Конфлікт на сесії міської ради: Бій за землю. Хто є хто і заява про заяву

image
30 Січня 2020, 13:16
Поділитися:

28 січня «на десерт» сесії Бориспільської міської ради подали питання №126 «Про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам для будівництва і обслуговування житлових будинків, господарських будівель (землі житлової забудови та громадської забудови)», яке виявилося скандальним.

Мова йшла про земельні ділянки на вул. Стеценка (вулиця, прилегла до міського кладовища на вул. Бежівка). П’ять учасників АТО хотіли реалізувати право на безкоштовну приватизацію землі, проте, за їхніми словами, це не перша невдала спроба отримати в Борисполі ділянки.

«Це четверта земельна ділянка, яку я не можу отримати! Розгляд попередніх питань по землі відправляли на довивчення і відмовляли. А через лічені місяці на тих землях стояли великі будинки», — стверджував учасник АТО із трибуни сесійної зали. За словами чоловіка, у Борисполі виділяють землю «своїм», а тим, хто захищав країну, ділянок немає. «Не я маю шукати собі ділянку, а ви повинні мені її пропонувати. Так вимагає закон», — звертався виступаючий до начальника управління містобудування та архітектури Яніни Скрипачук.

«Правила гри мають бути однаковими для всіх»

Депутат Ігор Шалімов зауважив, що у Борисполі має діяти принцип верховенства права, а чиновники повинні виконувати свої обов’язки відповідно до законів України.

«Котрий рік ми чуємо про поганих архітекторів: одного звільняємо, інший сам іде. Проблема в тому, що вони хочуть із усіма загравати, бути хорошими, видаючи людям позитивні висновки, які заздалегідь неможливо виконати, — говорив Шалімов. — Я звертаюся до нашого архітектора — правила гри мають бути рівні для всіх. Ці правила прописані в прямих нормах закону (в ДБН), які є вищими за Генплан. Маю на увазі надання висновків щодо земельних ділянок у Борисполі». Також Шалімов додав, що часто висновки міського управління архітектури щодо призначення земельних ділянок не співпадають із реальністю і через невідповідності страждають люди.


Депутат Ігор Шалімов отримав кубок і грамоту від імені Бориспільської міської парторганізації ПП «Наш край» за зайняте командне ІІ місце у Спартакіаді, яку проводив у 2019 році міський центр спорту та фізичного здоров’я населення серед політичних та громадських організацій (змагалися у плаванні, кульовій стрільбі, шахах тощо). Перше місце посіла команда ветеранів АТО.

Щодо виділення землі учасникам АТО біля кладовища, Ігор Шалімов зазначив, що відповідно до державних будівельних норм (ДБН) надавати дозвіл на розміщення присадибних ділянок та будівництва в межах 300 м захисної зони неможливо. Депутат зачитав витяг із Державних санітарних правил та норм.

Державні санітарні правила та норми «Гігієнічні вимоги щодо облаштування і утримання кладовищ в населених пунктах України» п.3. Гігієнічні вимоги до облаштування кладовищ

3.5. Кладовища повинні бути розміщені в приміській  зоні міських поселень і поблизу місць розташування сіл.

Санітарно-захисна зона від території кладовища традиційного поховання і крематорію до житлових і громадських будівель, зон відпочинку, а також колективних садів та городів повинна бути не меншою 300 м (Державні санітарні правила N 379/1404 ( z0379-96 ), а від території кладовища для поховання урн після кремації  до житлових і громадських будівель та об’єктів, що прирівнені до них, має бути не меншою 100 м.

Примітка. У санітарно-захисних зонах не можна допускати розміщення:

— житлових будинків з придомовими територіями, гуртожитків, готелів, будинків для приїжджих;

— дитячих дошкільних закладів, загальноосвітніх шкіл, лікувально-профілактичних та оздоровчих установ загального та спеціального призначення зі стаціонарами, наркологічних диспансерів;

— спортивних споруд, садів, садівницьких товариств;

— джерел централізованого водопостачання, водозабірних споруд, споруд водопровідної розподільної мережі.

Доречну пропозицію Шалімова заслухати позицію начальника управління містобудування та архітектури Яніну Скрипачук міський голова відхилив та пообіцяв, що на наступній сесії посадовець виступить перед депутатами.

«Скелети» у чиновницьких шафах

Емоційним був виступ секретаря міськради. «Ти хто така?» — кричав у мікрофон Ярослав Годунок на адресу головного архітектора Борисполя. Чиновник наголошував, що місцева архітектура в усі часи мала свої «скелети» у шафах і пригрозився, що має компромат і на попередніх архітекторів Борисполя, і на нинішнього начальника управління.

У відповідь Яніна Скрипачук заявила про погрози з боку окремих чиновників і депутатів та повідомила, що готова написати заяву про звільнення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама