораторія. Але споживач може зорієнтуватися, чи не пропонують йому фальсифікат.

– Потрібно натиснути пальцями скибочку твердого сиру. Якщо з’явилася велика кількість маслянистої рідини, то значить, що є рослинні жири, – пояснює фахівець.

Якщо при згинанні під прямим кутом на скибочці з’являються тріщини, то характерна ознака наявності сухого молока.

– Наші рецептори теж повідомляють про якість продукту, сир повинен мати молочний смак та аромат. Гіркі сири можуть бути взагалі небезпечними! Та, головне, не купуйте продукти на стихійних ринках! Постійна точка продажу, документи виробника – це запорука того, що сировар зацікавлений в постійних покупцях та має довгострокові плани щодо випуску своєї продукції. Крафтові сироварні славляться на сам перед якістю продукції та ставленням до покупця наголошує Юрій Антонов.

Який би не обрав крафтовий сир споживач, він отримує лімітований продукт, зроблений за особливим оригінальним або сімейним рецептом.

Вікторія БАБИЧ-ВЕПРЄВА

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ