Конкурс на визначення управителів багатоповерхівок знову перенесли: наскільки він важливий та що заважає провести? | Трибуна

image
14 Січня 2020, 22:07
Поділитися:

Рішенням виконавчого комітету від 14 січня внесено зміни в інше рішення виконкому «Про проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку в м. Бровари». Конкурс переноситься вже вдруге та готується непросто.  Чому конкурс такий важливий для споживачів житлових послуг та які «підводні камені» гальмують проведення конкурсу – читайте у матеріалі.

Нагадаємо, що процес підготовки конкурсу триває з середини 2018 року. Рішенням виконкому від 19.11.2019 р. призначено дату конкурсу: для комунальних ЖЕКів –  23.12.2019 р., а для приватних управляючих компаній – 24.12.2019 р. Але цей конкурс не відбувся через необхідність внести технічні правки до умов конкурсу. Наступний конкурс призначено на 17 січня 2020 року, але він також не відбудеться. Третю спробу провести конкурс призначено на 21 лютого 2020 року. Конкурс триватиме ввесь день, позаяк комісія розглядатиме пропозиції на 11 лотів (груп будинків, що обслуговує конкретний ЖЕК).

У Броварах відбудуться конкурси на визначення управителів для будинків 11 ЖЕКів 

Начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова пояснила, що зміни, які вносяться в конкурсну документацію, стосуються 6 багатоквартирних житлових будинків, які  виключили із складу лотів. Справа в тому, що несподівано для багатьох конкурс відбудеться на конкурентних засадах: окрім працюючих у місті ЖЕКів, конкурсні пропозиції подали і компанії з інших міст. Це, в свою чергу, спонукало керівників ЖЕКів терміново закінчити процедуру призначення управителів у тих будинках, де мешканці раніше підтримали співпрацю із ЖЕКами. За словами Світлани Решетової, мешканці, нарешті, зрозуміли, що краще мати справу зі своїм ЖЕКом, аніж із невідомою організацією, яку за чинним законодавством неможливо змінити щонайменше 1 рік. Тож те, що не вдавалося останні два роки, почало зрушуватися з місця протягом останніх двох місяців: 6 будинків вирішили будувати стосунки із ЖЕКом без конкурсу. Конкуренція – незмінна рушійна сила прогресу, навіть у ЖКГ.

ЖЕКи  розпочали укладати договори на управління будинками. Що нового очікує на мешканців багатоповерхівок 

Конкурс із призначення управителів має принципове значення і для споживачів послуг, і для управляючих компаній, позаяк приводить їх стосунки у відповідність до чинного законодавства. Також серед головних новацій, що впроваджуватимуться за підсумком конкурсу, є наступні:

перелік послуг, що є обов’язковими для управління будинками, суттєво збільшиться: з 6 до 14 послуг.
У послугу з управління будинком включатимуться послуги із ремонту та обслуговування внутрішньобудинкових мереж водо-, тепло- та газопостачання.
Послугу з вивозу відходів буде виокремлено з житлових послуг.
Наявність ремонтно-резервного фонду для окремого будинку є обов’язковим.
Окремим пунктом обумовлено винагороду управителю. Тобто, кошти на утримання управителя та його прибуток.

Саме ці нові пункти і стали «каменем спотикання» під час підготовки до конкурсу, позаяк вони передбачають розробку нових підходів, складання нових кошторисів та іноді – нового формату даних щодо споживачів послуг.

Що робити з нашими підвалами?

За чинним законодавством управляюча компанія має обслуговувати (ремонтувати) внутрішньобудинкові мережі – газові, а також тепло- та водопостачання. Це є дещо новим для ЖЕКів, позаяк із 2013 року обслуговування тепло- і водомереж здійснювала КП «Броваритепловодоенергія». Газові мережі,  де-факто, не обслуговував ніхто. Але як це робити  – власними силами або за допомогою КП «Броваритепловодоенергія» – управляючі компанії мають визначатися самі. Точно так, як це роблять ОСББ: хтось має власного сантехніка, а хтось покладається на договір із КП «БТВЕ».

Проблема в тому, що як таких адекватних тарифів на обслуговування внутрішньобудинкових мереж немає. Точніше, вони чинні, але застарілі. Виконком втратив повноваження їх затверджувати, мешканці (співвласники будинків) також не визначилися. Тому ніхто не може предметно та адекватно оцінити вартість капітального та поточного ремонту, а також вартість послуг аварійної служби. Це об’єктивно складне питання, і яким чином кожен ЖЕК його планує вирішувати – дізнаємося на конкурсі. Але само КП «БТВЕ» не озвучувало власної позиції щодо цього питання: лише одного разу керівниця цього комунального підприємства розповідала про плани порахувати, скільки може коштувати ремонт мереж по кожному будинку. Вочевидь, що у підприємства просто немає таких людських та технічних ресурсів.

Позичити 15 млн грн, щоб вижити: КП «Броваритепловодоенергія» на межі 

За вивіз сміття платитиме окремо

Іншим складним питанням було виокремлення вивезення відходів в окрему послугу – тут законодавство змінилося докорінно. Якщо багато років вивіз відходів нараховувався на 1 м.кв площі квартири, то зараз законодавство вимагає нараховувати на 1 мешканця. Але немає чіткого механізму визначення навіть  кількості зареєстрованих у квартирі мешканців, щодо реально проживаючих – то це набагато складніше.

Тому певні зусилля пішли на впровадження програмного забезпечення щодо обліку споживачів. Мешканцям міста варто пам’ятати, що після проведення конкурсу кожна квартира отримує окремий договір на вивіз відходів, а квитанції за послугу також надходитимуть окремо.

Щодо ремонтно-резервного фонду, то лише відомо, що в кожному будинку він рахувався індивідуально, зважаючи на потреби будинку. Позаяк конкуренція реальна і програти конкурс можна навіть через невелику різницю в запропонованих тарифах, то ЖЕКм запропонують мінімально можливий резервний фонд.

Ми неодноразово писали про ті складнощі, з якими в нашому місті відбувається реформування ЖКГ. Зокрема, через байдужість співвласників будинків та відсутність чіткої стратегії у влади. Але цього разу і керівництво міста, і ЖЕКи різної форми власності впевнені: альтернативи конкурсу немає, тому залишається сподіватися, що конкурс, нарешті, відбудеться.

Читайте також: Комунальним ЖЕКам підвищують тарифи. Рішення виконкому незаконне? 

Ангеліна Козлова

Головне фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари