Конфлікт громади і забудовника

image
20 Червня 2020, 12:32
Поділитися:

Наголошуємо, редакція газети «Вісті» дотримується нейтральної позиції, не підтримує і не спростовує думок й інтересів жодної зі сторін у конфліктній справі, лише надає площу для публікації прямої мови її учасників.

У серпні 2017-го «Вісті» писали про конфлікт мешканців Соцмістечка з забудовником Наталією Чухненко, яка, діючи за довіреністю своєї матері Олександри Наделяєвої (проживає у Львові), намагалася загородити частину липової алеї вздовж вул. Київський Шлях у Борисполі разом з доріжкою. Будівництво на ділянці за адресою К.Шлях,4-б не розпочалося, а 2019-го, після перевірки ДАБІ, будівельний паспорт було зупинено. Проте конфлікт не вичерпано — люди звернулися до редакції з проханням розказати бориспільцям про судову справу проти них. 

Вид на доріжку та липову алею з боку Соцмістечка

Що передувало?

Конфлікт сторін розпочався 15 серпня 2017 року через будівництво. Забудовник Наталія Чухненко стверджувала, що хоче звести приватний будинок. Але мешканці Соцмістечка бояться будівництва чергового ТЦ.

Протистояння сторін супроводжувалося скандалами та взаємними звинуваченнями, які згодом вилилися в судові позови.

25 листопада 2019 року виконком Бориспільської міськради повідомив мешканців, що, враховуючи припис та рішення державної архітектурно-будівельної інспекції у Київській області Управлінням містобудування та архітектури Бориспільської міської ради 11.11.2019 було проінформовано Відділ архітектурно-будівельного контролю та гр. Наделяєву О. М. про зупинення дії будівельного паспорту забудови земельної ділянки за адресою Київський Шлях, 4-б.

Але суди між сторонами тривають досі.

 

«Ми відстоювали законність і захищалися від незаконних дій забудовника, а нам тепер не дають спокійно жити»

Мешканка Соцмістечка, заслужений працівник транспорту України, заступник голови ради ветеранів ДП МА «Бориспіль» Тетяна Дудар:

— Для захисту інтересів громади ми створили ініціативну групу і обрали представником у суді мого брата Олександра Дударя. Ми нічого для себе не просимо — хочемо повернути ділянку, відведену з порушеннями, у власність міста, щоб залишилися дорога та липова алея. 

У 2017 році міський голова Анатолій Федорчук порадив розібратися з документами на будівництво Чухненко. Ми витратили багато нервів та кілька місяців і дозвіл на будівництво перевірили, знайшли численні порушення й зупинили. Нагадаю, ділянку було приватизовано з порушеннями, ми судимося по цій справі, це довгий процес: громада просить визнати незаконними та скасувати рішення Бориспільської міської ради про відведення земельної ділянки Олександру Сердюку в 2013 році та, відповідно, визнати недійсним договір купівлі-продажу ділянки 2016 року між О. Сердюком та Н. Чухненко (яка діяла від імені О. Надєляєвої).

Тепер Чухненко не дає нам спокійно жити — її мати, якої ми тут жодного разу не бачили, подала до суду на Олександра Дударя і вимагає стягнути з нього 92 тис. грн матеріальної та моральної шкоди, завданої її доньці, коли та намагалася розпочати будівництво 15 серпня 2017 р. У позові брехня — тоді тут зібралося кілька десятків людей, мешканці навколишніх будинків, поліція, ГФ «Сектор Безпеки», кілька депутатів міської ради, керівники комунальних служб, журналісти. Вони бачили, що мій брат (як і будь-хто інший тоді) не завдавав Чухненко жодних тілесних ушкоджень і не крав її дощок, з яких вона хотіла незаконно встановити паркан — такі звинувачення в позові.

Тепер нам псують нерви, ми платимо адвокату, який нас захищає. Люди пропонують допомогти зібрати гроші, але мені незручно. Хочеться спокійно жити — мені не все одно, що хтось, через свою жадібність, хоче знищити алею лип і побудувати нам під вікнами черговий ТЦ, як це було з ТЦ «Ніка», який також будувала Чухненко.

«Ми зіткнулися з нахабством»

Ганна Романчук: «Чухненко намагалася будуватися прямо в городі у людей і на дорозі — тут завжди був прохід. Діти ним йдуть до школи, це простий і безпечний шлях тихою вулицею. Усі мешканці нашого околотку виходять тут на Київський Шлях чи до центра. В даному випадку ми зіткнулися з нечуваним нахабством забудовника».

«Не можна будувати»

Микола Мельник:

«На тому місці, де Чухненко хотіла будуватися, проходять мережі, ось видно каналізаційні люки. У нас біля кожного будинку кілька таких люків, це стара централізована система, яка зараз ледь справляється з навантаженням. Особливо після того, як до неї після великої добудови врізався чотириповерховий «Нон-стоп». Тут не можна нічого будувати, як ми будемо жити?»

«Не узгоджено з мешканцями»

Сергій Борисов:

«Будівництво, що його намагалася розпочати Чухненко три роки тому, не було узгоджене з мешканцями навколишніх садиб. Забудовник намагалася захопити частину липової алеї, яку ми любимо і яка захищає від шуму траси. Перевірка ДАБІ виявила порушення в дозволі на будівництво і скасувала його.

Тепер забудовник звернувся до суду. Тетяна Миколаївна та Олександр Миколайович — пенсіонери, люди, яких в Борисполі добре знають і поважають. Шкода, що на них зводять наклеп і псують нерви. Усі ми, хто тут мешкає, їх підтримуємо і не залишимо».

 
«Це команда рейдерів»

Наталія Чухненко спочатку від коментарів по телефону відмовилася, але потім погодилася говорити.

На прохання прокоментувати судовий позов її матері до Олександра Дударя пані Наталія відповіла: «Вони сусіди з моєю матір’ю. Вони на неї подали до суду, вона — на них. Нормальна справа, нічого коментувати я не буду».

Але через п’ять хвилин передзвонила та погодилася на коментар: «Це команда рейдерів. Дударя вони використовують. Вони хочуть забрати в моєї мами землю. Дудар бере участь у цьому ганебному ділі. Мені шкода».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама