корисно чи ні? – Макарів Діловий

image
7 Травня 2021, 19:14
Поділитися:

Останнім часом весь світ налаштований на молоко коров’яче. Мовляв, і алергія від нього, і зайва вага, і ризик розвитку онкології підвищується. Замінник цього продукту був придуманий негайно. Альтернатива традиційному молоку – рослинне молоко, яке поборники здорового способу життя вважають таким корисним. Але чи дійсно корисний цей продукт? Сьогодні постараємося в цьому розібратися.
Дієтологи стверджують, що порівнювати між собою коров’яче молоко і рослинна “молоко” – не дуже коректно. По суті, рослинне молоко молоком не являється. Це витяжка з насіння, горіхів, злаків або проростків, які подрібнюються, змішуються в певній пропорції з водою, а після – віджимаються і проціджуються через сито. Ось, власне, і все: напій готовий! Далі в нього можна додавати будь-які спеції, фрукти чи натуральні підсолоджувачі.
Сьогодні з усього розмаїття рослинного молока найбільш популярні кокосове, соєве, мигдальне, рисове та вівсяне. Зараз розповімо про кожен з видів рослинного молока подробніше:
Кокосове
З усіх видів рослинного молока це, мабуть, єдине по-справжньому корисне. У кокосовому молоці та вершках містяться речовини, які сприяють поліпшенню розщеплення і виведення жиру. Його цілком можна рекомендувати для дієтичного харчування. А ще це важливий продукт для тих, хто дотримується кетодієти – стилю харчування, який рекомендований для оздоровлення людей з цукровим діабетом, низкою серйозних захворювань нервової системи чи з онкологічними захворюваннями.
Також в кокосовому молоці міститься каприлова кислота. Вона має протизапальну дію, сприяє відновленню слизової оболонки кишечника, допомагає ефективніше справлятися з вірусними інфекціями. Одним словом, саме кокосове молоко з усіх варіантів схожих напоїв – найкорисніше.
Соєве
Йому обирають безліч вегетаріанців, а виробники проголошують його альтернативою коров’ячого молока.
Білок в ньому, звичайно, є, але він, як і всі рослинні протеїни – неповноцінний та містить не всі незамінні амінокислоти. Фітоестрогени, які в ньому містяться, з одного боку, сприяють зниженню так званого «поганого» холестерину, з іншого – вони можуть бути зовсім не корисні в раціоні людей з порушенням метаболізму естрогенів.
Будь-які соєві продукти в цьому випадку можуть збільшити ризик розвитку естрогенозалежних пухлин.
Також варто пам’ятати, що соя визнана одним з найсильніших алергенів і посідає аж третє місце в десятці. Дієтологи радять повністю виключати соєві продукти з дієтичного харчування.

Мигдальне
У цього молока досить приємний смак, також воно є джерелом рослинного протеїну і вітаміну Е – найпотужнішого антиоксиданту. Ось, мабуть, і всі корисні властивості цього продукту…
А тепер про його темну сторону. У мигдальному молоці багато поліненасичених омега-6 жирних кислот. А ними, як правило, багато хто зловживає… З точки зору підтримки ваги і здоров’я це не дуже добре. Надлишок Омега-6 провокує загальне запалення в організмі в цілому і розвиток запальних захворювань з плином часу.
• Рисове і вівсяне
Рисове молоко не містить глютену, тому як варіант напою для людей з непереносимістю цього білка воно цілком має право на існування.
Вівсяне молоко багате білком. Але ці види напоїв практично не мають смаку. Саме тому в вівсяне і рисове молоко зазвичай додають цукор, поліпшувачі смаку або дуже солодкі фрукти. Як ви розумієте, до здорового харчування такі добавки не мають ніякого відношення.
То яке ж молоко «виграє»? Рослинне чи коров’яче?
Як вже було сказано раніше, порівнювати ці продукти – не дуже коректно. Та й говорити про те, який продукт корисніше, – теж. Так, в рослинному молоці менше жиру, є корисні макро- і мікронутрієнти, які, до речі, можна отримувати і з інших продуктів харчування.
У той же час, в коров’ячому молоці є і казеїн, на який, нехай і рідко, але все ж виникає алергія. Також є і лактоза: нею пов’язують харчову непереносимість та інсуліноподібний фактор росту, що підвищує ризик розвитку пухлин. Але зараз дуже важливо розуміти, що в світлі поточних дієтологічних знань не можна говорити про користь і шкоду будь-яких продуктів в загальному для всіх. Бо у кожної людини є індивідуальна біохімічна непереносимість. Навіть на дуже корисне кокосове молоко може розвинутися алергія. Таке трапляється, якщо є загострена реакція імунної системи на латекс. А те ж коров’яче молоко та сама людина може пити без шкоди для здоров’я.
Отже, рослинне молоко не можна вважати замінником коров’ячого. Користі в ньому не так вже й багато. Винятком можна вважати хіба що кокосове молоко. Деякі види молока з горіхів і зовсім недоречні в харчуванні людей із зайвою вагою або тих, хто страждає на захворювання запального характеру.

Джерело: Макарів Діловий