Комуністична символіка та лекція для дітей: як броварські бібліотеки відзначили День пам’яті та примирення

image
8 Травня 2019, 21:21
Поділитися:

Сьогодні, 8 травня, в межах відзначення дат, пов’язаних із закінченням німецько-радянського періоду Другої світової війни, у броварських міських бібліотеках відбулось два заходи. У закладі для дітей влаштували тематичну книжкову експозицію. А в бібліотеці для дорослих, окрім схожого стенду, другокласникам із НВК розповіли про боротьбу із нацистами. Майже всі юні слухачі були вдягнені в пілотки з червоними зірками. А на стенді та в руках дітей можна було побачити літературу із забороненою для публічного використання комуністичною символікою.

Нагадаємо, відділ культури Броварської міської ради анонсував низку заходів із 5 по 12 травня, які присвячені Дню пам’яті та примирення (відзначають сьогодні) та Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (відбудеться вже завтра). Сьогодні організатори влаштували лише два заходи: тематична книжкова виставка в дитячій бібліотеці та лекція Володимира Дем’яненка під назвою «Маки пам’яті», на яку запросили дітей-другокласників із НВК – в дорослій бібліотеці.

Книжкова виставка в дитячій бібліотеці по вул. Лагунової, 4

А це – лекція Володимира Дем’яненка в бібліотеці для дорослих

Лекцію Володимира Дем’яненка, якого позиціонують як краєзнавця та письменника, частково застали наші журналісти. Захід почали раніше від анонсованого. Слухачі – діти. Майже всі з них були вдягнені в пілотки Червоної армії періоду Другої світової війни. Замість автентичного значка, на головних уборах розмістили червоні зірки із тканини. Частина дітей мали при собі символ вшанування пам’яті – червоний мак. Окремі дітлахи були вбрані у вишиванки.

Володимир Дем’яненко розповідав про подвиги та цікаві випадки під час боротьби Червоної армії проти нацистів, яких автор за радянською термінологією називав «фашистами». Свої розповіді він ілюстрував фотографіями дійових осіб.

Тим часом у руках дітей, а також на тематичному стенді посеред зали, можна було помітити книжки, на обкладинках яких зображена заборонена в Україні комуністична символіка, а також елементи так само заборонених георгіївських (гвардійських) стрічок.

Книга “В ім’я життя” Зої Сільченко (2005) хоч і не на чільних позиціях, та все ж потрапила до експозиції. На ній зображений орден “Перемога”, який містить поєднання 5-кутної зірки із серпом і молотом

А ця книга містить орден “Слави” із зображенням забороненої гвардійської стрічки

Слід зазначити, що відділ культури Броварської міської ради прозвітував про лекцію на Фейсбуку. Допис викликав хвилю обурення в коментарях, після чого оригінальний пост видалили. Як зазначила керівниця відділу Катерина Мелікова, допис зник саме через суспільний резонанс, а не через визнання помилки.

Цей допис уже видалений зі сторінки відділу культури Броварської міської ради

Зі слів очільниці відомства, книжки були випущені до ухвалення декомунізаційного закону, тож під заборону не потрапляють. Водночас чиєю ідеєю було вдягти на дітей пілотки, вона не знає.

Директор Навчально-виховного комплексу (8-ої школи) Андрій Холодний визнав, що сьогодні лекцію Володимира Дем’яненка відвідували учні двох других класів НВК. Однак про інцидент із пілотками та символікою, як запевняє педагог, він не в курсі.

Юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко розповів, що відповідно до закону про засудження тоталітарних режимів, заборона на використання зображення комуністичної символіки та георгіївських (гвардійських) стрічок не поширюється на бібліотечні фонди. Однак у цьому випадку, ймовірно, йдеться про навмисне публічне демонстрування обкладинок книжок у потрібному контексті, що може підпадати під заборону. Правник також зауважив, що ця символіка на радянських орденах не заборонена, але лише на їхніх оригіналах (а не підробках, муляжах і зображеннях будь-де).

Фото – Микола Кожемяко, відділ культури Броварської міської ради

Джерело: Трибуна Бровари