користь та якості – Макарів Діловий

image
11 Червня 2021, 03:14
Поділитися:

Зелений чай – один із найпопулярніших напоїв на планеті Земля. Ще в стародавньому Китаї було відомо про його корисні властивості , завдяки чому цей напій дуже швидко поширився по всьому світу.
Про користь і шкоду зеленого чаю пишуть і говорять багато. Слід врахувати, що це не панацея і не ліки від усіх хвороб, як повідомляють в деяких джерелах, але дуже хороший профілактичний засіб, який потрібно використовувати з розумом.
А чим же корисний зелений чай?
У першу чергу цей напій несе користь для серця і судин. Річ у тім, що зеленому чаї містяться алкалоїди, головним з яких є кофеїн, але не в чистій формі.
Цей елемент має ті ж самі стимулюючі властивості, що і чистий кофеїн, але дає енергію він більш м’яко. До того ж у зеленому чаї містяться калій та магній, дуже корисні для серця елементи. Дослідження показують, що зелений чай поступово очищають стінки судин в організмі від накопичених жирів і запобігають накопиченню нових. Також в зеленому чаї багато вітаміну Р, який допомагає судинам і капілярам ставати більш еластичними і пружними, завдяки чому прискорюється кровообіг і нормалізується артеріальний тиск.
Також до корисних властивостях зеленого чаю можна віднести антисептичний та антибактеріальний ефект. Чай пригнічує гнильні процеси в кишечнику, нейтралізує токсини і знищує хвороботворні бактерії.
До того ж зелений чай несе користь і для волосся, нігтів, зубів та кісток: в якісному зеленому чаї міститься від 4 до 7% макро і мікроелементів. Кальцій, фтор і фосфор беруть участь у формуванні кісткової і зубної тканини. Завдяки цьому, при постійному вживанні зеленого чаю зміцнюється зубна емаль і знижується ризик появи карієсу. А цинк, що входить до складу чаю, допоможе позбутися від ламкості нігтів і випадіння волосся.
До корисних властивостей зеленого чаю можна віднести і його м’яку психостимулюючу дію. Він підвищує сприйнятливість і чутливість нервової системи, загострює роботу зору і інших аналізаторів, концентрує увагу і допомагає засвоєнню інформації, прискорює процес мислення та підвищує настрій.
А ще до складу чаю входять таніни, речовини, що володіють яскраво-вираженим дубильним властивістю. Це властивість досягається за рахунок антибактеріальної, кровоспинний, протизапальний ефект таніну. Він коагулює білки і впливає на кров приблизно так само, як і перекис водню (зупиняє кров). Тому міцним зеленим чаєм можна навіть промивати рани і опіки.
А чи корисний зелений чай для нормалізації тиску? Дослідження показали, що він дійсно знижує тиск. Однак експерименти проводилися на людях з незначно підвищеним артеріальним тиском. Навряд чи чай зможе вилікувати хронічно підвищений тиск або запобігти хворобам серця. У такому випадку краще йти до лікаря та консультуватися з ним.
Тож як висновок можна сказати, що аби почуватися краще, скинути зайву вагу і знизити ризик хронічних захворювань, варто включити зелений чай у свій щоденний раціон.
Також важливо розуміти, що корисні властивості має лише свіжий (той, що зберігався не більше року), листовий (не в пакетиках!) та правильно заварений зелений чай.
Але якщо вам бракує часу і можливостей приготувати собі такий якісний чай, оптимальним рішенням стане вживання екстракту зеленого чаю в капсулах.

Джерело: Макарів Діловий