Корнійчук розповів про вимоги до водопостачання та якості питної води

image
3 Лютого 2020, 20:11
Поділитися:

Зміну клімату, зменшення опадів та рівень води в річках обговорили на зустрічі з представниками країн Євросоюзу. У підсумку дійшли висновку, що КП ВКГ «Бориспільводоканал» потребує вдосконалення та нового обладнання.

Минулого тижня у місті Яремчі відбулося засідання Асоціації водоканалів України, на якому побував перший заступник Бориспільського міського голови Микола Корнійчук.

Зустріч проходила за участі представників Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства екології та природніх ресурсів, Міністерства розвитку громад та територій, а також представників НКРЄКП та делегації із Польщі, Німеччини, Угорщини. Основною метою зустрічі Корнійчук назвав обговорення питання формування тарифів на водопостачання в Україні.

«За даними Міністерства екології, зміна рівня води у річках та зміна клімату впливає на водопостачання населених пунктів. Наприклад, водопостачання із верхнього водозабору — 70% і лише 30% населення користується артезіанськими свердловинами, так як і Бориспіль, — зазначив Корнійчук. — Через зменшення кількості опадів зменшився і рівень ґрунтових вод, нині він має тенденцію до зниження. Є дані, що у сільській низинній місцевості з колодязів починає зникати вода», — розповів виступаючий, назвавши основним завданням населення збереження водних ресурсів.

За словами Корнійчука, в українських містах використання води на одну особу за добу становить 238 л, в селі — 58 л. Очікується, що до 2050 року посушлива зона без можливості ведення землеробства з’явиться у центральній Україні.

Водоканали необхідно удосконалювати. «Діючі санітарні норми та правила прийняті ще у 2010 році, в грудні 2019 мали з’явитися нові. У зв’язку з тим, що на водоканалах України відсутнє відповідне обладнання, зміни відтерміновано до 1 січня 2022 року», — повідомив Микола Корнійчук та додав, що згідно з новими санітарними нормами мала б почати діяти таблиця 45 показників якості питної води.

«За цими показниками водоканали мають здійснювати контроль за якістю питної води. Це фізикохімічні (кальцій, магній, цинк та ін.) та органічні (формальдегіди, бензоли, хлорметани та ін.) показники. Такі вимоги Євросоюзу. Нині Бориспільводоканал здійснює контроль якості питної води лише за 27 показниками», — говорить Корнійчук.

Також з його слів, при введенні в дію нових санітарних норм та правил необхідна купівля нового обладнання (а це понад 570 тис. доларів) та підготовка фахівців. «На даний час таке обладнання є на двох водоканалах України — у Харкові та Сумах. У 2022 році Бориспіль має купити це обладнання, або ж вода у місті вважатиметься технічною. Вона буде дешевшою на 20%, але тоді водоканал повинен буде з інших ресурсів забезпечувати населення питною водою. Територіальні громади зможуть кооперуватися з Києвом для придбання такого обладнання», — підсумував заступник голови. 

Нагадаємо, у грудні 2019 року у Борисполі запрацювала нова станція знезалізнення на водозаборі №2, яку почали будувати у 2018 році. За словами Миколи Корнійчука, наразі стоїть питання розробки проекту для старого резервуару водозабору №1, який побудований понад 20 років тому. «Ми маємо вдосконалити цей водозабір, щоб продовжити його роботу на 20 років», — завершив доповідь Микола Корнійчук.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама