Козацький курган з’явився на Ірпені

image
12 Вересня 2020, 21:20
Поділитися:

Серед населених пунктів Вишгородського району село Демидів по праву вважається найстарішим. Саме на його території, зокрема, у фортеці-замку Городець, сини Володимира Великого — князі Ярослав Мудрий і Мстислав Хоробрий уклали мирний договір і цим поклали край братовбивчій міжусобній війні. Це відбувалося у 1026 році. Тобто, незабаром Демидову виповниться тисячу років. Село молодше за Вишгород всього на 80 років.
За тисячоліття свого існування Демидів, як ні жодне село району, переживав героїчні і трагічні сторінки історії, неодноразово був спалений, жителів вирізали, забирали в полон, але кожного разу село знову і знову відроджувалося.
Причина живучості криється в тому, що Демидів розташований на старовинному шляху з Києва до Чорнобиля і далі у Полоцьке князівство (Білорусь) аж до берегів Варязького (Балтійського) моря. Але найголовніше те, що село знаходилося на стратегічній переправі через річку Ірпінь. Цю переправу прикривала фортеця Городець. Тому і не дивно, що ірпінська заплава в усі часи була полем запеклих битв. Історія донесла нам свідчення про три найбільші битви на демидівській землі.
У 1320 році на Ірпені зійшлися військо литовського князя Гедиміна проти монголо-татарської орди. У запеклій січі литовці з русинами розгромили ординців з київськими колаборантами і таким чином поклали початок звільнення Руси-України від гніту монголів.
Остання велика битва відбулася на ірпінській поймі у 1941 році. Бетонні доти Київського укріпрайону 72 дні тримали оборону і відійшли 19 вересня лише після наказу командування фронту. Сотні вояків вермахту знайшли смерть на ірпінській заплаві, про що свідчить територія колишнього німецького цвинтаря у селі.
Але поміж цих подій є ще одна героїчна битва, про яку варто пам’ятати. У 1651 році у ході національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького на ірпінській переправі відбулася битва козацьких корпусів на чолі з полковниками Филоном Гаркушею та Антоном Ждановичем з литовсько-польським військом князя Януша Радзивілла. Ціною мужності і самопожертви сотень козаків наступ ворога на Київ було зупинено.
29 серпня у День пам’яті захисників Вітчизни демидівські активісти, шанувальники нашої історії, зокрема депутат сільської ради Володимир Костюченко, підприємець Олександр Мельниченко та інші за активної підтримки сільського голови Василя Дідка заклали капсулу з посланням наступним поколінням на місці майбутнього козацького кургану. Зокрема, сучасники закликали своїх спадкоємців нести в майбутнє пам’ять про ці героїчні події, бути справжніми патріотами з почуттям високої гідності і честі, найкращими синами та доньками Сучасної Європейської Держави Україна.
Місце кургану було освячене благочинним ПЦУ отцем Миколою, а гості — представники від багатьох козацьких організацій, навіть були присутні козачата з «Межигірського Сокола», за старовинною традицією насипали курган своїми шапками. Опісля був пропахлий димком козацький куліш, катання на конях, спів народних пісень, тобто, захід відбувся у найкращих козацьких традиціях. До речі, серед гостей свята була й козачка Леся Гончар, внучка видатного українського письменника Олеся Гончара.
Найближчим часом ініціатори продовжать насипати курган, на вершині якого буде встановлено козацький Хрест. Пам’ятний знак добре проглядатиметься з автодороги Київ-Овруч, а значить і зупинятимуться подорожні.
Влас. інф.

Continue Reading

Джерело: Газета Вишгород