Корисні властивості полуниці

image
26 Травня 2019, 09:42
Поділитися:

Мабуть, важко відшукати людину, яка б не любила полуницю — соковиту і солодку садову ягоду, пік врожайності якої припадає на середину червня. Крім чудових смакових якостей полуниця володіє лікувальними властивостями, оскільки містить величезну кількість корисних речовин і справедливо відноситься до розряду дієтичних продуктів.

У стиглих ягодах полуниці міститься 90% рідини і 10% твердих речовин, які мають бути в щоденному раціоні будь-якої людини. В першу чергу, це вітаміни групи В, А, К, РР і Е, а також вітамін С, якого в полуниці в кілька разів більше, ніж, приміром, у цитрусових. Також ця садова ягода багата калієм і фосфором, кальцієм, магнієм і натрієм. Останні медичні дослідження підтвердили, що в ягодах полуниці міститься досить велика кількість цинку, який відповідає за функції сечостатевої системи і, зокрема, стимулює потенцію. Саме тому сьогодні полуниця по праву вважається натуральним замінником віагри.

Читайте також: На що варто звернути увагу при виборі сухофруктів

Варто також відзначити, що до складу полуниці входить досить велика кількість фолієвої кислоти, тому ягоду необхідно включати в раціон тим, хто страждає недокрів’ям. Присутність фолієвої кислоти в їжі дуже важливо для вагітних жінок, проте в цьому випадку медики радять майбутнім мамам бути вкрай обережними, так як істотним недоліком цієї корисної ягоди є здатність викликати сильну харчову алергію.

Тим не менш, за своїм корисним властивостям полуниця складає гідну конкуренцію не тільки різних дієтичних продуктів, але і медикаментів. Її рекомендується вживати в їжу людям, страждаючим серцево-судинними захворюваннями і підвищеної набряком, так як ягоди полуниці сприяють відновленню обміну речовин і виведенню з організму надлишкової вологи. Крім цього, полуницю необхідно включати в щоденний раціон тим, у кого є проблеми з шлунком і кишечником, нирками і суглобами.

Читайте також: Правильне харчування: з чого почати?

Дуже ефективна полуниця при подагрі. Причому, людям з таким діагнозом в рівній мірі корисно є не тільки свіжі ягоди, але і пити чай з висушеного листя полуниці, які можна заготовлювати про запас протягом усього літа. Крім усього іншого, полуниця стимулює процеси травлення і може використовуватися в якості чудового проносного засобу, а також допомагає впоратися зі стресами і нервовим перенапруженням за рахунок того, що в її склад входить ендорфін, іменований медиками «гормоном щастя». Звичайно, в шоколаді його міститься значно більше, проте полуниця, на відміну від суміші какао і цукру, не впливає на фігуру, так як є достатньо низькокалорійним продуктом, не руйнує зуби і не викликає запорів.

Згідно з даними наукових досліджень, ягоди полуниці є чудовим природним антиоксидантній, який має здатність нейтралізації вільних радикалів. Тому полуниця уповільнює процеси старіння організму, очищає кров, перешкоджає розвитку артриту, доброякісних і злоякісних пухлин, а також стимулює регенераційні функції організму. Варто також відзначити, що ягоди полуниці надають позитивний вплив на головний мозок людини, покращуючи його кровообіг, а також зміцнюють зір і нервову систему.

В профілактичних цілях медики рекомендую влітку протягом 2-3 тижнів щодня з’їдати не менше 300-400 грамів свіжої полуниці. В вареннях і компотах ця ягода втрачає частину своїх корисних властивостей, проте все ж залишається чудовим джерелом вітамінів і корисних мікроелементів в зимовий період. Щоб довше зберегти лікувальні і дієтичні властивості полуниці, фахівці рекомендують не піддавати її термічній обробці, а заморозити. В цьому випадку втрата корисних речовин буде мінімальною. Також можна заготовити полуницю на зиму, пропустивши ягоду через м’ясорубку і змішавши з цукром у пропорції 2 до 1. Отримане пюре необхідно розкласти по стерилізованим банкам, закрити пластиковими кришками і помістити в холодильник.

Сухі ягоди полуниці і листя можна додавати в чай. Вони не тільки додадуть особливий аромат напою, але і допоможуть позбутися головного болю, депресії, втоми і проблем з травленням. Крім цього, відвари з листя полуниці володіють чудовими антибактеріальними властивостями, тому їх можна використовувати для приготування компресів при гнійних ранах і опіках, а також застосовувати у вигляді полоскань при флюсі і використовувати як примочок для боротьби з герпесом.

Джерело: Правда Ірпеня