Конкуренція в дії: 10 електромеханіків-ліфтовиків одночасно звільнилися і перейшли в іншу фірму

image
5 Червня 2019, 20:44
Поділитися:

В один день 10 працівників ПП «Ліфтмеханік», яке майже 7 років обслуговує за угодою в місті понад 600 ліфтів, написали заяви на звільнення і перейшли працювати в іншу фірму, яку очолив їхній майстер Сергій Луценко. Електромеханіки стверджують, що так вчинити  їх змусило «не людське ставлення» керівництва підприємства та нестерпні умови праці. У свою чергу директор «Ліфтмеханіка»  Микола Орєхов вважає  вчинок своїх підлеглих диверсією, адже  в Броварах майже на 4 дні зупинилося близько 30 ліфтів. А звільнення такої кількості підлеглих називає  міні-рейдерським  захопленням свого підприємства. Аргументи обох сторін вислуховували журналісти «Трибуни».

Масові проблеми з ліфтами в броварських багатоповерхівках розпочалися із суботи 1 червня. На кінець дня 4 червня кількість зупинених ліфтів сягнула майже 30. Містяни почали скаржитися на відсутність реакції з боку представників обслуговуючої організації. При цьому електромеханіки ПП «Ліфтмеханік» не виходили на зв’язок, щоб  усунути неполадки. Про це журналістам «Трибуни» повідомив директор ПП Микола Орєхов. Причиною цього керівник «Ліфтмеханіка» називає міні-рейдерське захоплення свого підприємства, з якого фірма-конкурент – багатопрофільне підприємство (ПБП) «Укргефест» – переманила 10-ох електромеханіків. У один день працівники ПП написали заяви на звільнення та влаштувалися працювати в іншу фірму, яку очолив їхній майстер Сергій Луценко. До всього, кілька ЖЕКів написали листи на розірвання з ПП «Ліфтмеханік» угоди на обслуговування ліфтів, розповідає пан Орєхов.

Микола Орєхов

Той факт, що в ПП «намічається» розкол, помітив ще півроку тому, каже власник «Ліфтмеханіка», адже погіршилося обслуговування ліфтів, окремі працівники стали працювати з примусу, а не за бажанням. Загалом  те, що у місті й сьогодні не відновлено роботу всіх ліфтів і страждають від цього звичайні мешканці, директор підприємства називає диверсією.

Єдиним засновником і керівником ПП «Ліфтмеханік» із 17 грудня 2012 р. є Микола Трохимович Орєхов. Юридична особа  зареєстрована в Броварах на вул. Симоненка, 2-Б, кв. 82. Статутний капітал підприємства 1 тис. грн. У 2013 році підприємство «містично» перемогло у конкурсі на визначення виконавця послуг із технічного обслуговування ліфтів у багатоповерхівках: ПП «Ліфтмеханік» було створено вже після дати призначення конкурсу.  Та це не завадило виконкому міської ради 27.03. 2013 р. за №134 затвердити ПП «Ліфтмеханік» виконавцем послуг із обслуговувати ліфтів у багатоповерхівках міста.

Своєю чергою електромеханіки, які вже працюють у фірмі ПБП «Укргефест», кажуть, що вчинили так вимушено, адже їх «дістало» «не людське ставлення» керівництва  «Ліфтмеханіка», яке лише  «годувало обіцянками»  змін на краще, а всі потреби, які намагалися донести через фінансового директора та майстра, ігнорувалися. Так, електромеханіки скаржилися на відсутність спецодягу та належного інструменту, вихідних та відпусток, значне навантаження на одного спеціаліста (понад півсотні ліфтів) та, найбільше, за не бажання їх почути. Тож  і вирішили відділитися та працювати з іншим  керівником – Сергієм  Луценком – який знає їхні проблеми, може і бажає їх вирішувати. Про це диспетчери ПБП «Укргефест» повідомили журналісту «Трибуни» в особистій розмові телефоном: номери новоствореної служби ліфтів фірми є у групі «Мої Бровари» мережі FB.

Новий директор ПБП «Укргефест» Сергій Луценко, який очолив фірму ще 1 квітня цього року, запевняє, що готові й зараз заключати з будинками угоди та йти на ціновий компроміс.

Однак ПБП «Укргефест» фірма далеко не нова: їй майже 23 роки. Зареєстрована в Києві на вул. Райдужній. Основний вид діяльності – будівництво жилих і нежилих приміщень. Засновниками та кінцевими власниками приватного багатопрофільного підприємства є броварчанка Олена Зносок та мешканець Рівненщини Володимир Ражик. Дані про активи, виручку та зобов’язання в аналітичній системі Youcontrol закінчуються 2014 р. Тоді й виручка, і зобов’язання обраховувалися 30 тис. грн, а активів було до 10 тис. грн. Однак у графіку «Тендери» помітний різкий скачок у 2019 році, де числиться державних закупівель на суму 2 231 561 грн. Є згадки про підприємство і в розділі «Суди». Останнє датоване 25 березнем цього року, коли з ПБП «Укргефест» Господарський суд Києва стягнув на користь «Вневідомчої охорони» м. Запоріжжя  близько 18 тис. грн боргу за договором на технічне обслуговування системи відеоспостереження. Також аналітична система вказує, що підприємство пов’язане з ПП «Комкон Груп» (мають спільний номер телефону), ТОВ «Комкон-Сервіс» та ще кількома співзвучними підприємствами.

Як зауважили електромеханіки, на сьогодні  керівництво «Ліфтмеханіка» не віддає з екс-офісу їхні особисті речі та заробітну плату за останній місяць, а бажає з кожним механіком спілкуватися окремо. Чоловіки ж для себе вже все вирішили. До слова, на зарплату та її вчасність електромеханіки не скаржилися.

Своєю чергою Микола Орєхов повідомляє, що його підприємство навіть після звільнення більшої частини працівників роботу не припинило і цього не робитиме, адже угода з містом про надання послуг чинна. У аварійній службі ліфтів ПП «Ліфтмеханік» за тел. 0679154372 повідомляють, що приймають замовлення на усунення неполадок. У офісі фірми – на Незалежності, 9-А – очікують, що їхні працівники одумаються і згодом усе ж повернуться. Принаймні, повернутися в офіс їх змусить бажання отримати зароблену плату за останній місяць.

Нагадаємо,  відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», з 1 травня 2019 р. замість послуги з утримання житлового фонду з’явилася  послуга з управління житловим фондом. Мешканці мають  визначитися з управителем багатоквартирного будинку та укласти з ним договір про надання послуги з управління. Технічне обслуговування ліфтів уходить у перелік послуг, які є у складовій тарифу. ЖЕКи та ОСББ, окрім інших надавачів послуг, самі обирають фірму, яка обслуговуватиме ліфти.

Джерело: Трибуна Бровари