Конкурс на визначення управителів будинків: вибір без вибору? | Трибуна

image
21 Лютого 2020, 22:47
Поділитися:

Сьогодні в Броварах відбулася подія, яку чиновники назвали «історичною», і яка покликана багато чого змінити у стосунках ЖЕКів та споживачів їхніх послуг – конкурс на визначення управителів будинків. Узяти участь у конкурсі виявили бажання одразу 11-ть ЖЕКів різної форми власності. Тобто, практично всі існуючі в Броварах управляючі компанії.  Чи змінить конкурс якість житлових послуг, чому некоректно порівнювати тарифи різних ЖЕКів та які специфічні послуги ЖЕКи включають в свої тарифи на управління будинками  – читайте в матеріалі.

Спроби реформувати житлове господарства в Броварах тривають протягом останніх 4-х років, утім, без особливого успіху. Врешті-решт, після тривалої підготовки відбувся конкурс на визначення управителів  одразу для 11-и ЖЕКів різної форми власності. Про підготовку до конкурсу та чому це питання складне технічно, юридично та організаційно , журналісти «Трибуни»  писали раніше.

Конкурс на визначення управителів багатоповерхівок знову перенесли: наскільки він важливий та що заважає його провести?

Засідання конкурсної комісії розпочалося з «вступної промови» головуючого – заступника міського голови Олександра Резніка, який коротко нагадав, що з 2017 року в мешканців міста було достатньо часу задля визначення  форми управління та обрання конкретного управителя. Для тих будинків, які досі не визначилися, управителя обере виконком міської ради на сьогоднішньому конкурсі.

Президія у складі Григорія Голубовського, Олександра Резніка та Ольги Нетеси готова до роботи

Радник міського голови Григорій Голубовський зазначив, що проведення конкурсу – «подія історична», позаяк саме сьогодні ліквідовується послуга з обслуговування будинків та запроваджується послуга зовсім іншого рівня – управління будинком. Чиновник закликав ЖЕКи продемонструвати споживачам  «нову якість»  послуг та нагадав, що за результатами конкурсу послугу з вивезення відходів виокремлять із послуг  управління будинками.

Вибір без вибору: у конкурсі взяли участь тільки ЖЕКи, що вже обслуговують будинки

Відповідно до конкурсної документації, на конкурс виносилося 11 лотів, тобто, груп будинків, що обслуговуються конкретним ЖЕКом. У підсумку, пропозиції на конкурс надійшли лише від 10 ЖЕКів: будинкове управління № 1 ККЕУ відмовилося від конкурсу на управління тими будинками, які наразі обслуговує. Як повідомила секретарка конкурсної комісії Ольга Нетеса, будинкове управління обслуговуватиме свої будинки доти, доки мешканці не визначаться з управителем шляхом загальних зборів.

Під час підготовки до конкурсу начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова повідомляла, що у конкурсі планують узяти участь «компанії з інших міст»: щонайменше одна велика компанія офіційно отримувала конкурсні умови та подавала зауваження щодо деталей конкурсу. Навіть «теоретична» можливість реальної конкуренції спонукала ЖЕКи прискорити роботу з мешканцями щодо укладання договорів на управління будинками шляхом проведення зборів. У підсумку, щонайменше 7 будинків КП «ЖЕК-5» та 1 будинок КП «ЖЕК-3» обрали управителем свій ЖЕК ще до конкурсу та були виключені з лотів. Але побоювання ЖЕКів щодо «недоброчесних конкурентів» не виправдалися: конкурс, як і більшість конкурсів у Броварах, відбувся на умовах «безальтернативності», тому замість запланованих 8-и годин, конкурс тривав лише годину.

конкурс, ЖЕКи

Розпаковування конкурсних пропозицій

Управляючі компанії оголосили «середню вартість» своїх послуг. Чому її некоректно порівнювати?

Далі конкурс відбувався наступним чином: керівники ЖЕКів, що подали заявки на «лоти», оголошували кількість будинків, що обслуговують, називали «середню вартість» послуги з управління будинком та пояснювали особливості формування тарифу.

Конкурсні пропозиції викладено в таблиці.

Номер Назва управляючої компанії Кількість будинків Середня вартість послуги з управління за 1м.кв, грн
1 КП «ЖЕК-1» 44 5,49
2 КП «ЖЕК-2» 56 5,78
3 КП «ЖЕК-3» 32 6,50
4 КП «ЖЕК-4» 63 7,0
5 КП «ЖЕК-5» будинки без ліфтів 45 5,61
КП «ЖЕК-5» будинки з ліфтами 6,85
6 ЖЕС ПрАТ «Броварський ЗБК» 3 6,20
7 ДП «Житло» 13 5,94
8 ЖКГ ТОВ «БЗБК» 6 6,87
9 ТОВ «Комфорт-Т2» 12 8,01
10 Будинкове управління № 1 ККЕУ
11 ТОВ «Житло Уют Сервіс» 9 10,44

 

Як зрозуміло з таблиці, вартість послуг суттєво різниться навіть у комунальних ЖЕКів, тому кожен директор ЖЕКу коротко пояснив різницю у тарифах. Зокрема, директор КП «ЖЕК-3» пояснив свої розрахунки тим, що всі будинки ЖЕКу обладнані ліфтами, які терміново потребують ремонтів.

Директор КП «ЖЕК-4» зазначив, що будинки старі та потребують поточних ремонтів, а території, що обслуговує ЖЕК, – найбільші в місті. При цьому різниця в тарифах комунальних ЖЕКів у 20-30% засвідчила, що КП «ЖЕК-3,4,5» краще розібралися в проблемах своїх будинків та більш професійно порахували тариф. Нагадаємо, що нового  директора КП «ЖЕК-1» нещодавно обирали за конкурсом. Директора обрали серед кількох претендентів, але сам конкурс відбувся без оголошення дати, часу та місця, без присутності ЗМІ та можливості поставити запитання.

конкурс, ЖЕКи

Директори комунальних ЖЕКів готуються доповідати

Але це ще не головні розбіжності в тарифах.

Після проведення конкурсу, звична для мешканців послуга з обслуговування будинку суттєво змінилася, та розділилася, щонайменше, на три послуги:

послугу з управління будинком;
послугу з обслуговування внутрішньобудинкових мереж водо- та теплопостачання і водовідведення;
послугу з вивезення побутових та негабаритних відходів.

Тобто, зараз у кожному будинку квартплата – це свій набір послуг, який пересічним  споживачам порівнювати  важко.

Наприклад, директорка ЖКГ ТОВ «БЗБК» Наталія Бегичева повідомила, що у них у квартплату входить обслуговування автоматичних воріт та послуги садівника. Директорка ТОВ «Комфорт-Т2» зазначила, що в управління будинком входить послуги охоронної фірми «Комкон», а також послуги консьєржів (а це 2,36 грн за 1 м.кв).

Директор  ТОВ «Житло Уют Сервіс» Олександр Голубовський пояснив, що у них у квартплату входять «абсолютно всі послуги, крім водопостачання»: від обслуговування внутрішніх мереж до пожежної сигналізації, диспетчеризація ліфтів та озеленення.

конкурс, ЖЕКи

Конкурсні пропозиції з розрахунками виглядають ось так

Щодо обслуговування внутрішньобудинкових мереж, то усі 5 комунальних ЖЕКів, а також ДП «Житло» повідомили, що прийняли рішення довірити надання цієї послуги КП «Броваритепловодоенергія» на умовах прямих договорів із споживачами.

Підбив підсумки конкурсу Григорій Голубовський, який зазначив, що підстав для відхилення конкурсних пропозицій немає, тому всі управляючі компанії, що подали конкурсні пропозиції, визнані переможцями за своїми лотами.

Тарифи на послуги з управління будинками затверджуватимуться рішенням виконкому та згодом оприлюдняться.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари