Коронавірус уже в Києві, але не «китайський»: як захиститися | Трибуна

image
28 Січня 2020, 09:28
Поділитися:

Учора  Київський міський лабораторний центр МОЗ України на своїй сторінці у Facebook повідомив, що в столиці зареєстрували один випадок коронавірусу. Новина одразу здійняла жваве обговорення, однак скоро медики пояснили: наразі ідеться про інший штам недуги, не той, який масово поширюється з Китаю. Водночас, цілком імовірно, що незабаром Україна матиме справу із новим небезпечним штамом, який уже виявили в Європі. Як захиститися від смертельної недуги? – Рекомендації дає Всесвітня організація охорони здоров’я.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передавання цілої низки хвороб передбачають гігієну рук та практику безпечного харчування. Отож:

часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
уникайте близького контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте його про свої попередні подорожі;
у разі відвідування базарів у районах, де зараз фіксують випадки появи нового коронавірусу, уникайте безпосереднього незахищеного контакту з живими тваринами та поверхнями, що контактують із тваринами;
уникайте споживання сирих тваринних продуктів і страв без належного термооброблення, обережно поводьтеся із сирими м’ясом, молоком чи органами тварин, щоб уникнути перехресного забруднення.

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ).

У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендують звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.

Головне фото – Marco Silva

Читайте також:

Бій боксера-броварця Віктора Постола скасували через смертельний коронавірус
Кір знову в Броварах – завезли з Одеси
Триває сезонне загострення вірусу Коксакі: перші симптоми та як захиститися
На вірус грипу А антисептик для рук не діє – нове дослідження

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари